• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Şehir üniversitesi gibi tartışmalara köklü çözüm getirilmeli

Yeniakit Publisher
2019-12-13 11:59:00 -
Şehir üniversitesi gibi tartışmalara köklü çözüm getirilmeli

Gazetemiz okurlarından Süleyman Alp, bizimle ‘Şehir üniversitesi gibi tartışmalara köklü çözüm getirilmeli’ başlıklı yazısını paylaştı.

Ülkemizde üniversite sayısının yetersizliği, üniversite kapılarında milyonlarca gencin birikmesine sebep oluyor. Devlet üniversitelerindeki öğrenci yoğunluğunu azaltmak için özel üniversiteler, gerçekten çok iyi bir alternatif. Ancak vakıf olarak kurulan bu üniversiteler maalesef tamamen şirketleşmiş durumda. “Öğretim kalitesinin yetersizliği, küçücük apartmanların üniversite yapılması bir yana, neredeyse daire ve dükkanları kiralayıp içine öğrenci dolduracaklar”. Birçok saçma sapan bölümün açıldığı, öğrencilerin de sırf “puanları denk düştüğü” için ve mecburen okuduğu bölümleri saymıyorum bile.

Lakin dikkatinizi çekmek istediğim asıl nokta, büyük holdinglerin ve şirketlerin hepsinin birer ikişer üniversite sahibi olmaları. Meğerse bizim büyük şirketlerimiz ne kadar da eğitim-öğretim sevdalısıymış. Zaten dershanelerin bir şekilde kolejlere dönüşmesi birçok firma için ekstra ballı börek olmuşken, halen dershanelerin farklı isimlerle faaliyetlerine devam etmeleri de işin ilginç yanı. Ancak vakıf üniversiteleri hepsinden daha fazla devlet nimetlerinden faydalanıyor ve halkın rızkından pay alıyorlar.

Ücretsiz arsa tahsislerinden tutunda vergi avantajlarına kadar birçok devlet desteğinden faydalanan vakıf üniversiteleri hiç de vakıfmış gibi davranmıyorlar. Sen devletten bedelsiz arsa alacaksın, devletten aldığın o arsayı yine devlet bankasına teminat gösterip, üzerine üniversite binası dikeceksin ve sonuçta cebinden beş kuruş çıkmayarak üniversite sahibi olacaksın. Adına da vakıf üniversitesi deyip, ticaretine, işine gücüne bakacaksın.

Madem vakıfsın, madem devletin birçok nimetinden ve avantajlarından faydalanıyorsun o zaman öğrencilere gereken indirimi yapacaksın. Ancak vakıf üniversiteleri %100 burslu öğrenci sayısını (3-5 öğrenci) çok az tutup genelde %25-%30-%50-%75 (sözde burslarla) indirimle öğrenci almayı yeğliyorlar. Zaten %100 burslu öğrenci sayısını da YÖK belirliyor ve bu sayının altına da inemiyorlar. 

Ancak tezgâh ikinci kısımda başlıyor. 50.000 TL – 120.000 TL gibi fahiş fiyatlar yazıp öğrencilere bu rakamlar üzerinden sözde burs verip (indirim yapıp) öğrenci kapıyorlar. Klasik Türkiye indirim kampanyaları gibi, önce bindir sonra indir. “Nasıl olsa denetleyen yok, ceza sistemi yok, bir iki kişi söylenip dursa ne olacak ki, “Atı alan Üsküdar’ı geçer nasıl olsa”. Vakıf üniversitelerini daha vicdanlı ve insaflı olmaya davet ediyorum desem de nasıl olsa onlar, ne yaptıklarını çok iyi bildikleri için sadece gülüp geçeceklerdir, “kimisi kadeh tokuşturarak, kimisi başında takkesiyle”.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Bu konunun tek çözümü özel üniversite yasasının bir an önce çıkarılmasıdır.

Uzun yıllardan beri ertelenen bu yasa için artık çok geç olsa da artık bir an evvel çıkarılmalı. Üniversiteler kurulsun ve elbette ki bazı devlet desteklerinden yararlansın ama vakıf olarak değil, özel üniversite statüsünde olsunlar. Sen, hem vakıf olacaksın hem de fahiş fiyatlarla öğrenci okutup ticaret yapacaksın, yok öyle yağma Hasan böreği. İşin başka bir sıkıntılı boyutu ise vakıf üniversitelerinin hemen hepsinin bankalarla anlaşmalı olması. Vakıf olarak, öğrenciden zorlama ile para tahsile edemediği için, öğrenciler krediye yönlendiriliyor ve çocuklara zoraki kredi kullandırılıp bankalara borçlandırılıyor. Artık vakıf üniversitesi parasını bankadan, peşin aldıktan sonra ve öğrenci üniversiteye değil bankaya borçlu olmuş oluyor. Şimdi bütün büyük holdinglerin niçin vakıf üniversitesi kurduklarını anladınız mı?

Binlerce müşteri (öğrenci) garantisi, 4-5 yıl boyunca müşteri devamlılığı garantisi, çok ciddi ve büyük paralar kazanma fırsatı, üstelik arsa-bina (hibe arsalar, devletten kredilendirilerek inşa edilen maliyetsiz binalar) gibi ekstra maliyetleri hiç olmadığı gibi, vergi indirimi (vakıf olduklarından dolayı birçok vergiden muaf tutuluyorlar) avantajları var.

Vakıf üniversiteleri, ya gerçekten vakıf gibi faaliyet göstersin ve YÖK, Cumhurbaşkanlığı bu işe ciddi el atsın veya vakıf üniversitelerine verilen hibeler, destekler, tahsis arsalar bir kararname ile iptal edilerek geri alınsın ve özel üniversiteler yasası derhal çıksın. Yapanın, kuranın yanına kâr kalmasın.

Şehir üniversitesindeki sen şunu yaptın, ben bunu yaptım tartışmasından öte olarak bu işe köklü bir çözüm getirilmeli kanaatindeyim. Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın özel üniversiteler yasasını çıkartmak istediğini ve bu konuya çok sıcak baktığını biliyorum ama beklememek ve artık harekete geçmek, bu “Vakıf Tezgahına” dur demek gerek…

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23