• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

DESAM Başkanı Gürkan Avcı: Özgün eğitim sistemiyle dünya lideri oluruz

Yeniakit Publisher
2019-04-22 11:51:00 -
DESAM Başkanı Gürkan Avcı: Özgün eğitim sistemiyle dünya lideri oluruz

DESAM Başkanı Gürkan Avcı, Türkiye’nin dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olabilmesi için eğitim sisteminin dönüştürülmesi gerektiğine dikkat çekti.

Demokrasi ve Eğitim Stratejik Araştırmalar Merkezi (DESAM) Başkanı Gürkan Avcı, Türkiye’nin dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olabilmesi için eğitim sisteminin dönüştürülmesi gerektiğine dikkat çekti. “Türkiye küresel marka bir eğitim sistemiyle dünya devletine dönüşebilir” diyen Avcı, “Kendi tanımını değiştiren Türkiye dünyanın ona layık gördüğü rolü de nitelikli, özgürlükçü, çağdaş, bilimsel ve demokratik bir eğitim sistemiyle tuzla buz edebilir. İşte böylesi bir eğitim sistemiyle Türkiye siyasi işgal ve kölelikle boğuşan mazlum ülkeler içinde bir umut ışığı olacaktır. Orta halli bir demokrasiye, orta halli bir ekonomiye mecburluğumuz tamamen eğitim sistemimizin kalitesinin düşüklüğünden ve eğitimde fırsat eşitliğini sağlayamamamızdan kaynaklanmaktadır. Bilgi ve kültür toplumunu hedefleyen bir Türkiye’nin en başta eğitim sistemini tüm basamaklarıyla tamamen parasız, adil ve eşitlikçi fırsatlar sunan aydınlanmacı, halkçı, bilimsel, nitelikli ve kati surette özgün/milli bir forma kavuşturması gerekmektedir. Vahşi neoliberal ekonominin esip gürlediği yenidünyada sermaye, bürokrasi ve siyasetin elitleri hariç herkes kalitesiz, ruhsuz, sağlıksız, verimsiz ve baştan savma eğitime mecbur ve mahkûm durumda. Böylesi bir küresel fotoğrafın baskıladığı Türkiye’nin artan eğitim sorunlarına tez elden çare üretmesi gerekiyor. Çünkü milli ve muasır bir eğitim vizyonu olmadan hiçbir sorun neşet olmuyor. Milli eğitim olmadan milli entelijansiya ve akabinde milli ekonomi de olmuyor, oluşmuyor” dedi.

-DESAM Başkanı Gürkan Avcı

Hiç hak etmediğimiz noktadayız

Modernleşme ve teknoloji ahlaki çürümeyi ve manevi yoksullaşmayı getiriyor. Böylesi bir toplum ilkeli ve farkındalığı yüksek bir siyasi iradeye de heves etmiyor” tespitinde bulunan Avcı, “Bir ülkenin eğitim sisteminin başarısı ve kalitesi o ülkenin dünya çapında çıkardığı bilim adamı, inventör, sanatçı, girişimci, yazar, şair, teknokrat, sporcu, müzisyenlerin sayısı ve niteliği ile ve yine o ülkenin aldığı patent sayısı, yaptığı buluşlar ve gelen beyin göçüyle ölçülür. Değil dünya çapında bölgesel klasmanda dahi yetersiz ve hiç hak etmediğimiz bir noktadayız. Acilen Microsoft, Apple gibi, öğrencilere programlama kampları, yazılım ve kodlama sınıfları açmamız gerekiyor. Türkiye özgün ve bilimsel bir eğitim sistemiyle gelişerek lider ülke olabilir” diye konuştu.

Gelecek araştırmaları enstitüsü

Eğitimde Gelecek Araştırmaları Enstitüsü” kurmayı amaçladıklarını belirten Avcı, “Bu enstitüde ‘Eğitim Ekosistemi ve Geleceğin Öğrencisi’ konusunda çalışmalar yapacağız. Türkiye’de ve dünyada okulların geleceğine dair yeni modeller oluşturmak için çalışacağız” şeklinde konuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO


Yeni Akit Gazetesi
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23