• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Münbiç'te en kötü senaryo: Amerika askerinin ölmesi!

Yeniakit Publisher
2017-03-02 14:32:00 -
Münbiç'te en kötü senaryo: Amerika askerinin ölmesi!

El Bab'ı DEAŞ'tan temizleyen Türkiye, YPG'nin bir an önce Münbiç'i terketmesini çekilmezse vuracağını açıkladı. Münbiç'teki ABD askerleri ise başlı başına bir soru işareti...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın El Bab'tan sonra hedef olarak gösterdiği Münbiç'te ABD askeriyle Türk askerinin karşı karşıya gelme riski var.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) emekli ve savunma alanında uzman akademisyen Metin Gürcan, Rakka Operasyonu’na Türkiye’nin dahil olup olmayacağını ve Münbiç’te neler olabileceğini yorumladı.

RAKKA OPERASYONU'NDA YPG Mİ YOKSA TÜRKİYE Mİ OLACAK?

Gürcan’a göre, Ankara açısından hem Moskova hem de Washington ile ilişkiler bakımından Rakka sıkıntılı bir konu.

Gürcan, “Rusya, Türkiye’nin Rakka operasyonuna katılmasını kesinlikle istemiyor. ABD ise bunu istiyor --ki son günlerdeki sıklıkla ziyaretler yapılmasının nedeni de Rakka operasyonu. ABD neden bunu istiyor? Çünkü DEAŞ’la en önemli savaş burada olacak ve Rakka, konvansiyonel cephe. Yani sahada hem piyadeler hem ağır zırhlı konvansiyonel araçlarla silahlar olması lazım. Bu ihtiyacı Rakka’da kimin karşılayabileceğine baktığımızda orada Suriye ordusu ve Türk ordusu var. Orada olmayan ancak transfer edilebilecek askeri güçler ise Suudi Arabistan ordusu veya ABD ordusu. Türkiye, ABD’ye ‘35 bin kişilik hafif silahlı YPG’yi denklemden çıkar. Biz sana ÖSO gücünü verelim. Hatta olmazsa Barzani’nin Peşmerge gücünü de taşıyalım’ diyor. ABD ise ‘Ama piyade açığı var dolayısıyla sen bize en az 3-4 bin komando taburu ver’ diyor. Konu henüz çözülemiyor,” diye konuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

ABD’nin Rakka operasyonunu sadece Kürtlerle yapması halinde uzun vadeli sıkıntı yaşayacağını belirten Gürcan, bölgede --Irak örneğinde de görüldüğü üzere -- Kürtlerle yapılan operasyonlara Sünni Müslümanlar’da tepki doğduğunu ve ABD’nin bunu bildiğini ifade etti. Gürcan’a göre, ABD’nin hem Sünni Müslümanlar’ın tepkisini azaltmak hem de lojistik askeri güç açısından Türkiye’ye ihtiyacı var. Gürcan, “Yani ABD, ‘Türkiye sana ihtiyacım hiç yok’” diyemez görüşünde.

EN KÖTÜ SENARYO!

Gürcan, Ankara’nın Münbiç’i askeri hedef almasıyla Türkiye’nin ciddi risk alacağı görüşünü taşıyor. Münbiç’te halen ABD’li askeri varlığını işaret eden Gürcan, “Bölgede olabilecek en kötü senaryo, TSK operasyonuyla bir ABD’li askerin ölümüne neden olunması olacaktır. Bunun toparlanması zor olur,” dedi.

TÜRKİYE "VURURUZ" DEDİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün Ankara'da yaptığı açıklamada ABD'nin YPG'ye desteğini sert sözlerle eleştirerek, "ABD'li askerler YPG ile PKK'nın hiçbir farkının olmadığını söylemişlerdi. ABD'nin bizi hedef alan terör örgütüyle işbirliğini sürdürmesini istemeyiz. YPG ile bu operasyonları yapmak Suriye'nin geleceğini riske atmak demektir. Bir terör kantonunun oluşmasını sağlamak demektir. Böylesi bir yanlıştan ABD'nin bir an önce dönmesi gerekmektedir." dedi.

Türkiye'nin ABD'den talebinin YPG'nin bir an önce Münbiç'i terketmesi olduğunun altını çizen Bakan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü;

"El Bab'dan sonra Menbic'e doğru gideceğiz. Operasyon henüz başlamadı, taciz ateşi olabilir. ABD askerlerinin o bölgede olduğunu biliyoruz. YPG buradan çekilmezse biz YPG'yi vuracağımızı daha önce de söyledik."

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23