• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Prens, Siyonistlere; Kral Filistinlilere... Araplar şaşkın!

Yeniakit Publisher
2018-04-04 11:58:00 -
Prens, Siyonistlere; Kral Filistinlilere... Araplar şaşkın!

ABD'ye gerçekleştirdiği ziyaret kadar burada yaptığı açıklamalarıyla gündeme gelen Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın ülkesine dönmesinin ardından babası Kral Selman Trump'ı aradı. Kral, oğlunun ve heyetinin kabulü için teşekkür etti.

ABD'de Donald Trump'ın başkanlığa gelmesinin ardından, Suudi Arabistan İsrail'e ılımlı mesajlar göndermeye devam ediyor.Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (MbS), ABD ziyareti sırasında Atlantic dergisine verdiği röpotaj ile gündeme gelmişti. Veliahtın burada verdiği mesajların ardından Riyad'dan bir açıklama geldi.

KRAL, TRUMP'I ARADI

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'nın haberine göre, Kral Selman önceki gece Trump ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve beraberindeki heyeti ülkesinde kabul etmelerinden ötürü teşekkür etti. Söz konusu ziyaret kapsamında iki ülkenin çıkarına pek çok temas kurulduğunu ve önemli anlaşmalara imza atıldığını belirten Selman, ziyaretin hem ülkede hem de uluslararası düzeyde olumlu yankıları olduğuna işaret etti.

FİLİSTİN'İ KONUŞTU

Kral Selman, Trump ile ayrıca Filistin'deki son gelişmeler başta olmak üzere uluslararası ve bölgesel konuları ele aldı. Uluslararası çabalar ile Orta Doğu'da bir barış sürecinin canlandırılmasının kaçınılmaz olduğunu kaydeden Selman, Filistin davasına ilişkin Suudi Arabistan'ın değişmez tutumuna ve başkenti Kudüs olacak Filistin devletinin kurulması yönündeki Filistin halkının meşru hakkına vurgu yaptı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

YAHUDİ LOBİSİYLE BULUŞAN MUHAMMED BİN SELMAN'IN İSRAİL AÇIKLAMALARI

Babası Filistin'e vurgu yapsa da Veliaht Prens'in ABD ziyareti 'İsrail' açıklamalarıyla gündeme geldi. Muhammed bin Selman, Suudi Arabistan'ın İsrail'i tanıyacağına ilişkin sinyaler verdi. Karar'ın derlediği habere göre Selman'ın açıklamaları şu şekilde:“Filistinlilerin ve İsraillilerin kendi topraklarına sahip olma hakları olduğuna inanıyorum fakat normal bir ilişkiyi garantiye alacak bir barış anlaşmasına varılması gerekiyor. Ülkemizin Yahudilerle bir sorunu yok. Peygamberimiz Muhammed (SAV), Yahudi bir kadınla evlenmişti. Sadece arkadaşlık değil, evlilik yaptı. Peygamberimizin komşuları Yahudiydi. ABD'den, Avrupa'dan Suudi Arabistan'ı ziyaret etmek için gelen çok sayıda Yahudi bulabilirsiniz. Hristiyanlar, Müslümanlar ve Yahudiler arasında bir sorun yok.”

ABD'Lİ GAZETECİ: SUUDİLER DE FİLİSTİNLİLERDEN YORULDU

Atlantic dergisi adına Bin Selman'la görüşen Jeffrey Goldbery, bu mülakatın son günlerde Gazze Şeridi'nde yaşanan olaylardan önce yapıldığına vurgu yaparak, röportaj anında bu konuların gündeme getirilmediği kaydetti. Goldbery, “Fakat Veliaht'ın bu konular üzerine görüşlerini belirteceğini de zannetmiyorum. Birçok Arap ülkesi gibi Suudiler de Filistinlilerden yoruldu” notunu röportaja ekledi. Gazzelilerin hafta sonundan bu yana devam eden Toprak Günü eylemlerinde şu ana kadar 18 Filistinli İsail güçleri tarafından katledildi.

"İSLAM'I YAYMAK GİBİ BİR ZORUNLULUĞUMUZ YOK"

MbS, ‘şeytan üçgeni' olarak nitelendirdiği İran, Müslüman Kardeşler, El-Kaide ve IŞİD'in İslam'ı zorla yaymaya ve halifeliği tekrar geri getirmeye çalıştığını savundu. Daha önce Türkiye'yi de Müslüman Kardeşler'e desteğinden ötürü bu üçgene dahil eden MbS, “Bu şeytan üçgeni, bizlerin Müslüman olarak halifeliği tekrar kurması gerektiği fikrini aşılamaya çalışıyor. İslam'ın zaferinin bir imparatorluk zoruyla yeniden kurulması gerektiğini belirtiyorlar fakat Allah ve Peygamber, bizden bunu yapmamızı istemedi. Allah sadece İslam'ı yaymamızı istedi. Bu görev ise yerine getirilmiştir. Bugün her insan kendi inancını seçme hakkına sahiptir” dedi.

"İRAN GÖLGE HİLAFET KURMAK İÇİN ÇALIŞIYOR"

İran'ın Şii ideolojisini yaymaya, İhvan'ın da demokratik yolları kullanarak “gölge halifelikler” kurmaya çalıştığını öne süren Bin Selman, El-Kaide ve IŞİD gibi örgütlerin ise her türlü zorluğu kullanarak “İslam'ı yaymaya çalıştığını” dile getirdi. Bin Selman ayrıca, El-Kaide, IŞİD gibi örgütlerin İhvan sayesinde ortaya çıktığını iddia etti.

"HAMANEY HİTLER'DEN KÖTÜ"

MbS, ABD gezisi bağlamında daha önceki röportajlarında olduğu gibi The Atlantic dergisine verdiği mülakatta da İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'i hedef aldı. Hamaney'in Adolf Hitler'den daha tehlikeli olduğunu öne süren Bin Selman, “Hitler, Hamaney'in yanında daha iyi görünüyor. Hitler, Hamaney'in yapmaya çalıştığını yapmadı. Hitler, Avrupa'ya hükmetmeye çalıştı, bu kötü fakat Hamaney bütün dünyaya hükmetmeye çalışıyor” değerlendirmesinde bulundu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23