• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Reuters: Türkiye ve Rusya ateşkes için buluşuyor!

Yeniakit Publisher
2016-12-13 12:20:00 - 2016-12-13 13:15:51
Reuters: Türkiye ve Rusya ateşkes için buluşuyor!

Reuters haber ajansı, Türkiye ve Rusya'nın yarın Halep'i görüşmek üzere bir araya geleceğini son dakika olarak duyurdu.

Taraflar, Halep'te dar bir alana sıkışan muhaliflerin tahliyesi için güvenli bir koridor ve ateşkesi masaya yatıracak.Savaşın bitmesinin an meselesi olduğu Halep'te, Birleşmiş Milletler sivilleri hedef alan katliam nedeniyle alarma geçti. Rejimin muhaliflerle bağlantılı oldukları iddiasıyla onlarca sivili kurşuna dizdiği bildiriliyor. Rusya, kentin doğusunda muhaliflerin elinde kalan bölgenin üç kilometreyi geçmediğini duyurdu. Rejim taraftarları, ordunun ilerleyişini kutlamak için kentin batısında arabalarına binerek tur attı.

12.00 :
 Reuters haber ajansı, üst düzey bir Türk yetkiliye dayandırdığı haberinde, Türkiye ve Rusya'nın yarın Halep'i görüşmek üzere bir araya geleceğini son dakika olarak duyurdu. Taraflar, Halep'te dar bir alana sıkışan muhaliflerin tahliyesi için güvenli bir koridor ve ateşkesi masaya yatıracak. Ajansa konuşan yetkili, Ankara'nın ABD, İran, Avrupa Birliği ve Katar ile tahliye için çalıştığını söyledi. Görüşmelere Dışişleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı'ndan (MİT) yetkililer katılacak.

11.35 : Anadolu Ajansı, enkaza dönmüş binaların önünde görüntüsü kaydedilen yaşlı bir kadının ifadelerini aktarıyor: "Biz Halep'te ölüyoruz! Biz açız! Çocuklarımız kesiliyor! Kadınlarımız çöktü! Hiçbir şeyimiz kalmadı. Nerdesiniz? Bizi dinleyenler, Allah'tan korkun! Ey Araplar! Ey Müslümanlar! Ey Allah'ın yarattığı insanlar! Nerdesiniz? Biz ölüyoruz! Biz kesiliyoruz! Hiçbir şeyimiz kalmadı! Su kalmadı! Bizi duyan kimse bizi kurtartsın!"

11.05 :Şam rejiminin en büyük koruyucusu Rusya, muhaliflerin elinde kalan bölgenin üç kilometrekareyi geçmediğini duyurdu. 

10.40 : The Guardian gazetesi, manşetten sunduğu haberde Muhammed Ebu Recep isimil doktorun gönderdiği mesaja yer verdi: "Halep yıkılıyor ve yakılıyor. Bu dünyaya son imdat çağrımız. Bu çocukların, kadınların, yaşlı erkeklerin hayatını kurtarın. Sesimizi bir daha duymayabilirsiniz. Bu son, dünyadaki her bir özgür insana son çağrımız. Halep'i kurtarın."

10.35 : İngiliz Independent gazetesine mesaj gönderen Halepli bir aktivist, "Aileler bir araya gelip ölümü bekliyor" diyor. Gazetenin ünlü Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn ise, "Pek çok Suriyeli hep Halep'in savaşın sonucunu belirleyeceğini söyledi. Haklı olabilirler" diye yazdı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

10.15 : Bölgedeki sivil halkın Al Jazeera'ye verdiği bilgiye rejim güçleri, muhaliflerle bağlantılı oldukları iddiasıyla onlarca sivili kurşuna dizerek öldürdü.

10.10 : Halep'te dişçilik yapan Selim Ebu Nassar, rejimin ilerlemesi üzerine internet üzerinden bir ateşkes çağrısı yaptı: "Bu belki de son seslenişim. Umarım dünyanın bir tarafında biri beni duyar ve kendi hükümetlerine iletir ki bombardıman, savaş bu delilik durdurulsun. Biz yaşamak istiyoruz. Hayatı seviyoruz. Umarım bir daha görüşebiliriz."

10.05 : Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Halep'te binlerce sivilin kaçacak hiçbir yeri kalmadığını ve büyük bir insani felaketin kapıda olduğunu duyurdu.

09.55 : Anadolu Ajansı, yerel muhabirlerine dayandırdığı haberinde, muhaliflerin sabaha kadar süren şiddetli saldırılar nedeniyle Bab Antakya, Bustan el Kasr ve tarihi Emevi Camisi'nin bulunduğu Cellum bölgelerinden çekilmek zorunda kaldığını bildiriyor. Böylece, doğu Halep'te muhaliflerin kontrol ettiği alan 6 kilometrekareye düştü.

Kaçacak hiçbir yerleri yok

09.30 : BBC'ye konuşan bir ABD'li yetkili, kentte rejim ve Rusya bombardımanı altında bulunan sivillerin sayısının 50 bini bulduğunu söyledi. Halep'te muhaliflerin kontrolündeki bölgelerin yüzde 98'inin el değiştirdiğini dün duyuran Rusya ve Şam rejiminden herhangi bir açıklama yok.

09.10 : New York Times'ın Beyrut büro şefi Anne Barnard, Halep'te küçücük bir alana sıkışan sivillerin rejimin kontrolündeki bölgeye geçmekten korktuğunu aktarıyor. Acil yardım çağrısını dünyaya duyuran gazeteci, sivillerin barınacak hiçbir yeri olmadığını belirtiyor.

08.20 : Halep'ten attığı Twitter mesajlarıyla tüm dünyanın tanıdığı Bana Alabed, son tweetini dün gece paylaştı: Şu an babam yaralandı. Ağlıyorum!

05.50 :Birleşmiş Milletler, Halep'te rejim ve milislerinin sivilleri hedef alan katliama başladıkları haberleri nedeniyle alarma geçti. Genel Sekreter Ban Ki-mun'un sözcüsü Stephane Dujarric, "BM, sahadaki tüm taraflara sivilleri koruma ve uluslararası hukuka uyma yükümlülüklerini hatırlatıyor. Bu, özellikle Suriye hükümeti ve müttefiklerinin sorumluluğu" dedi.

04.30 : Başkent Ankara'daki Rusya Büyükelçiliği ve İstanbul'daki Rusya Başkonsolosluğu önünde toplanan bir grup, Halep'teki saldırıları protesto etti. Şam rejimi ve Moskova aleyhine sloganlar atan grubun hedefinde İran ve Çin de vardı. Eylemlerde polis geniş güvenlik önlemi aldı.

03.20 : Halep'te kentin batısında yaşayan rejim yanlıları, Ordu birliklerinin kentin doğusunda muhalifleri yenilgiye uğratmasını kutlamak için sokaklara döküldü. Uluslararası haber ajansları, arabalarıyla sokaklarda tur atan Suriyelilerin fotoğraflarını dünyaya geçti.

Yürek dağlayan fotoğraf

02.30 :Reuters haber ajansının Doğu Halep'ten geçtiği bir fotoğraf, güne damgasını vurdu. Kucağında çocuğu ve elinde serumla yolda yürüyen babanın çaresizliği, aylardır kuşatma altında tutulan kentteki her şeyin özeti gibiydi.

01.45 : Al Jazeera English, Gaziantep'te yaşayan Suriyeli sığınmacıların Halep'teki muhaliflere destek için gösteri düzenlediğini bildiriyor.

01.00 : Muhaliflere yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Pazartesi günü gerçekleşen saldırılarda 60 kişinin öldüğünü duyurdu. Gözlemevine göre, Halep'teki savaş bitmek üzere... Gözlemevi direktörü Rami Abdulrahman, "Halep savaşı sona ermek üzere. Çok kısa bir süre sonra bitecek. Bu toptan bir çöküş..." ifadelerini kullandı. 

00.45 : ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, iç savaşın en yoğun yaşandığı kentle ilgili Washington'ın çok derin bir hayal kırıklığı içinde olduğunu söyledi. Kirby , "Fakat Rusya’nın Halep’te ateşkese yanaşmamasına şaşırmadık. Rusya, ABD’nin Halep'te acilen ateşkes sağlanması yönündeki teklifini kabul etmek yerine, bize ateşkesin birkaç güne sağlanamayacağını söyledi" diye konuştu.

Enkaz altından çıkaramıyorlar

00.40 : Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Stefan de Mistura'nın danışmanı Jan Egeland, Suriye'deki rejim ve Rusya'yı Halep'e sokulan milis güçlerin işlediği tüm suçlardan sorumlu tuttu.

00.20 : BBC'ye konuşan Halepli Abdülkafi Alhamado, yoğun hava saldırıları nedeniyle kentin doğusundaki durumu kıyamete benzetti. Alhamado, bombardıman sonrası yıkılan binaların enkazından insanları kurtarmanın imkansız olduğunu, ellerinde yaralıları tedavi edecek hiçbir şey olmadığını belirtti. Halep sakini, "Bombalar her yerde. İnsanlar esasında ne yaptıklarını bilmeden sadece sağa sola koşturuyor. Sokaklarda yaralanıyorlar ve kimse onlara yardım edemiyor" dedi.

00.00 : Halep'te gün boyu yaşanacak gelişmeleri canlı blog üzerinden dakika dakika aktaracağız.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23