• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Rusya'dan ABD'yi korkutan hamle

Yeniakit Publisher
2016-01-28 15:12:00 - 2016-01-28 15:34:30
Rusya'dan ABD'yi korkutan hamle

Suriye'nin Türkiye sınırı yakınındaki Kamışlı Havaalanı, Rus güçlerinin yerleşimine hazırlanıyor. ABD de buraya 70 kilometre uzaklıktaki Rümeylan'da üs kurmuş durumda. Rusya böylece ABD'nin gerek Suriye'deki üssünü gerek İncirlik operasyonlarını daha yakından tehdit edebilecek. Rus güçlerinin Kamışlı'da da füze sistemleri kurması halinde ABD'nin İncirlik operasyonları da menzile girecek.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Rusya, Mardin'in Nusaybin ilçesinin karşısında, buraya 3 kilometre mesafedeki Kamışlı Uluslararası Havaalanını kullanmak için hazırlık yapıyor. Havaalanında şu an genişletme çalışmaları sürüyor.

Kamışlı Uluslararası Havaalanı, Nisan 2013'ten beri katil Esed rejimine ait hava istihbarat ve güvenlik birimi olarak faaliyet gösteriyor. Ayda bir kez İran kargo uçağı, iki kez rejime ait kargo uçağı piste iniyor. Burası, Hizbullah mensuplarının bölgeye intikali için de kullanılıyor.

Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi'nden (LCC) yapılan açıklamada da 19 Ocak'ta 100 Rus askerinin Suriye'ye ait askeri uçakla Kamışlı Havaalanı'na geldiği belirtilmişti.

Rusya'nın çalışmaları, Haseke vilayetinin en büyük ilçesinde rejimin otoritesini güçlendirmesine de imkan verecek. Halihazırda rejim Kamışlı'nın yüzde 25'ini kontrol ediyor. Kamu kurumları rejimin yönetimindeyken, bölgenin güvenliği terör örgütü PYD tarafından sağlanıyor. Rusya'nın Kamışlı'ya yerleşmesi rejime ve örgüte Irak ve İran'dan gelecek askeri ve lojistik desteği kontrol etme avantajı sunacak.

Rusya, Suriye'deki hava saldırılarına başladığı 30 Eylül 2015 öncesinde, bir ay boyunca ülkenin batısındaki Hımeymim Havaalanı'na yoğun bir yığınak yapmıştı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

ABD ÜSSÜ KULLANIMA HAZIR

Suriye'de DAEŞ'e karşı operasyonlarda Türkiye'deki İncirlik Üssü'nden istifade eden ABD de Haseke'nin kuzeydoğusunda benzer bir üs çalışması yaptı.

Terör örgütü PYD kontrolündeki Rümeylan ilçesinde üs kurmak için Ekim 2015'ten bu yana hazırlık yapan ABD güçleri, kısa süre önce çalışmalarını tamamladı.

Rümeylan'da sivil havacılıkta zirai ilaçlama için kullanılan Ebu Hacer pisti genişleten ABD, burayı DAEŞ'e karşı düzenlenen operasyonlarda terör örgütü PYD ile “ileri irtibat üssü” olarak kullanacak. Pist, ay başında helikopter inişleri için uygun hale geldi. Ancak şu an için savaş uçaklarının kullanımına uygun değil.

AA muhabirinin yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre de ABD unsurları, Rümeylan’ın Karaçok ve Zigat köylerinde de eğitim ve lojistik binaları kurdu. Harap Elcir köyünde ise hava indirme için uygun pistler inşa ediyor. Yapıların bulunduğu bölgenin etrafına surlar inşa edilirken, girişler ardı sıra geçilen birkaç kontrol noktası ile sınırlandırıldı.

Rümeylan, rejim ve PYD arasındaki anlaşmayla 2014 ortalarında örgüte devredilmişti.

Terör örgütü PYD, geçen sene başından beri ABD'nin hava desteğiyle ülkenin kuzeyindeki birçok stratejik noktayı ele geçirdikten sonra, Ekim ayında Rusya ile de yakınlaşmıştı. Rusya'nın hava şemsiyesinde Afrin-Azez arasında bazı noktaları kontrolüne almıştı.

AMERİKA-RUSYA KARŞI KARŞIYA

ABD'nin Rümeylan'daki üssü, Rusya'nın hemen 70 kilometre uzaklıktaki Kamışlı'da üs hazırlıklarına girişmesiyle potansiyel tehdide maruz kalmış oldu. Rusya'nın Kamışlı'da savaş uçakları kullanmaya başlamasının dışında, yerden havaya füze sistemleri konuşlandırması bekleniyor.

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, bu ay içinde Rusya Halep'in 35 kilometre doğusundaki Kuveyris Havalanı'na, 300 kilometre menzile sahip SA-5 füze sistemi kurdu.

Rusya, Kamışlı'ya benzer bir füze sistemi kurması halinde Rümeylan ve İncirlik'teki ABD unsurlarını da menziline almış olacak.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23