• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Oruçluyken gusül abdesti alınır mı? Gusül abdesti oruçluyken nasıl alınır? Diyanet fetva

Yeniakit Publisher
2018-06-05 13:49:00 - 2018-06-05 13:50:47
Oruçluyken gusül abdesti alınır mı? Gusül abdesti oruçluyken nasıl alınır? Diyanet fetva

İslam Alemi on bir ayın sultanı ramazanı Suriye’deki savaş, Filistin’de katil İsrail’in devlet terörü uygulaması, Arakan’da ise Budistlerin Müslümanlara yaptığı eziyetler… İslam alemi 2018 Ramazana buruk girse de ramazanın bereketi şimdiden her tarafı sardı. Oruç tutanlar ramazanda bir takım soruların cevabını aramakta Oruçlu iken banyo yapmanın hükmü nedir? Oruçluyken banyo yapılır mı? Gusül abdesti almak gerekirse oruçluyken gusül nasıl alınır?

İslam Alemi on bir ayın sultanı ramazanı Suriye’deki savaş, Filistin’de katil İsrail’in devlet terörü uygulaması, Arakan’da ise Budistlerin Müslümanlara yaptığı eziyetler… İslam alemi 2018 Ramazana buruk girse de ramazanın bereketi şimdiden her tarafı sardı. Oruç tutanlar ramazanda bir katım soruların cevabını aramakta Oruçlu iken banyo yapmanın hükmü nedir? Oruçluyken banyo yapılır mı?

İslam Alemi 2018 ramazan ayına yine gözyaşı ile girdi. Müslüman coğrafyasının içler acısı durumu Müslümanların huzurlu bir ramazan arzusunu güçleştirmektedir. Ancak tüm olumsuzluklara rağmen ramazan ayının feyzinden, bereketinden, rahmetinden mağfiretinden istifade etmek isteyen Müslümanlar ramazan ayının girmesini fırsat bilmekte. On bir ayın sultanı olarak bilinen ramazan aynı zamanda Kur’an ayıdır da. İçinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesini barındıran ramazan ayı Allah’ın rahmetini kazanmada önemli bir mihenk taşı olmakta fırsatını bilenler için..

Ramazda oruç tutan vatandaşlar oruçlarının sakatlanmaması için hassasiyet göstermekte. Vatandaşların özellikle en çok merak edip sorduğu oruçluyken banyo yapmak mekruh mu, oruçluyken agda yapmak orucu bozar mı, orucluyken gusul alınırmı, oruçluyken banyo yapılır mı, oruçluyken diş fırçalamak, oruçluyken cinsel ilişkiye girmek orucu bozar mı, oruçluyken temizlenmek orucu bozar mı? Gibi soruların cevabı her oruç tutan vatandaşların için önem arz etmekte. İşte bu soruların cevabını haberin detayında okuyabilirsiniz.

Oruçlu iken, gusül abdesti alınır mı?
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Uykuda ihtilam olmak orucu bozmaz. Ancak bir vakit namazı kaçıracak kadar cünüb durmak caiz değildir. Bu bakımdan oruçlu iken de gusül abdesti alınmalıdır. Ancak ağıza su verince gargara yapılmaz. Sadece ağıza suyu alıp boşaltırsınız. Bir ibadet açıklanırken, onun en mükemmeli anlatılır. Ancak başka bir ibadetle ilgisi olunca ona göre hareket etmek gerekir. Oruçlu kimsenin gusül ve abdest alması da bunlardan biridir. Yıkanmak, duş almak, yüzmek orucu bozmaz. Ancak ağza kontrolsüz su kaçırmamak ve yutmamak şartıyla. Rivayetlere göre Peygamber Efendimiz (asm) oruçluyken gusül almış, yıkanmıştır. Ağız çalkalamak, orucu bozmaz. Ağıza alınan su yutulursa oruç bozulur. Oruçlunun ağız ve burun temizliği yaparken dikkat edeceği husus, içeriye su kaçırmamasıdır. İçeriye su kaçmayacak şekilde ağzına ve burnuna su vermelidir. Hata ile boğaza su kaçarsa oruç bozulur kaza gerekir, kefaret gerekmez.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23