• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

OSB’ler emlak vergisi muafiyeti müjdesi bekliyor

Yeniakit Publisher
2016-02-03 16:42:00 -
OSB’ler emlak vergisi muafiyeti müjdesi bekliyor

OSBÜK Başkanı Cahit Nakıboğlu, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in OSB'lerin talebine sıcak baktığını söyledi.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) gözünü, sanayicilerin emlak vergisinden muaf tutulması için yeni çıkacak torba yasaya çevirdi. OSBÜK Başkanı Cahit Nakıboğlu, sanayicilerin emlak vergisinden muaf tutulmasının motivasyonlarını artıracağını belirterek, “Emlak vergisinin kaldırılması konusunda Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek’ten söz aldım. Kendisi kısa bir süre önce Gaziantep’teyken 750 sanayicinin yanında bu konuyu gündeme getirdim. OSB’ler, yeni çıkan yasalarla belediyelerden hiçbir hizmet almıyor. Bu adaletsiz yaklaşımın bitmesi gerektiğini anlattık” dedi. Toplantıda DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ da Türkiye sanayiinde bir dönüşüm olacaksa bunun OSB’lerden başlayacağını vurguladı.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) sanayicilerin emlak vergisinden muaf tutulması için gözünü yeni çıkacak torba yasaya çevirdi. OSBÜK Başkanı Cahit Nakıboğlu, emlak vergisi sorununu geçtiğimiz günlerde 750 sanayicinin önünde Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e aktardıklarını ve bu konuda kendisinden söz aldıklarını söyledi. 

OSBÜK’ün Bölge İstişare Toplantısı İstanbul Deri OSB’de gerçekleştirildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Yaşar Öztürk, OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Ünsal, DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın da birer konuşma yaptığı toplantıda söz alan OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu, sanayicilerin emlak vergisinden muaf tutulmasının motivasyonu artıracağını belirterek, “Hep gündemimizde olan emlak vergisinin kaldırılması konusunda Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek’ten söz aldım. Sayın Şimşek bir program için yakın zamanda Gaziantep’e geldiğinde 750 sanayicinin karşısında bu konuyu gündeme getirdim. Sayın Şimşek ‘Benden bir lira istiyorsan 110 lira vermelisin’ diyor. Durumumuzu izah ettik. OSB’ler, yeni çıkan yasalarla belediyelerden hiç bir hizmet almıyor. Bu nedenle bu adaletsiz yaklaşımın bitmesi gerektiğini anlattık. OSB’ler, çöpten imar hizmetlerine tüm ihtiyaçlarını kendi müdürlüklerinden alıyor. Biz bunun sanayiciye sağlayacağı faydayı anlattık, yatırımcının motivasyonunu artıracağını ilettik. Ve bu yöndeki talebimiz olumlu karşılandı. Bu konunun torba yasasından çıkmasını bekliyoruz” dedi. 

Hep konuşulan bir konunun da OSB’lerin rant kapısına dönmesi olduğunu vurgulayan Nakıboğlu, “OSB’de yer alan yatırımcı kesinlikle arsadan kar edemez. Örneğin Gaziantep’te en az değerlenen yer OSB arsalarıdır. OSB’de yatırımcılar üretim yapmak için yer alır, OSB’lerden üretim dışında arsa almak akıl işi değildir” diye konuştu. 

OSB parselinde yapılaşma oranını yüzde 75’e çıkarttırdık 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Bu yıl enerji ve ekonomi zirvesi yapacaklarını bildiren Nakıboğlu, “OSBÜK resmi bir kuruluştur. Her yönetim kurulu toplantımızı ayrı bir şehirde yapıyoruz. Gittiğimiz bölgenin de OSB’lerini topluyoruz. Çözebileceğimiz bir sorun varsa çözüyoruz, çözemezsek bakanlığımıza iletiyoruz. Türkiye’de 284 tane OSB var. 12’sinde de Tarım Bakanlığı'na bağlı Besi ve Tarım OSB’leri var. Yani toplamda 296 OSB var. OSB’lerde güzel şeyler oluyor. Örneğin eskiden OSB’lere yatırım yapma oranı yüzde 30, OSB dışına yatırım yapma oranı yüzde 70 idi. Şimdi bu oran eşitlendi. OSBÜK çok önemli kararlar aldırdık ama övünmeyi sevmediğimiz için yeterince yaptıklarımız bilinmiyor. Örneğin OSB parselinde yapılaşma oranının yüzde 55’ten 75’e çıkarılmasını sağladık. Yani 10 bin metrekarenin üzerindeki yeri olan tüm sanayicilerin yeri yüzde 15 arttı. Her yıl OSBÜK olarak enerji, eğitim zirvesi gibi çeşitli zirveler yapıyoruz. Bu yıl yine enerji zirvesinin yapacağız ayrıca ekonomi zirvesi yapacağız” şeklinde konuştu. 

Güldağ: Türkiye’nin dönüşümünde OSBÜK’ün ciddi rolü olmalı 

Toplantıda DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ da bir konuşma yaparak geçen yılki ekonomi politikalarının bu yılda sürdürülmesinin beklendiğini belirtti. Güldağ, “Ekonomi yönetimleri kredileri biraz gevşetme yönünde bu yıl hareket edecek. Güneydoğu’daki ciddi bir ekonomik durgunluğun bir süre daha devam edeceği görülüyor. Öte yandan asgari ücret artışı ekonomiyi yukarı doğru itecek, harcamaları artıracak. 2.5 milyon Suriyeli göçmenin de hem üretim hem de tüketim bakımından ekonomiye artı getirileri oldu. Petrol fiyatlarının düşmesi Türkiye açısından artık fırsattan çok tehdit haline gelmeye başlayacak” öngörülerinde bulundu. Hükümetin eylem planı ile Ar-Ge’yi kolaylaştıracak bazı adımlar attığını vurgulayan Güldağ, bu konuda gelişmenin zaman alacağını söyledi. Güldağ, “Türkiye ekonomisi birçok ülkeye göre daha iyi ve gelişme gösteriyor” diyerek, şunları söyledi: “Ancak büyüme yüzde 4.5 olsa dahi Türkiye’ye yetmiyor. 40 yıldır ekonomide 17. ülkeyiz. Çok daha hızlı büyümeliyiz. Düşük büyüme trendine girdik. İcat çıkarmamız, teknoloji transferi yapmamız lazım. Ama bu transferi yaparken bizden bir şeyler eklemeliyiz. Al, getir, kullan olmamalı” dedi. 

Türkiye’nin lider kurumlarının siyaset üretmesi gerektiğini belirten Güldağ, “Türkiye ihracatının yarısını OSB’ler gerçekleştiriyor. OSB'ler, üretimin çağı yakalayan kalbi...OSBÜK önemli bir kurum. Türkiye’nin dönüşümünde OSBÜK’ün ciddi bir rolü olmalı. Sanayide bir dönüşüm olacaksa OSB’lerden başlayacaktır" şeklinde konuştu.

Öztürk: Üretim Reform Paketi için kapsamlı çalışma yürütüyoruz

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Yaşar Öztürk de yatırımların önündeki engellerin kaldırılması için çalıştıklarını belirterek, “Bugüne kadar 284 OSB kurduk. Bunların içerisinde 2015 sonuna kadar 166 OSB’nin altyapı projelerini kredilerle destekledik. 466 küçük sanayi sitesi için Bakanlık olarak kredi desteği verdik. Ayrıca 5 endüstri bölgemiz bulunuyor. Firmaların rekabet edebilirliği ve kümelenmeleri için bir destek programı hazırladık. Kümelenme çalışmalarını yürüten birlikteliklere de Bakanlık olarak hibe desteği veriyoruz. Yatırım yapmanın önündeki engellerin kaldırılması için bakanlık olarak adım attık. Mesela yakın zamanda bir üretim reform çalıştayı gerçekleştirdik. Bu çalıştay sonucunda 623 çözüm önerisi aldık. Bu önerileri süzgeçten geçiriyoruz. Türkiye’deki tüm OSB’lere, valiliklere, üniversitelere, belediyelere üretim reform paketi çalıştayındaki 7 ana konu başlığını gönderdik. Onlardan da çözüm önerileri bekliyoruz. Sanayi envanteri konusunda bakanlık olarak sanayi genel müdürlüğümüz lonca ismiyle bir site oluşturdu. Tüm işletmelerin bilgileri var, sektörleri ayrıştırılarak veriliyor. Burada 100 binin üzerinde firmanın bilgilerine ulaşılabilir” şeklinde konuştu.

Ünsal: OSB’lerin envanterini OSBÜK hazırlamalı

OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Deri OSB Başkanı Ömer Ünsal, büyük firmaların Ar-Ge projelerinin TÜBİTAK’tan geçtiğini ancak bir KOBİ proje götürdüğünde geçmesinin daha zor olduğunu savunarak, “Sanayici ‘yaptığım yatırımı mutlak suretle 5 yıl içerisinde geri kazanmalıyım’ der. Yok böyle bir şey. 20 seneden önce olmaz. İşte bunu bizim sanayicilere ancak yeni yaptırımlarla, yeni teşviklerle aşılamamız lazım. Gayemiz OSB’lerin birbiri ile yarışması olmalı. Bizde böyle bir şey yok. Bu yarış yeni ve farklı ürün imal etmeyle olmalı. Yeni bir ürün çıktığı zaman OSB’ler bunu OSBÜK’e getirmeli. OSBÜK’ün kuruluş gayesi OSB’lerdeki gelişmeleri ileriye taşımaktır. Bu bilgiler sır olmamalı. Ama OSB’leri birbiriyle yarıştırırsak ilerlememiz çok çabuk olacaktır. Bunu yaparken ortaya çıkacak tehlikeleri bertaraf etmek de bakanlığın görevi. Ama biz maalesef Bakanlıktan öyle taleplerde bulunuyoruz ki onlar da sessiz durunca sanki yapacakmış gibi davranıyoruz. Bir talebi karşı tarafın kabul edeceği şekilde yapmalıyız. Tartışmalardan, soru sormaktan kaçmayalım. Soruların arkasında bir öneri varsa bu yapıcıdır. OSB’lerin envanteri yok. Sanayi envanterini çıkarttığımız zaman iskelet çıkacaktır. Bu iskelette kuvvetli olan neresi ise oraya hamle yapılacaktır. Sanayi envanterinin OSBÜK bünyesinde hazırlanması ve bunun diğer OSB’lerle paylaşılması ilerlememiz açısından faydalı olur. Türkiye’nin geleceği OSB’lerdir” diye konuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23