• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Oruçluyken cinsel ilişkiye girmek orucu bozar mı?

Yeniakit Publisher
2018-05-16 12:46:00 - 2018-05-16 12:46:52
Oruçluyken cinsel ilişkiye girmek orucu bozar mı?

İslam Alemi on bir ayın sultanı ramazanı Suriye’deki savaş, Filistin’de katil İsrail’in devlet terörü uygulaması, Arakan’da ise Budistlerin Müslümanlara yaptığı eziyetler… İslam alemi 2018 Ramazana buruk girse de ramazanın bereketi şimdiden her tarafı sardı. Oruç tutanlar ramazanda bir katım soruların cevabını aramakta oruçlu iken oruçluyken cinsel ilişkiye girmek orucu bozar mı?

İslam Alemi on bir ayın sultanı ramazanı Suriye’deki savaş, Filistin’de katil İsrail’in devlet terörü uygulaması, Arakan’da ise Budistlerin Müslümanlara yaptığı eziyetler… İslam alemi 2018 Ramazana buruk girse de ramazanın bereketi şimdiden her tarafı sardı. Oruç tutanlar ramazanda bir katım soruların cevabını aramakta Oruçlu iken oruçluyken cinsel ilişkiye girmek orucu bozar mı?

İslam Alemi 2018 ramazan ayına yine gözyaşı ile girdi. Müslüman coğrafyasının içler acısı durumu Müslümanların huzurlu bir ramazan arzusunu güçlendirmekte. Ancak tüm olumsuzluklara rağmen ramazan ayının feyzinden, bereketinden, rahmetinden mağfiretinden istifade etmek isteyen Müslümanlar ramazan ayının girmesini fırsat bilmekte. On bir ayın sultanı olarak bilinen ramazan aynı zamanda Kur’an ayıdır da. İçinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesini barındıran ramazan ayı Allah’ın rahmetini kazanmada önemli bir mihenk taşı olmakta fırsatını bilenler için.


ÖNE ÇIKAN VİDEO

Ramazda oruç tutan vatandaşlar oruçlarının sakatlanmaması için hassasiyet göstermekte. Vatandaşların özellikle en çok merak edip sorduğu oruçluyken banyo yapmak mekruh mu, oruçluyken agda yapmak orucu bozar mı, orucluyken gusul alınırmı, oruçluyken banyo yapılır mı, oruçluyken diş fırçalamak, oruçluyken cinsel ilişkiye girmek orucu bozar mı, oruçluyken temizlenmek orucu bozar mı? Gibi soruların cevabı her oruç tutan vatandaşların için önem arz etmekte. İşte bu soruların cevabını haberin detayında okuyabilirsiniz.

Oruçlu iken oruçluyken cinsel ilişkiye girmek orucu bozar mı?

Oruçlu olan kimse orucu bozacak şeylerden kaçındığı gibi orucun sevabını azaltacak şüpheli durumlardan da kaçınmalıdır. Oruçlu olduğunu bile bile cinsel ilişkide bulunmakla oruç bozulur, hem kaza ve hem de kefaret gerekir (Buhârî, Savm, 30). Kişinin hanımını sadece öpmesiyle orucu bozulmaz (Buhârî, Savm, 24). Ancak kendine güveni olmayan, işi daha ileri götürmek endişesi olan kişinin hanımını öpmesi ve kucaklaması mekruhtur (Ebû Dâvûd, Savm, 35). Eğer öpmek veya kucaklamakla boşalma meydana gelirse, sadece mekruh olmakla kalmaz, aynı zamanda oruç bozulur ve gününe gün kaza gerekir (Merğinânî, el-Hidaye, I, 123).

Oruçlu iken banyo yapmanın bir sakıncası yoktur. Ancak oruçluyken banyo yapıldığında kulaklara, ağız ve burna su kaçırmamaya dikkat edilmelidir. Aksi taktirde oruç bozulur. Oruçta banyo yapan kişi ağza burna su verirken dikkat etmeli. Yutmamalı ve boğaza kaçırmamalıdır.

Eğer rüyada ihtilam oldu ise ya da cenabet ise banyo yapması gerekiyorsa oruçlu iken gusül abdesti alabilir. Fakat ağza ve burna su verirken dikkat etmeli. Su kaçırmamalı. Suyu yutmamalı. Ağızdan ve burundan dimağa veya mideye su kaçırmamak şartıyla, yıkanmak orucu bozmaz. Yalnız İmam-ı Azam serinlemek için suya girmeyi veya yaş elbiseye sarılmayı mekruh saymıştır. Ebu Yusuf’a göre değildir. Allah Resulü oruçlu iken hararetini gidermek için başına su dökmüştür. Ancak denize veya nehre girip de uzun müddet yüzülecek olursa çok büyük bir ihtimalle mideye veya dimağa su kaçar. Böylecede oruç bozulur.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23