• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

ÖSYM para basıyor

Yeniakit Publisher
2018-03-07 10:46:00 - 2018-03-07 10:47:24
ÖSYM para basıyor

Yılda ortalama 10 milyon kişinin katıldığı 50’ye yakın sınav gerçekleştiren ÖSYM’nin bu sınavlardan aldığı harçların toplamı 1 milyar lirayı buluyor.

Kuruluşunda üniversitelere öğrenci seçme görevini yürüten Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM), Türkiye’nin ihtiyaçlarına göre eklenen yeni sınavlarla her yıl yaklaşık 50 sınavın gerçekleştirildiği bir kuruma dönüştü. ÖSYM tarafından düzenlenen ve üniversite eğitimi için aşılması gereken ilk sınav olan Yükseköğretim Kurumları Sınavları (YKS) başvuruları 1 Mart’ta başladı. 2018 yılı YKS’ye 2 milyon 500 bin öğrencinin başvurması bekleniyor. Öğrenciler girecekleri her oturum için ÖSYM’ye 50 TL harç ödeyecekler. Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi’ne (YDT) katılacak öğrenciler toplam 150 TL harç ödeyecek ve ÖSYM’nin kasasına toplam 375 milyon lira girecek.

BAŞVURUYU GEÇİRENE ZAMLI HARÇ

1-21 Mart tarihleri arasında başvurusunu yapamayanlar için 4 Nisan 2018 tarihinde ek başvuru hakkı tanınıyor. Ancak bu tarihte başvuranlar sınav harcı olarak 50 lira yerine 75 lira ödeyecekler. ÖSYM’nin düzenlediği sınavlardan bir diğeri de yüksek lisans ve doktora programlarına öğrenci seçme ve yerleştirme, öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi ve uzman gibi akademik kadrolara yapılacak atamalarda, yurt dışına burslu lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde kullanılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES). ALES ilkbahar dönemi başvurusu, bugünden itibaren alınmaya başlanacak. Başvurular 15 Mart tarihinde sona erecek. 2017 yılında ALES’e giren adaylar 90 lira harç öderken bu yıl harç bedelinin 100 lira olması bekleniyor.

HER YIL 50 SINAV DÜZENLİYOR

Adalet Bakanlığı’na alınacak hakim ve savcılardan, kamuya alınacak personele, tıpa uzmanlık sınavından yan dal sınavına kadar farklı alanlarda yapılan sınavları ÖSYM gerçekleştiriyor. Sınav harçları 50-100 lira arasında değişen ÖSYM, Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) bazı sınavlarda 5 lira da işlem ücreti alıyor. Her yıl ortalama 10 milyon kişinin katıldığı sınavlardan ÖSYM’nin kasasına 1 milyar liraya yakın para giriyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

KILAVUZU İYİ OKUYUN

YÖK’ün geçen hafta yayınladığı ‘2018-Yükseköğretim Kurumları Sınavı Kılavuzuyla ilgili adayları uyaran Altınbaş Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Murat Acet, “2018 YKS Kılavuzunda, birçok adayın ve eğitimcinin değişiklik ve düzenleme beklediği iki konu aynen geçerliliğini koruyor, önümüzdeki günlerin temel tartışmaları ve yorumlamaları bu iki konu üzerinde odaklanacakmış gibi görünüyor’’ diyerek şu tavsiyelerde bulundu.

OBP HER ÖĞRENCİ İÇİN AYRI BİR DEĞER 

-Ortaöğretim Başarı Puanı’nın (OBP’nin) etkisinin korunması söz konusu. Aday öğrencilerin lisedeki bireysel başarılarının sınava katkı sağlamasına dayanan OBP, ortaöğretim kurumlan arasında ölçme değerlendirme süreçlerinde objektif kriterlere dayalı standartların olmaması ve benzer sınav başarısı gösteren öğrenciler arasında yaşattığı eşitsizlik nedeniyle sıklıkla eleştirilmişti. YKS’de sınav oturumlarının, soru sayılarının ve puan türlerinin azaltılması gibi değişkenler OBP’nin özellikle bu yıl adayların sınav performansını, bir başka deyişle adaylarının herhangi bir yükseköğretim programına yerleşmesini doğrudan etkileyeceğine dair kanaatleri güçlendirmişti. Bu kanaat ve beklentilerde daha uygulanabilir ve kabul edilebilir bir hesaplama ya da lise başarı katkısı talebini de beraberinde getirmişti. 2017 verilerine göre puan türlerinde farklılık göstermekle beraber bir puan aralığında binlerce öğrencinin sıralanması ve bu yıl bu yığılmanın daha fazla olacağı beklentisi bu uygulamanın yeniden gözden geçirilmesi gerekliliğini ortaya koyuyor.

TABAN BAŞARI SIRASINA DİKKAT

-Taban Başarı Sırası uygulaması da önemli bir konu. Tıp (40 bin), Hukuk (150 bin), Mühendislik Programlan (240 bin), Mimarlık (200 bin) ve öğretmenlik Programlan için belirlenen/uygulanan 240 bin başarı sırası yeni sınav sisteminde ve kılavuzda aynen korunuyor. Ancak YGS-LYS sistemi içinde önemli ve kabul edilir bir karşılığı olan bu sıralar ilk kez uygulanacak YKS için çok da makul görünmüyor.

ÖSYM TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLEN SINAVLARDAN BAŞLICALARI

-Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)

-Adalet Bakanlığı Sınavları (Adli Yargı-İdari Yargı)

-Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)

-Dikey Geçiş Sınavı (DGS)

-Elektronik Yabancı Dil Sınavı (e-YDS)

- İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Sınavı

-İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İş Yeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı (İSG)

-Kamu Personel Seçme Sınavı (Lisans-Öğretmenlik Alan Bilgisi-Ön Lisans-Ortaöğretim) (KPSS)

-Sayıştay Başkanlığı Denetçi Yardımcılığı Adaylığı Eleme Sınavı

-Tıp Doktorluğu Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı

-Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS)

-Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (YDUS)

-Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS)


2018 YKS BAŞVURU HARÇLARI

-YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT): 50,00 TL

-YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testi (AYT): 50,00 TL

-YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT): 50,00 TL


2017-KPSS HARÇ MİKTARLARI

-Genel Yetenek-Genel Kültür : 60,00 TL

-Eğitim Bilimleri: 60,00 TL

-Kamu Yönetimi: 40,00 TL

-Uluslararası İlişkiler: 40,00 TL

-İşletme: 40,00 TL

-Muhasebe: 40,00 TL

-Hukuk: 40,00 TL

-İktisat: 40,00 TL

-İstatistik: 40,00 TL

-Maliye: 40,00 TL

-Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri : 40,00 TL

-ÖABT: 60,00 TL

-2017 ALES başvuru ücret: 90 TL

 

 

Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23