• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Oruç tutamayan ne kadar fidye verecek 2018 Fidye miktarı ne kadar

Yeniakit Publisher
2018-06-03 11:03:00 - 2018-06-03 11:03:23
Oruç tutamayan ne kadar fidye verecek 2018 Fidye miktarı ne kadar

Oruç her Müslümana farzdır. Ancak oruç tutmanın da başı şartları vardır. Bu şartların taşıyan her Müslüman Ramazan orucunu tutmakla mükelleftir. Hastalık, gebelik, seferi durumu olanlar oruçlarını tutmuyorlar. Peki oruç tutamayanlar ne kadar fidye verecek?, Oruç tutamayanlar ne kadar para verecek.

Oruç her Müslümana farzdır. Ancak oruç tutmanın da başı şartları vardır. Bu şartların taşıyan her Müslüman Ramazan orucunu tutmakla mükelleftir. Hastalık, gebelik, seferi durumu olanlar oruçlarını tutmuyorlar. Peki oruç tutamayanlar ne kadar fidye verecek?, Oruç tutamayanlar ne kadar para verecek.

İslam Alemi 2018 ramazan ayına yine gözyaşı ile girdi. Müslüman coğrafyasının içler acısı durumu Müslümanların huzurlu bir ramazan arzusunu güçleştirmekte. Ancak tüm olumsuzluklara rağmen ramazan ayının feyzinden, bereketinden, rahmetinden mağfiretinden istifade etmek isteyen Müslümanlar ramazan ayının girmesini fırsat bilmekte. On bir ayın sultanı olarak bilinen ramazan aynı zamanda Kur’an ayıdır da. İçinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesini barındıran ramazan ayı Allah’ın rahmetini kazanmada önemli bir mihenk taşı olmakta fırsatını bilenler için. Ramazda oruç tutan vatandaşlar oruçlarının sakatlanmaması için hassasiyet göstermekte. Vatandaşların özellikle en çok merak edip sorduğu oruçluyken banyo yapmak mekruh mu, oruçluyken agda yapmak orucu bozar mı, orucluyken gusul alınırmı, oruçluyken banyo yapılır mı, oruçluyken diş fırçalamak, oruçluyken cinsel ilişkiye girmek orucu bozar mı, oruçluyken temizlenmek orucu bozar mı? Gibi soruların cevabı her oruç tutan vatandaşların için önem arz etmekte. İşte bu soruların cevabını haberin detayında okuyabilirsiniz.

ORUÇ FİDYESİ (FİTRE) NEDİR?

Fidye farz olan ibadetleri yerine getirememe ya da yerine getirirken bir kaza işleme nedeniyle ödenen dînî-malî yükümlülüktür. Oruç ve hac ibadetinde söz konusu olan fidye, Kur'an'da “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir fakir doyumu kadar fidye öder.” (Bakara, 2/184) şeklinde geçmektedir. İhtiyarlık ve şifa ümidi olmayan bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan ve daha sonra da kaza etmesi mümkün olmayan kimse, oruç tutamadığı her güne karşılık bir fidye öder. Fitre, Ramazan bayramının birinci günü sabahı, fecrin doğuşundan itibaren vâcib olur. Fitreyi vermenin müstehab olan şekli ise, fecrin doğuşundan itibaren namazdan çıkmadan önce fakirlere verilmesidir. Fakat fitrenin bayramdan birkaç gün, hatta birkaç ay önceden verilmesinde de bir beis yoktur. Böylece fakirlerin bayram ihtiyaçlarını önceden karşılamaları, noksanlarını telâfi etmeleri sağlanmış olur. Zamanında ödenmeyip sonraya kalan fitreler ise, mümkün olan ilk fırsatta ödenmelidir. Bu görüş İmam Ebû Hanife'nindir. Diğer üç İmama göre, fitre, Ramazanın son akşamı güneşin batmasından itibaren vâcib hâle gelir. Ödemenin bayram namazından sonraya te'hiri de câiz değildir. Ramazan bayramının 1. günü fecrin doğuşundan evvel vefat eden veya fakir düşen kimseye fitre vermek vâcib olmaktan çıkar. Fecrin doğuşundan sonra vefat eden zengine ise, fitre vâcibdir. Mirasından ödenir. Nisab miktarını bulan mal, fitrenin vâcib olmasından sonra, ödenmeden telef olsa fitre sâkıt olmaz.

2018 FİDYE MİKTARI NE KADAR OLDU?
ÖNE ÇIKAN VİDEO

 Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen fidye miktarı, 2018 yılı en alt olarak günlük 19 TL olarak belirledi. Diyanet'ten gelen açıklamada, “Yapılan değerlendirmeler neticesinde fıtır sadakasının, Müslüman toplumların neredeyse tamamına yakın bir kesimi tarafından veriliyor olması dikkate alınarak, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak 2018 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2019 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan sürede 19,00 TL olarak belirlenmesine karar verildi.” denildi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23