• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Mülteci krizi Avrupa Birliği’ni çatlattı

Yeniakit Publisher
2018-06-14 08:17:00 -
Mülteci krizi Avrupa Birliği’ni çatlattı

İtalya’nın limanlarını kapattığı 629 mülteciyi taşıyan kurtarma gemilerini İspanya kabul etse de sorun giderek büyüdü. Üyelerine söz geçiremeyen Avrupa Birliği acziyet sergilerken Roma-Paris arasında diplomatik kriz çıktı.

Mülteci krizi Avrupa Birliği’nin (AB) temellerini sarsıyor. Birliğin söz geçiremediği aşırı sağcı İtalyan hükümeti, 123’ü bebek ve çocuk 629 göçmenin bulunduğu Aquarius gemisinin demir atmasına izin vermeyerek Avrupa’da krize neden oldu. İtalya ve Malta, birbirlerini uluslararası kanunları ihlal etmekle suçlarken kriz, İspanya’nın mültecilerii kabul etmesiyle geçici olarak çözüldü. Ancak İtalya kendini eleştiren birlik üyelerini yerden yere vurarak geri adım atmayacağını duyurdu. AB ise hem uluslararası kanunları ihlal eden hem de daha önceki anlaşmaları uygulamayan üye ülkeler karşısında çaresizsizlik sergiliyor.

DEVE KUŞU POLİTİKASI

İspanya Dışişleri Bakanı Josep Borrell, AB’nin sığınmacı sorunu karşısında devekuşu gibi kafasını kuma gömme politikasını bırakması gerektiği, durumun artık böyle devam etmeyeceği uyarısını yaptı.

FRANSA İKİYÜZLÜ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, İtalyan hükümetini sorumsuzluk ve umursamazlıkla suçlayarak uluslararası yasalara uymaya davet etmesi ise Roma’yı çıldırttı. İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, ‘’Fransa, gerçekten olan bitenlerden bihaber. Konu mülteciler olunca sırtlarını çevirmeyi tercih eden ülkelerin iki yüzlülükle ders vermelerini kabul edemeyiz’’ dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

FRANSIZ ELÇİ ÇAĞRILDI

Roma, Paris’le söz düellosunu bir üst düzeye taşıdı. Fransa’nın Roma Büyükelçisi, İtalya Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak hükümetinin açıklamaları sebebiyle uyarıldı.

MACRON’A AMBARGO

İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini, ‘’Fransa İtalya’dan resmen özür dilemediği takdirde Başbakan Conte, Macron ile görüşmesini iptal edecek’’ açıklamasını yaptı.

‘MİDE BULANDIRICI’

Macron’un partisi Cumhuriyet Yürüyüşü sözcüsü Gabriel Attal ‘’İtalya’nın aldığı pozisyon midemi bulandırıyor’’ çıkışını yaptı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23