• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Osmangazi Köprüsü açıldı

Yeniakit Publisher
2016-06-30 19:28:00 - 2016-06-30 21:58:24
Osmangazi Köprüsü açıldı

Osmangazi Köprüsü'nün Dilovası kesimindeki tören, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım, Arnavutluk Başbakanı Rama, Başbakan Yardımcıları Kurtulmuş, Şimşek ve Canikli'nin de katılımıyla yapıldı. Erdoğan iki müjde verdi. 1. Çanakkale 1915 Köprüsü. 2. Osmangazi Köprüsü bayramda ücretsiz.

İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan Osmangazi Köprüsü'nün açılış töreni başladı.

Osmangazi Köprüsü'nün Dilovası kesiminde düzenlenen törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan helikopterle geldi.

Başbakan Binali Yıldırım Erdoğan'ı karşılarken, Erdoğan ve Yıldırım alana birlikte yürüdü.

Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek, Nurettin Canikli, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci ve vatandaşlar katıldı.

Tören alanına dev ekranlar yerleştirilirken, köprüye iki dev Türk bayrağı asıldı. Vatandaşlara da Türk bayrakları dağıtıldı.

DEV PROJELERDEN

Türkiye'nin 2023 hedefleri kapsamında ulaştırma alanında hayata geçirdiği "dev projelerden" olan ve İzmit Körfezi’nin "gerdanlığı" olarak nitelendirilen Osmangazi Köprüsü açılıyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Açılış için köprünün Dilovası ayağında düzenlenen törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Nurettin Canikli ve Mehmet Şimşek, çok sayıda bakan, milletvekili, bürokrat, üstlenici firma yetkilileri, yabancı konuklar, belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşma yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Osmangazi Köprüsü'nün ülkenin gurur projelerinden olduğunu belirterek, "Burası sadece Bakanlığımızdaki 100 bin kişilik ailenin değil, yüklenicilerimizle birlikte olan 200 bin kişilik ailenin değil Türkiye'nin, Türkiye'nin dışında Recep Tayyip Erdoğan'ı, Binali Yıldırım'ı, Türkiye'yi umut olarak görenlerin gurur projesidir." dedi.

Köprü ve otoyol projesinin ülkeye hayırlı olması temennisinde bulunan Arslan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sayın Cumhurbaşkanım biliyorum ki vizyonunuz, önderliğiniz, sahip çıkmanız, Başbakanımızın Binali Yıldırım'ın sahip çıkması olmasaydı bu projeler hayal olarak kalırdı. Herkes biliyor ki AK Parti iktidarları sayesinde artık büyük şeyler konuşulurken hayal olarak değil Türkiye'nin gerçekleri olarak konuşuluyor. Artık bu projelerin süresi için Bolu Dağı Tüneli gibi 14 yıl değil, 1-2 yıl konuşuluyor. Sizin liderliğinizde, Binali Yıldırım'ın önderliğinde bunun gibi birçok büyük projeyi hizmete sunacağız. Daha nice dev projeleri insanımızın hizmetine sunmaya devam edeceğiz."

"ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ"

Otoyol AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Çarmıklı, Osmangazi Köprüsü'nün kısa sürede tamamlandığını belirterek, dünyanın 4'üncü, Avrupa'nın i̇ki̇nci̇ en uzun asma köprüsü olduğunu söyledi.

Uzun yıllardır hayal edi̇len bi̇r rüyanın gerçekleştiğini dile getiren Çarmıklı, bu sayede Körfez geçişinin 6 dakikaya indiğini ifade etti.

Çarmıklı, köprüyle birlikte üstlendikleri otoyol projesi kapsamında İstanbul ile Yalova, Bursa, Mani̇sa ve İzmi̇r gibi ekonomi açısından önemli illeri birbirine bağladıklarını aktardı.

Projeyi üstlenen konsorsiyumun oluşturduğu şirketin İstanbul ile İzmir arasındaki otoyolun 25 kilometrelik Gemlik-Bursa kısmını kısa süre sonra bitireceklerini, böylece İstanbul ile Bursa arasındaki gidiş-geliş süresinin kısalacağını anlattı.

Çarmıklı, "Görevli şirketimizle, idaremizle birlikte mega projemiz olan İstanbul-İzmir Otoyolu Projesi'ni en kısa ve en kaliteli şekilde bitirmek için elimizden geleni yapıyoruz." diye konuştu.

8 BİN İŞÇİ ÇALIŞTI, 39 AYDA BİTTİ

İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan Osman Gazi Köprüsü hizmete giriyor.

30 Mart 2013'te Yalova Altınova Hersek şantiyesinde düzenlenen törenle temeli atıldıktan sonra yaklaşık 39 ayda tamamlanan köprü, 252 metre kule yüksekliğine, 35,93 metre tabliye genişliğine, bin 550 metre orta açıklığına ve 2 bin 682 metre uzunluğa sahip.

Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada bulunan köprünün yapımında, 8 bin işçi çalıştı. Kuş türlerinin yaşadığı "Hersek Lagünü" için kavis verilen Osmangazi Köprüsü, bu özelliğiyle de tabiata ve biyolojik çeşitliliğe verilen önemi gösteren önemli yapılar arasında yer aldı.

İzmit Körfezi'nin gerdanlığı olarak nitelendirilen köprü, bölgedeki arsa ve konut fiyatlarını artırdı.

Osmangazi Köprüsü'nün açılmasıyla Kocaeli'nin Gebze ve Diloavası ilçelerindeki sanayi yükünün azalması bekleniyor. Köprünün temelinin atılmasının ardından Yalova'da yeni Organize Sanayi Bölgeleri kurulması için çalışmalar başlatıldı.

KÖRFEZ GEÇİŞİ 6 DAKİKAYA İNDİ

Toplam yatırım bedeli 9 milyar dolar olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan köprü sayesinde İzmit Körfezi 4 dakikada geçilebilecek.

Yap-işlet-devret modeliyle yapılan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu (İzmit Körfez Geçişi ve bağlantı yolları dahil), 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğunda olacak. İzmit Körfezi'nde otomobille mevcut yol kullanılarak 2 saate yakın süren güzergah, köprü sayesinde 6 dakikaya indi.

Otoyolun tamamının, mevcut devlet yoluna göre mesafeyi 95 kilometre kısaltacak olmasının sağlayacağı avantajlar fizibilite çalışmalarında hesaplanırken, 8-10 saatlik mevcut ulaşım süresinin 3-3,5 saate inmesi ve karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörüldü.

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM'IN KONUŞMASINDAN

Başbakan Binali Yıldırım, bir ülkede güven, istikrar, güçlü siyasi irade varsa, yapılamayacak hiçbir iş olmadığını belirterek, "Yerine getirilemeyecek hiçbir hizmet yok." dedi.

Başbakan Yıldırım, Osmangazi Köprüsü'nün açılış töreninde yaptığı konuşmada, hizmete giren eserin hayırlı olması dileğinde bulundu.

Bu vesileyle bir bayram yaşadıklarını ifade eden Yıldırım, "Teröre karşı en güzel cevap işte burada Sayın Cumhurbaşkanım, işte bu dev eserdir en güzel cevap." diye konuştu.

"Teröre cevabımızı daha fazla üreterek, kardeşçe bölüşerek vereceğiz." diyen Yıldırım, Osmangazi Köprüsü'nün sadece bu bölgeyi değil, üzerinden geçen otoyolla birlikte İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa ve İzmir illerini ihya edeceğini söyledi.

Köprünün, bu güzergahtaki seyahati eziyetten keyfe dönüştüreceğini anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

"İzmir'e bugün İstanbul'dan kara yoluyla gidiş 8 saati aşıyor. İnşallah köprü ve devamındaki otoyolla birlikte bu süre, 3 saatin altına inecek. İşte medeniyet bu. Vakit nakittir dedik; dünyanın sayılı projelerinden, önemli projelerinden birini bugün aziz milletimizin hizmetine veriyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. 50 yıl boyunca bu köprü 'yapıldı yapılacak' diye zaman kaybettik. Ne zamana kadar? Bir ses yükseldi İstanbul'dan, bir kutlu yürüyüş başladı. AK Parti'nin ayak sesleriydi. 2002 Kasım seçimlerinde liderliğinizde iş başına gelen AK Parti Türkiye'nin makus tarihini değiştirecek, önemli hizmetleri birer birer milletimizin kullanımına sunuyor."

Başbakan Binali Yıldırım, 2013'te Marmararay'ı açtıklarını, bunun bir dünya projesi olduğunu ifade ederek, açıldığından bugüne kadar 145 milyon İstanbullunun Marmaray'ı kullandığını kaydetti.

"TERÖRE PAPUÇ BIRAKACAK DEĞİLİZ"

Ağustos ve aralık ayında da iki büyük projenin daha açılışını gerçekleştireceklerinin bilgisini veren Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bütün bunlar Türkiye'nin. Türkiye Cumhuriyeti'nde bir ve beraber olarak, kardeşçe yaşama azmindeki 79 milyon vatandaşımızın mutluluğu için yapılıyor. Bugün benim için özel bir gün Sayın Cumhurbaşkanım. Zatıaliniz liderliğinde başlattığımız bu büyük projenin başlangıcında da buradaydım, açılışında da buradayım. İşte bu da Türkiye'de güven ve istikrarın ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Eğer bir ülkede güven varsa, istikrar varsa, güçlü siyasi irade varsa, yapılamayacak hiçbir iş yok. Yerine getirilemeyecek hiçbir hizmet yok. İşte burada olduğu gibi. Dünyanın 4. büyük köprüsünü, bir uçtan bir uca 4,5 kilometrelik bu dev eseri hayalden gerçeğe dönüştürdüğümüz gibi. Eserlerimiz bununla sınırlı değil. Bu sene, 2016 senesi büyük ve çılgın projelerin birer birer açılacağı bir yıl olacak. Ağustos'ta ve aralıkta yeni güzel açılışında yine hep beraber olacağız. Türkiye'nin barışına huzuruna, kardeşliğine göz dikenler, terör olaylarıyla ülkemizi yıldırmaya çalışanlar şunu iyi bilmelidir ki; Türkiye 79 milyon milletiyle 780 bin kilometre kare vatan toprağıyla dimdik ayaktadır, ay yıldızlı bayrağının altında ilelebet hür ve bağımsız yaşayacaktır. Milletimiz rahat olsun. Teröre pabuç bırakacak değiliz. Onların efendilerine de pabuç bırakacak değiliz. Bu ülkeye göz dikenler er geç hesabını verecekler. İşte bu eserler teröre verilen en güzel cevap olacak."

Ulaştırma Bakanlığı döneminde projenin başlangıcından sonuna kadar hizmet eden, görev alan mühendis, işçi arkadaşlarını kutladığını dile getiren Yıldırım, dünyada derin bir kriz devam ederken böylesine dev projeyi gerçekleştirmek için bir araya gelen Otoyol AŞ'nin paydaşlarını, yüklenici firmayı da tebrik ettiğini kaydetti.

Başbakan Binali Yıldırım, köprünün Türkiye'ye ve millete hayırlı olması dileğinde bulunarak, "Sağ salim güzel seyahatler yapmanızı Mevlamdan da niyaz ediyorum. Hepinizin bayramını şimdiden tebrik ediyorum" şeklinde konuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN KONUŞMASINDAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terörün eninde sonunda dönüp kendini tutan eli sokan bir akrep gibi olduğunu belirterek, "Çünkü karakteri budur, cibilliyeti budur. Bugün bizim ülkemizde patlayan bombalar, yarın mutlaka onları ülkemize gönderenlerin ellerinde de infilak edecektir. Biz hiçbir ayrıma tabi tutmaksızın, terörü, terör örgütlerini, teröristleri topyekun reddeden bir ülkeyiz. Aynı onurlu tavrı diğer devletlerden de bekliyoruz." dedi.

Erdoğan, Osmangazi Köprüsü açılış töreninde, sözlerine Atatürk Havalimanında meydana gelen terör saldırısında hayatını kaybedenleri rahmetle anarak ve yaralılara şifalar dileyerek başladı.

Hiçbir zaman eğilmediklerini ve eğilmeyeceklerini, sadece Allah'ın huzurunda rükuda eğileceklerini belirten Erdoğan, bunun dışında asla eğilmeyeceklerini anlattı.

Ülkede bir yandan çok sevindirici gelişmeler yaşanırken diğer yandan da terör örgütlerinin insanlık dışı eylemlerinin sürdüğünü dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bölücü terör örgütü PKK bir yandan, YPG bir yandan, DAEŞ denilen karanlık örgüt diğer yandan, irili ufaklı başka örgütler öte taraftan, tasmalarını ellerinde tutan güçler tarafından ülkemizin üzerine salıverilmiştir. Biz bu maşa örgütlerin de onları üzerimize salanların da amaçlarını gayet iyi biliyoruz. Ne kadar çok kan dökerlerse ne kadar çok can yakarlarsa Türkiye'nin o kadar hızlı bir şekilde diz çökeceğini, hedeflerinden vazgeçeceğini, teslim olacağını sanıyorlar. Yanıldıklarını Güneydoğu Anadolu Bölgemizdeki çukur eylemlerinde gördüler. Yanıldıklarını bugüne kadar büyük şehirlerimizde yaptıkları bombalı eylemlerde gördüler. Yanıldıklarını uluslararası alanda defalarca kurdukları tuzaklarda gördüler. Ama ısrarla, inatla, kalleşçe saldırmaya devam ediyorlar. Biz gerektiğinde acılarımızı bal eylemeyi bilen bir milletiz. Buna karşılık çok iyi biliyoruz ki bizi terörle bölgemizde krizlerle tehdit edenler aynı derece dayanıklı aynı derecede metanetli değildir. Kendilerine hep şunu hatırlattım, burada bir kez daha ifade ediyorum. Terör eninde sonunda dönüp kendini tutan eli sokan bir akrep gibidir. Çünkü karakteri budur, cibilliyeti budur."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Türkiye'de patlayan bombaların yarın onları Türkiye'ye gönderenlerin elinde de infilak edeceğini ifade ederek, "Biz hiçbir ayrıma tabi tutmaksızın terörü, terör örgütlerini, teröristleri topyekün reddeden bir ülkeyiz. Aynı onurlu tavrı diğer devletlerden de bekliyoruz. Rabbim, milletime bir daha böyle acılar yaşatmasın diyorum." dedi.

Erdoğan, savaş meydanında verilen kayıpların mücadelenin durmasına sebep olmayacağını, verilen her kaybın zafere ulaşma azmini, kazanma hırsını daha da artıracağını ifade ederek, terör örgütlerinin ve onları kullananların Türkiye'nin önüne bariyerler kurmalarına izin vermeyeceklerini vurguladı.

Recep Tayyip Erdoğan, yitirilen her canın ebediyen yüreğe kazınacağını ama yola ve mücadeleye de aynı kararlılıkla devam edileceğini kaydederek, "İşte bugün bunun için buradayız. Burada birlikteyiz, beraberiz. Hep birlikte tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Tarihin en eski yerleşim yerlerinin ve ticaret yollarını bulunduğu bu bölgede Dilovası ile Altınova kendi alanında dünyanın en büyük dördüncü, Avrupa'nın da en büyük ikinci asma köprüsünün açılması için buradayız." diye konuştu.

ORHAHGAZİ'YE KADARKİ BÖLÜM AÇILMIŞTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Her zaman ifade ettiğim gibi yol medeniyettir, gelişmedir, büyümedir. Türkiye'nin son 13 yılda gerçekleştirdiği büyük kalkınma hamlesinin temel altyapısı ulaşımdır. Bu imkan varsa her şey var. O zaman yarışırsınız." dedi.

Erdoğan, Osmangazi Köprüsü'nün Dilovası kesiminde düzenlenen törendeki konuşmasında, İstanbul-İzmir Otoyolu'nun en önemli etaplarından birini oluşturan Osmangazi Köprüsü'nün hayırlı olmasını dileyerek, köprünün yanı sıra 12,6 kilometrelik Gebze-Altınova bölümünün de açıldığını bildirdi.

Osmangazi Köprüsü'nün bitiminden Orhangazi'ye kadar olan bölümün daha önce açıldığını hatırlatan Erdoğan, "Böylece otoyolumuzun Gebze'den Gemlik'e olan bölümünde kesintisiz seyahat imkanı mümkün hale geliyor. Bursa'ya kadar olan kısmın da büyük ölçüde tamamlandığını biliyorum. İnşallah o kısmın açılışı da en kısa sürede yapılacaktır. Böylece etap etap bu proje hizmete girecektir. Düşünebiliyor musunuz İstanbul-İzmir 8 saat, ama şimdi inşallah 3 saatin altına düşecek. Bu ne mutluluk... Sadece 3 saatin altına düşmekle kalmıyor aynı zamanda kaza riskinin de minimize olduğu bir dönem başlayacak." diye konuştu.

Erdoğan, Osmangazi Köprüsü'nü projesinden başlayarak her aşamasını adım adım takip ettiğine ve temel atma töreninden son tabliyenin yerleştirilmesine kadar tüm önemli safhalarında yer aldığına değinerek, Türkiye'nin böyle gurur verici bir esere kavuştuğunu görmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 13 yılda hayata geçirilen pek çok proje gibi Osmangazi Köprüsü'nün de geç kalmış bir eser olduğunu dile getirerek, "En az 50 yıl önce yapmamız gereken bir işi, bugün tamamlıyoruz. Ama biz tamamlıyoruz. Hamd olsun. Bizden öncekiler laf yaptı, biz iş yaptık. Farkımız bu." ifadelerini kullandı.

Dünyanın hayranlıkla izlediği eserin ülkeye kazandırılmasında emeği geçenlere, Başbakan Binali Yıldırım'a, bakanlara, Karayolları Genel Müdürlüğü yetkililerine, yüklenici firmalara, mühendis ve işçilere, emeği olan herkese şükranlarını sunan Erdoğan, finansal yükü üstlenmiş kreditörlere teşekkür etti.

Erdoğan, köprü inşaatında görevliyken elim bir şekilde hayatını kaybeden Japon mühendis Kishi Ryoichi'yi andı.

"GÜNDEMİMİZDE ÇANAKKALE 1915 KÖPRÜSÜ VAR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul-İzmir Otoyolu'nun, Ege ve Marmara bölgelerinde yapılması planlanan otoyol ağının, Osmangazi Köprüsü'nün de Marmara Otoyolu ringinin de önemli bir parçasını oluşturduğuna işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şimdi gündemimizde ne var biliyor musunuz? Ne olabilir? Evet, Çanakkale 1915 Köprüsü var. Fakat bir şey daha var. Onun sözünü Sayın Başbakan ta bakanken birlikte kararını vermiştik. O da inşallah Kanal İstanbul Projesi. Bunu da hayata geçireceğiz. Bize ulusal değil, uluslararası camiada, evet, devrim niteliğinde yatırımlar yakışır. Bu millete bu yakışır. Biz bir çağı kapatan bir çağı açan ecdadın torunlarıyız, bize bunlar yakışır. İşte bu köprüyü de süratle inşa ettiğimizde Tekirdağ'dan Balıkesir istikametine kesintisiz otoyol hizmeti verilebilecek ve böylece Marmara Otoyolu ringi tamamlanmış olacaktır. Her zaman ifade ettiğim gibi yol medeniyettir, gelişmedir, büyümedir. Türkiye'nin son 13 yılda gerçekleştirdiği büyük kalkınma hamlesinin temel altyapısı ulaşımdır. Bu imkan varsa her şey var. O zaman yarışırsınız. Bugün artık hamd olsun ülkemizde 'uzak' diye bir kavram kaldı mı? Şu anda 55 tane havalimanı var. Nereye gitmek istiyorsan git, hemen yarım saatte havalimanındasın ve oradan da İstanbul, Kars, Iğdır, nereye gideceksen git. Şu anda dünyada en çok destinasyona ulaşabilen havayolu THY'dir. Bir numarayız. Ya buralara durup dururken gelmedik. Bu bir azmin, bir kararlılığın, bir yüreğin işidir. İşte bunu böyle başardık. Buradaki otoyollarla başardık. 79 senede bu ülkede 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol vardı. Yahu geldik, bakın 13 senede biz bunun üzerine 18 bin 300 kilometre bölünmüş yol ilave ettik. Halep oradaysa arşın Kocaeli'nde. Bunu böyle göreceğiz. Yapılan bütün bu yollarla inşallah daha ileri gideceğiz."

"DİĞER BÖLGELERİN DE CAZİBESİNİ ARTIRACAK"

Dün akşam sahurda kendisine Kahramanmaraşlı birinin Elbistan Tüneli'nden geçişindeki sözlerinin dinletildiğini aktaran Erdoğan, vatandaşlara "Aman yarabbi, Anadolu'nun evladı ne güzel şeyler buluyor. Onu ben söylemeyeyim, onu hemen açın telefonlarınızdan bunları izleyin." dedi.

Erdoğan, 189'u yeni yapılan 272 tünel bulunduğunu kaydederek, vatandaşlara "Ne diyorduk biz 2002'nin sonunda yola çıktığımızda? 'Biz Ferhat'ız' diyorduk. Siz de Şirin'siniz. Ferhat dağları delerek yürümedi mi? Biz de dağları deliyoruz ya. Dağları delerek Ferhat'a ulaşacağız. Ferhat millet millet, ulaştık ulaşıyoruz. Kararlıyız, azimliyiz." şeklinde seslendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26 Ağustos'ta Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve 26 Aralık'ta Avrasya Tüneli'nin açılacağını bildirerek, Marmaray'dan geçenlerin sayısının yaklaşık 1 milyon 350 bine ulaştığını belirtti. Erdoğan, "Bütün bunlar bir kararlılığın eseridir. İstanbul Boğazı'nın üçüncü gerdanlığını inşallah dünyaya farklı bir eser olarak ortaya koyacağız ve bir numara. 4 gidiş-4 geliş ve ortasından da hızlı tren geçecek." diye konuştu.

Hızlı tren hatlarıyla Türkiye'yi demir ağlarla ördüklerini anlatan Erdoğan, şunları söyledi:

"Türkiye son 14 yılda bir ulaşım devrimi yaşamıştır. Elbette eğitimde, sağlıkta, ulaşımda, adalette, emniyette, enerjide, toplu konutta, bütün alanlarda çok önemli yatırımlar yapıldı. Ama ulaşım altyapısı, hepsinin fiziki temelidir. Bu imkanı çok iyi değerlendirmeliyiz. Marmara ve Ege bölgelerinin trafiğini rahatlatacak şu projeler dahi Türkiye'nin kalkınmasına, büyümesine, gelişmesine yeni bir ivme kazandırmıştır. Çünkü bu bölgeler nüfusun yüzde 40'ını barındırıyor ve milli gelirin yüzde 60'ını bu bölgeler üretiyor. İstanbul rahatladığında, Marmara Bölgesi rahatladığında, tüm Türkiye rahatlar, bunu böyle bilelim. Bu rahatlama aynı zamanda diğer bölgelerimizin de cazibesini artıracaktır.

İŞÇİLERLE VE VATANDAŞLARLA İFTAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım, Osmangazi Köprüsü'nün açılışının ardından, işçilerle ve vatandaşlarla iftar yaptı.

Erdoğan ile Yıldırım, açılış merasiminden sonra, tören alanının yanındaki bölümde işçi ve vatandaşlarla iftarda buluştu.

İftara, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yıldırım'ın eşi Semiha Yıldırım ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın yanı sıra açılışa katılan Başbakan yardımcıları, bakanlar ve diğer katılımcılar da katıldı.

Erdoğan ve Yıldırım, iftarın ardından buradan ayrıldı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23