• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Organları 3 kişiye hayat verecek

Yeniakit Publisher
2014-12-12 11:43:00 - 2014-12-12 11:56:20
Organları 3 kişiye hayat verecek

Ankara’da geçirdiği beyin kanaması sonucu kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin bağışlanan organları 3 kişiye hayat verecek.

Başkent Ankara, dün gece doktorların zamana karşı yaptığı yarışa sahne oldu. Lokman Hekim Sincan Hastanesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ve İbni Sina Hastanesi’nde görev yapan doktorlar, beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin bağışlanan organlarını yıllardır umutla organ nakli bekleyen hastalara yetiştirebilmek için adeta zamana karşı yarıştı. Bağışlanan organlar ambulans ve özel araçlarla Lokman Hekim Sincan Hastanesi’nden alınarak özel uçakla yola çıktı. Beyin ölümü gerçekleşen kişinin ailesinin bağışladığı 2 böbrek, 2 kornea ve karaciğerin yıllarca ümitle organ nakli bekleyen 3 kişiye nakledileceği öğrenildi. 

Nakil ekibinde yer alan Lokman Hekim Sincan Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Barış Ecevit Yüksel, "Hastanemiz yoğun bakım ünitesinde yatmakta olan bir hastamıza beyin ölümü teşhisi konuldu. Yakınların yüksek sağduyu ve insani yaklaşımları sayesinde 2 böbrek, karaciğer ve 2 korneası üç farklı şehirde ümitle organ nakli bekleyen üç vatandaşımıza hayat vermiştir. Sağlık Bakanlığı'nın organ bağışını yaygınlaştırmak için takdire şayan çalışmaları var. Ülkemizde organ bağışı sayısı geçmiş yıllara oranla daha da artmış olsa da maalesef henüz istenilen düzeyde değil. Umuyoruz bunun arkası gelecektir’’ dedi.

TÜRKİYE’DE 30 BİN KİŞİ ORGAN NAKLİ BEKLİYOR

Lokman Hekim Sincan Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Ömer Zühtü Yöndem ise, Sağlık Bakanlığı’nın organ bağışı konusu üzerinde önemle durduğunu ve yaygınlaşması için birçok çalışmalar gerçekleştirdiğini belirterek, “Ülkemizde organ bekleyen 30 bin vatandaşımız bulunuyor. Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında ülkemizdeki bağış oranı maalesef çok düşük. Umuyoruz bu sayı daha artacak ve yıllarca organ bekleyen vatandaşlarımız mutlu olacaktır’’ diye konuştu.  

 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İHA

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23