• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

NATO acil koduyla toplanıyor!

Yeniakit Publisher
2018-03-14 16:36:00 - 2018-03-14 16:37:05
NATO acil koduyla toplanıyor!

İngiltere Başbakanı Theresa May, eski Rus casusu Sergey Skripal ile kızı Yulia'nın zehirlenmesi olayında Rusya devletinin suçlu olduğunu belirterek İngiltere'de bulunan 23 Rus diplomatın sınır dışı edileceğini duyurdu.

Theresa May, eski Rus casusunun İngiltere'nin Salisbury kentinde sinir gazıyla zehirlenmesine Rusya devletinin suçlu olduğunu söyledi.

May, İngiltere'de bulunan 23 Rus diplomatın sınırdışı edileceğini duyurdu. May, diplomatlara ülkeyi terk etmek için 1 hafta süre verdi. 'Düşman devlet aktivitelerine' yönelik uygulamaları sertleştireceklerini belirten May, Rusya'nın ülkedeki casus ağını yok edeceklerini söyledi.

May, Rusya ile diyaloğu tamamen koparmanın ulusal çıkarlarına aykırı olduğunu ancak tüm üst düzey ilişkilerin koparılacağını belirtti. İngiltere Başbakanı ayrıca Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un İngiltere'ye yapacağı ziyaretin iptal edildiğini ve İngiliz hükümetinden hiçbir bakanın ve hiçbir kraliyet ailesi mensubunun bu yaz Rusya'da yapılacak Dünya Kupası'na katılmayacağını söyledi.

Theresa May, Birleşik Krallık vatandaşlarının veya Birleşik Krallık'ta yaşayanların can ve mal güvenliğini tehdit edebileceğini düşündükleri durumlarda, Rusya devletinin İngiltere'deki mal varlıklarına el koyacaklarını söyledi.

NATO ve AB'den güçlü bir destek gördüklerini belirten İngiltere Başbakanı, "Şimdi güvenliğimizi sağlamak için müttefiklerimizle bir araya gelmemiz esastır" ifadelerini kullandı. İngiltere'nin müttefikleriyle fikir birliği içerisinde olduğunu belirten Theresa May, yarın konuyla ilgili NATO toplantısı yapılacağını söyledi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

May, "Bu konu kimyasal silahların Rusya devleti tarafından kanunsuz bir şekilde kullanılması ve geliştirilmesi ile ilgili" ifadelerini kullandı.

TAKAS EDİLEN CASUS

Rus mahkemesi, İngiltere için casusluk yaptığı suçlamasıyla 2006 yılında Skripal'e 13 yıl hapis cezası verdi. Dimitri Medvedev’in devlet başkanlığı döneminde affa uğrayan Skripal, 2010 yılında ABD’nin tutukladığı 10 Rus ajanı ile Avusturya'nın başkenti Viyana'da takas edilen 4 casus arasında yer aldı.

Skripal'in daha sonra İngiltere’ye gelerek ülkenin güneybatısındaki Salisbury’de düşük profilli bir yaşam sürmeye başladığı belirtildi.

Rusya, Skripal’in 1990’lı yıllardan itibaren bilgi sızdırdığı İngiliz dış istihbarat servisi MI6’ya, Rusya’nın Avrupa’daki casuslarının kimliklerini de ifşa ettiğini öne sürmüştü.

Skripal ile kızı Yulia, önceki pazar günü Salibury'da bir bankta bilinçlerini yitirmiş vaziyette bulunmuştu. Tedavileri süren baba ile kızın sağlık durumlarının ciddiyetini koruduğu ancak istikrarlı olduğu belirtiliyor.

NATO'DAN RUSYA'YA KINAMA

NATO, çifte ajan Sergey Skripal ile kızı Yulia’nın sinir sistemi üzerinde etkili ve askeri nitelikte Rus yapımı bir kimyasal madde ile zehirlendiği olay hakkında, "uluslararası normların ve anlaşmaların ihlali edildiği" açıklamasını yaptı.

NATO tarafından yapılan yazılı açıklamada, saldırıdan "derin" endişe duyulduğu ve İngiltere ile dayanışma içinde olduğu bildirildi.

Açıklamada, çifte ajan Skripal'ın zehirlendiği olaya ilişkin, "Saldırı, uluslararası normların ve anlaşmaların ihlali anlamına geliyor." denildi.

Konuya ilişkin İngiliz makamlarınca sürdürülen soruşturmaya desteğin süreceğine değinilen açıklamada, müttefik topraklarında NATO kurulduğundan beri ilk kez "sinir gazının saldırı amaçlı kullanıldığına" dikkat çekildi.

Açıklamada ayrıca, Rusya'ya İngiltere'nin saldırıda kullanılan maddenin "Novichok" adı verilen kimyasal madde grubuna dahil olduğu iddiasına da yanıt vermesi çağrısında bulunuldu.

"Novichok” grubu kimyasalların Sovyetler Birliği tarafından 1970’ler ve 1980’lerde yürütülen araştırmalarda geliştirildiği ve benzerlerinden 10 kat daha öldürücü nitelikte olduğu iddia ediliyor.

Açıklamada, NATO'nun Suriye'de kimyasal silah kullanılmasını da defalarca kınadığı ve sorumluların cezalandırılması uyarısında bulunduğu anımsatıldı.

UKRAYNA'DAN RUSYA'DAKİ SPOR MÜSABAKALARINA BOYKOT

Ukrayna Spor ve Gençlik Bakanı İgor Zhdanov, Ukraynalı sporcuların Rusya’daki spor müsabakalarının hiçbirine katılmayacağını bildirdi.

Zhdanov, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bir süre önce geçici işgal altındaki Donetsk ve Lugansk bölgelerinde Ukrayna devletinin egemenliğinin sağlanmasına yönelik kabul edilen yasa gereği Ukraynalı sporcuların turnuvalara katılması ile ilgili karar çıkarıldığını belirtti.

Rusya'daki müsabakaları Ukraynalı sporcular için tehlikeli olarak nitelendiren Zhdanov, "Ukraynalı sporcular Rusya Federasyonu topraklarında gerçekleştirilen müsabakaların hiçbirine katılmayacaktır." ifadelerini kullandı.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23