• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Rusya o yazı tiplerinin kullanılmasını yasakladı

Yeniakit Publisher
2016-12-13 17:45:00 -
Rusya o yazı tiplerinin kullanılmasını yasakladı

Arial, Times New Roman, Verdana ve Tahoma'nın üreticisi, Rus şirketinin yazılımında yazı tiplerinin kullanılmasını yasakladı

Dünyanın en çok kullanılan yazı tipleri olan Arial, Times New Roman, Verdana ve Tahoma'nın üreticisi Monotype, yaptırımlar nedeniyle yazı tiplerinin RusBITeh firması tarafından geliştirilen Astra Linux işletim sisteminde kullanılmasını engelledi.

Kommersant gazetesinin haberine göre Batı’nın Rusya karşıtı yaptırımları harflere de uzandı. ABD merkezli Monotype şirketi, Arial, Times New Roman, Verdana ve Tahoma gibi yazı tiplerinin haklarını RusBITeh yazılım şirketine satmayı reddetti.

Gazeteye konuşan RusBITeh şirketinin müdürü ve Astra Linux’u geliştiren ekibin başkanı Yuri Sosnin "Monotype başta yazıtiplerinin kullanımı için çok yüksek fiyat talep etti, biz buna uyduk ve işletim sisteminin her bir lisansı için 130 euro ödemeyi kabul ettik, ki çoğu firma 3’er euro öder. Şirket başta da 650 euro istemişti" ifadelerini kullandı.

Sosnin, anlaşmanın ‘son anda’ iptal edildiğini, bunun da Rusya ordusu ile birlikte çalışmaları ve Rus silah kuruluşlarının becerilerinin sergilediği MAKS Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı’na katılımlarından kaynaklandığını söyledi.

RusBITeh firmasının 2010'da geliştirdiği Astra Linux, Rusya Sağlık Bakanlığı, Gümrük Hizmetleri, Federal Güvenlik Servisi ve Rusya Savunma Bakanlığı tarafından kullanılıyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23