• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Patronlar da “Üniversitesiz olmaz” diyor

Yeniakit Publisher
2018-04-04 11:30:00 -
Patronlar da "Üniversitesiz olmaz" diyor

Kamuoyunun yakından tanıdığı bazı gayrimenkul geliştirici şirketlerin patronları, eğitim alanındaki yatırımlarıyla da öne çıkıyor. Marka projeleriyle anılan bu isimler konut ve benzeri inşaat faaliyetlerinin yanısıra kurdukları vakıflar ya da yaptıkları bağışlarla eğitime büyük katkı sağlıyor. Patronların bir kısmı ise üniversite kurma planı yapıyor.

Ağaoğlu’ndan DAP Holding’e, Ege Yapı’dan NEF’e, bugüne kadar binlerce konut inşa ederek vatandaşlara anahtarlarını teslim eden inşaat firmalarının ajandalarında sosyal sorumluluk projeleri ağırlık kazanmaya başladı. Şirket yöneticileri, ya doğdukları ya da proje geliştirdikleri bölgelerde çocukların ve gençlerin eğitimleri için de çalışıyor. Bir kısmı ilk ve orta öğretim binaları inşa ederken, bazıları adını yaşatacak üniversite kurmak için ilk adımı attı.

İşte ‘sadece yeni nesil konut değil, güçlü bir neslin de inşasında yer almak istiyoruz’ diyen gayrimenkul geliştiricilerinin gündeminde olan dev eğitim projeleri:

ZİYA YILMAZ: FARKLI DALLAR OLACAK

Yozgat ve Trabzon’da inşa ettiği eğitim kurumlarından sonra İstanbul’da bir üniversite kurma hayalini Yeni Akit’e anlatan DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, bu hayalini gerçekleştirmek için önce İstanbul Anadolu yakasında arsasını aldı ardından bir şirket kurdu.

Özel üniversitelerin kuruluş sürecini adım adım izleyen Yılmaz, “Sadece bir üniversitemiz olsun düşüncesiyle hareket etmiyoruz. Kuracağımız üniversite özel bir üniversite olacak. Bunun için de yasal düzenlemeleri bekliyoruz’’ dedi. Farklı bir üniversite kurmayı planladıklarını anlatan Yılmaz, “İsteriz ki, kendi işimizle ilgili alanlar öncelikli olsun. Ancak bundan önce dünyada var olup, Türkiye’ye gelmeyen dallar üzerinde duracağız. Sadece mühendislik üzerine odaklanmıyoruz. Alanları ihtiyaca göre belirleyeceğiz. Bu konuda akademi dünyasıyla görüş alışverişimiz devam ediyor. Özgür bir üniversite kurmak istiyoruz” dedi. Bu arada Ziya Yılmaz, önümüzdeki günlerde Nişantaşı’ndaki Marmara Üniversitesi arazisi üzerinde bölgenin yapısına uygun üreteceği proje öncesinde, bu kampüslerde öğrenim gören dostlarıyla bir araya gelmeyi planlıyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

“ALİ AĞA” MASLAK İLE NİŞANLANDI

Ağaoğlu Şirketler Grubu, inşaat alanındaki girişimci ruhunu eğitim alanında da gösteriyor. Bu konuda birçok firma ile yarış halinde olan grubun 20’nin üzerinde bağış ve inşaat projesi yer alıyor.

Ali Ağaoğlu adına inşa edilen okulların yanı sıra, Ağaoğlu’nun annesi Asiye Ağaoğlu adına yaptırılan lise, Ümraniye’de özel anaokulu ile ilköğretim okulu, memleketine Anadolu Lisesi gibi önemli eğitim projelerine imza attı. Geçen yıl ise Nişantaşı Üniversitesi’nin yeni yerleşkesini Maslak 1453’te açması ile Ağaoğlu da, üniversite hayalinin ilk adımını gerçekleştirmiş oldu.

Ağaoğlu Eğitim Vakfı’nı (AGEV) kuran Ağaoğlu, Maslak 1453’ü ayrıca bir eğitim üssüne çevirme konusunda planlama yaptı. Ağaoğlu ve ekibi eğitim seferberliğindeki gönüllülüğünü her zaman ortaya koyuyor. Ali Ağaoğlu, “Bir nesli yetiştirmek 30 sene sürüyor. Çocuklarımıza yapacağımız her yatırım geleceğimize yapacağımız yatırımdır. Grup olarak prensibimiz, eğitime verdiğimiz desteğe hız kazandırıp daha çok okul yapmaktır” dedi. Ağaoğlu, önceki yıl da, Diyarbakır’da 9 ilköğretim okulunun tadilatını üstlenmişti. Ağaoğlu’nun imzası bulunan bir başka eğitim kurumu da, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin Uluslararası Girişimcilik, Gıda Mühendisliği ve Tekstil Mühendisliği Fakültelerinin konumlandığı tarihi yapının restorasyonu oldu.

“EĞİTİM İÇİN İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ’’

Ege Yapı, konut projelerinin yanı sıra eğitim alanında da yatırım yapıyor. Söz konusu yatırımlardan birisi 2013 yılında sosyal sorumluluk projesi olarak hayat buldu. Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, projeleriyle ilgili yaptığı açıklamada, “Ülkemizin önde gelen üniversitelerinden birinin inşaat fakültesi ile gerçekleştiriyoruz. Proje kapsamında ihtiyaç sahibi ilköğretim okullarını her şeyiyle baştan inşa edip eksiklerini gideriyoruz. Diğer projemizde de 14-16 yaş aralığındaki genç kız ve erkeklerin öz güvenli bireyler olarak istihdama katılabilmelerinin desteklenmesi için iletişim, girişimcilik temelli eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarından oluşuyor. Her iki proje ile Ege Yapı olarak Türkiye’nin geleceğine yön verecek gençlerimizin eğitim hayatlarına katkı sağlamayı hedefliyoruz” mesajını verdi.

Grubun inşa ettiği dev konut projelerinde de eğitim kurumlarıyla işbirliği devam ediyor. Son olarak, Batışehir’deki sakinlerin çocuklarının eğitimi için Doğa Koleji ile imza atılmıştı.

“EĞİTİMSİZ HİZMET OLMAZ”

İstanbul genelinde 80 bine yakın konut inşa eden KİPTAŞ’ın,hemen hemen tüm projelerindeki eğitim binalarında da imzası bulunuyor.

Bugüne kadar 50’ye yakın okulun inşasında rol alan KİPTAŞ, son olarak Bahçeşehir Vaditepe projesinde birisi imam hatip okulu olmak üzere 3 okul ve iki kreşin inşasını gerçekleştirdi. Şirketin genel müdürü İsmet Yıldırım ise İstanbullulara karşı sosyal sorumluluk projelerinin önemli bir halkasını teşkil eden konut edindirmeyi güçlü eğitim kurumları ile taçlandırdıklarını söyledi.

TOKİ NEREDE EĞİTİM ORADA

Türkiye’nin dört bir yanında eğitim kurumu inşa eden Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nin(TOKİ),100’ün üzerinde, 600 civarında ilköğretim okulu, 350’nin üzerinde lise, 20’ye yakın üniversite, kütüphaneler ve bin civarında spor salonuyla bir rekora imza attı.

Önceki yıl 50 yeni okulu daha eğitim camiasının hizmetine sunan TOKİ’nin Başkanı M. Ergün Turan, genç nesillere, kaliteli eğitim imkânı sunmak için büyük bir çaba harcandığını söylüyor. Son iki yılda hem konut hem de eğitim kurumu inşasında atağa kalkan TOKİ’nininşaatında rol aldığı üniversite kampüs ve binalardanbazıları ise şöyle: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Esenboğa Külliyesi - Ahi Evran-Şırnak- Bartın-Bozok-İstanbul Medeniyet Üniversileri.

“ÜNİVERSİTE KURMAK VATAN BORCUM”

Haliç Kongre Merkezi işletmecisi Mehmet Naci Topsakal’ınen büyük hayallerinden birisi de üniversite kurmak. Topsakal, “Avrupa’da ödül alan Küçükçekmece Belediyesi yeşil binası, üniversite binaları, otel, iş merkezi ve sosyal tesisler gibi nitelikli projeler tamamladık. Farklı alanlarda ülkemizde örnek teşkil edecek bu tip projelere imza atmaya devam edeceğiz. Bunları yaparken Türkiye’nin en büyük sorunu olan eğitim konusunda da bir görevimizi yerine getirerek üniversite kuracağız”dedi.

ÜNİVERSİTELERE DEĞER VERDİ

Artaş Grubu, sosyal sorumluluk projelerinde de adından söz ettiriyor.

Abdullah Gül Üniversitesi’nininşasına katkı sağlayan Süleyman Çetinsaya; Kayseri’dedeneysel ve klinik araştırma merkezi, kan merkezi, üniversite sosyal tesisleri ardından Kayseri’deki Nuh Naci Yazgan Üniversitesi’nede Kültür Merkezi inşa etti. 2010 yılında TBMM Üstün Hizmet Ödülü’nelayık görülen Artaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya,“Artaş Grubu olarak her yıl sosyal sorumluluk sosyal sorumluluk projelerimizin olmasına özen gösteriyoruz. Camiler, okullar, üniversite kampüsleri gibi kamu binalarıyla halkımıza maksimum faydayı sağlamak istiyoruz” dedi.

“YENİ MİMAR SİNAN’LAR GEREK”

2004 yılında bugüne kurduğu Mimar Sinan İmar Kültür Eğitim Vakfı’nın (MİKEV) Mütevelli Heyeti Başkanlığını yürüten İnanlar Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, 50 yılı aşkın süredir imzalarını taşıdığı projelerde insanları konut ve işyeri sahibi yaparken eğitim odaklı işlerini ihmal etmiyor.

MİKEV; ihtiyaç sahiplerine haftanın 6 günü, 3 çeşit sıcak yemek ve ekmek yardımı, gıda yardımı, eğitim yardımı, nakdi yardım, sağlık yardımı, kira yardımı, kıyafet yardımı, eşya yardımı ve yakacak yardımı yapıyor.Eğitim desteklerinde önceliğin başarılı ihtiyaç sahibi öğrencilere verildiği MİKEV’de, gençlerin kariyer hedeflerine ulaşabilmelerine yardımcı olmak ve her birini hayata başarılı birer birey olarak kazandırmak amaçlanıyor. Vakıf ayrıca, her yıl ihtiyaç sahibi yüzlerce lise ve yükseköğretim öğrencisine burs veriyor ve yurtlar tesis ediyor.

“GÜL AİLESİNİN GELENEĞİNDE VAR”

İstanbul’unfarklı semtlerinde butik ve karma konut projeleri inşa eden Gümüşhaneli Gül ailesi, bugüne kadar 10’un üzerinde eğitim ve kültür odaklı hizmete imza attı.

Gül Yapı ve Gül İnşaat olarak ailenin katkılarıyla eğitim, sağlık ve kültür dünyasına kazandırılan yapılar arasında; Büyükçekmece Lisesi, Mustafa Gül Öğrenci Yurdu, Beylikdüzü Sağlık Ocağı, Ali Osman Gül Başakşehir İlköğretim Okulu, Başakşehir Lisesi, Başakşehir İlköğretim Okulu, Eyüp Spor Kompleksi Gül Cami (Gümüşhane Şiran), Gümüşhane Şiran İlköğretim Okulu, Türkmenistan’dabir okul, İstanbul’daki birçok hastane bölümlerinin restorasyonu bulunuyor. Ailenin önde gelen ismi Metin Gül, ‘’Biz tatil nedir bilmeden ve iş bölümü olan bir aileyiz. Eğitime katkı Gül ailesinin geleneğinde var’’dedi.

KUZU’NUN 73 YILLIK GELENEĞİ

Kuzu Grup, öncelikli olarak afet bölgelerinde gerçekleştirdiği okul inşaatları ile deprem sonrasında eğitim hizmetlerinin en kısa sürede yeniden verilmesine büyük katkı sağlıyor. Grup, 73 yıldır eğitime verdiği destek ile Türkiye’ninçeşitli yerlerinde okullar inşa edilmesinin yanı sıra nitelikli insan yetiştirilmesine katkıda bulunurken, okuma yazma oranının artmasında da olumlu rol oynuyor.
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23