• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Mısır’da darbe ve direniş

Yeniakit Publisher
2013-07-04 14:42:00 - 2013-07-04 14:43:18
Mısır’da darbe ve direniş

Mısır’da anayasanın askıya alınarak darbe yapıldı. Mısır ordusu, kurulacak geçici teknokrat hükümetinin ardından cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri yapılacağını açıkladı. Muhammed Mursi ise söz konusu askeri darbeyi kabul etmediğini ve Mısırlıları

HABER MERKEZİ
Mısır’da anayasanın askıya alınarak darbe yapıldı. Mısır ordusu, kurulacak geçici teknokrat hükümetinin ardından cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri yapılacağını açıkladı. Muhammed Mursi ise söz konusu askeri darbeyi kabul etmediğini ve Mısırlıları darbeye karşı durmaya çağırdığını açıkladı. Mursi yaptığı yazılı açıklamada “Şu anda Cumhurbaşkanıyım, aynı zamanda ordunun komutanıyım” dedi.
Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi “askeri darbe”yi kabul etmediğini açıklayarak Mısırlıları darbeye karşı durmaya çağırdı. Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Muhammed Mursi’nin söz konusu askeri darbeyi kabul etmediği ve Mısırlıları darbeye karşı durmaya çağırdığı bildirildi. Açıklamada Mursi’nin “Şu anda Cumhurbaşkanıyım, aynı zamanda ordunun komutanıyım” dedi.
MURSİ MİSAFİRHANE’DE
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin, Cumhurbaşkanlığı Muhafızlığı’na ait Salah Salim’de bulunan misafirhanede bulunduğu kaydedildi. Cumhurbaşkanlığı yetkilileri, Mursi’nin ülkedeki siyasi kriz nedeniyle Cumartesi’nden itibaren, güvenliği nedeniyle burada misafirhanede kaldığını açıkladı. Yetkililer, iddia edildiği gibi Mursi’nin tutulmasının söz konusu olmadığını, görevine devam ettiğini bildirdi. Mısır devlet televizyonu ise Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib, Kardinal Tovadros ve muhalefet liderlerinden Muhammed Baradai’nin yol haritasını açıklayacağını duyurdu. Öte yandan Mursi taraftarlarının bulunduğu Nasır Site’deki alanda zaman zaman askerlerle grup arasında tartışmalar yaşandığı gözleniyor. Mursi taraftarları, ortuya ait zırhlı araçların meydana yaklaşmasına müsade etmiyor.
MÜSLÜMAN KARDEŞLER:
“SOKAKLARDA ORDUYA DİRENECEĞİZ”
Müslüman Kardeşler hareketinin üst düzey lideri, Mısır ordusunun Kahire sokaklarını kontrol altına almasına karşı direneceklerini söyledi. Müslüman Kardeşler hareketinin üst düzey liderlerinden Muhammed el Biltaci, Mısır ordusunun Kahire sokaklarını kontrol altına almasına karşı barışçıl yolla direneceklerini söyledi. El Cezire televizyonunun canlı yayınında konuşan El Biltaci, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin geçen yılki adil seçim sonucunda 4 yıllığına göreve geldiğini hatırlattı. El Biltaci, “Genelkurmay Başkanı, Başkomutanı olan Cumhurbaşkanı’na ültimatom veriyor! Bu bir darbedir seçilmiş Cumhurbaşkanı’na karşı” diye konuştu. Muhabirin, “tanklara karşı koyup koymayacakları” sorusuna, gösteri yapan Mursi yanlılarını işaret ederek yanıt veren El Biltaci şöyle konuştu: “Kahire’nin kalbindeki bu resmi görüyorsunuz. Biz kimseye saldırmadık; genel merkezimiz, liderlerimiz saldırıya uğradı, taraftarlarımız hedef alındı ve öldürüldü ama biz karşılık vermedik. Bu insanlar burada Cumhurbaşkanı’nı savunmayı sürdürecek.”
MURSİ TARAFTARLARI ASKERİ
ARAÇLARIN ÖNÜNE YATIYOR
Mısır’da ordunun darbe yapmasına direnen devrik Cumhurbaşkanı Mursi taraftarları, askeri araçların önüne yatıyor. Mısır’da ordunun darbe yapmasına direnen devrik Cumhurbaşkanı Mursi taraftarları, askeri araçların önüne yatıyor. Mısır’da ordunun tanıdığı 48 saatlik süre dolmasından sonra yeni gelişmeler yaşandı. Resmi haber MENA, Mısır’da geçiş döneminin ardından Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimleri yapılacağını duyurdu. Gün boyu sıcak gelişmeler yaşanan Mısır’da geçiş döneminin ardından Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimleri yapılacağı bildirildi. El Ahram Gazetesi Türkiye saati ile saat 20.00’de ‘Musri artık Mısır’ın Cumhurbaşkanı değildir açıklaması yaptı.
MISIR BAŞBAKANI’NA HAPİS
Mısır Temyiz Mahkemesinin, Başbakan Hişam Kandil’in, 1 yıl hapsine ve görevinden alınmasına hükmettiği bildirildi. Mısır Temyiz Mahkemesi, Başbakan Kandil’i, “devlete ait Nil Pamuk Çırçır Şirketi (NCGC) çalışanları hakkında verilmiş kanuni hükmü uygulamadığı gerekçesiyle 1 yıl hapis ve görevden men cezasına” çarptırdı. İdari Mahkeme, Başbakan Kandil hakkında geçen nisanda da aynı kararı vermiş ancak hüküm uygulamaya konulmamıştı.
Mısır Genelkurmay Başkanı El-Sisi yaptığı açıklamada bir geçiş hükümetinin kurulacağını ifade etti. El-Sisi’nin açıklamalarından satır başlıkları şu şekilde:
• Askeri tarafın göstermiş olduğu talepler 21-22 Haziran’da görüşlerini bildirmiş olduk. Mısır’daki kitlelerin de istekleri ve talepleri reddedilmiş oldu.
• Ya Mısır Silahlı Kuvvetleri gerilimin giderilebilmesi için yakından krizi izlemeyi sürdürdük. Silahlı Kuvvetler lideri olarak Cumhurbaşkanı ile biraraya geldik ve görüşlerimizi aktardık.
• Yeni bir başkan seçilene kadar ara bir hükümet kurulacak. Bizim amacımızın uzlaşmadır, insanların umudunu, güvenini sağlamaktır.
• Planın içinde anayasanın geçici olarak askıya alınması bulunuyor. Geçici teknokrat hükümeti kurulacak.
Mursi yandaşı 16 gösterici
hayatını kaybetti
Öte yandan Mısır’ın başkenti Kahire’de Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi destekleyen göstericilere açılan ateş sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının 16’ya çıktığı, yaklaşık 200 kişinin yaralandığı bildirildi. Giza’da bulunan Kahire Üniversitesi önünde, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye destek veren çoğu üniversite öğrencisi göstericiler ile bölgeye gelen ve “Baltacı” diye tabir edilen muhalif gruplar arasında çıkan çatışmada, hastane kaynaklarına göre 16 kişi yaşamını yitirdi, yaklaşık 200 kişi yaralandı. Görgü tanıkları, göstericilere silahlı kişilerin ateş açtığını iddia ederken, bazı göstericiler de polisin kendilerine otomatik silahlarla ateş açtığını öne sürüdü. Bölgede çatışmalar devam ederken, güvenlik güçlerinin göstericilere müdahale ettikten sonra bölgeden ayrıldıkları gözlendi.
“Meşruiyeti korumak için gerekirse canımı veririm”
KAHİRE
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, dün gündüz saatlernde yaptığı açıklamada, “Meşruiyeti korumak için gerekirse canımı veririm” dedi. Mursi, devlet televizyonunda Mısır halkına hitaben yaptığı konuşmada, eski rejim kalıntılarının, düzenin bozulması ve meşruiyet zemininin yitirilmesi için gençlerin haklı öfkesini kendi emellerine alet ettiğini belirtti. Sorumluluğu üstlenmekten, kan ve şiddete karşı durmaktan başka seçeneği olmadığını ifade eden Mursi, “Tüm Mısırlılara mesajım şudur ki ben hukuka bağlıyım ve onun hamisiyim. Devrimin çalınmasına izin vermeyin. 25 Ocak Tahrir Devrimi’ne sahip çıkın” değerlendirmesinde bulundu. Mursi, akan kanın durması, kimsenin şiddete başvurmaması gerektiğini anlatarak, orduya ve polise karşı da şiddet kullanılmamasını istedi. Anayasal rejimin alternatifinin olmadığını bildiren Mursi, kendisinin şeffaf ve demokratik seçimler ile Mısır’ın başına gelmiş meşru ilk cumhurbaşkanı olduğunu ve bir yıl önce seçimi kazandığında zaferi Tahrir’de kutladığını hatırlattı. Gerekirse meşruiyeti kanı ve canı ile savunacağını vurgulayan Mursi, ülkede fesat çıkarmaya çalışanlar olduğunu söyledi.
Mursi “Herkes bilir ki Mursi koltuk peşinde, makam peşinde olmaz. Beni halk seçti ve sorumluluklarımın bilincindeyim” diye konuştu. Bazı hataları olduğunu bunu da geçen bir yıl içerisinde gördüğünü vurgulayan Mursi, herkesle diyalog kapısının açık olduğunun altını çizdi. Konuşmasının büyük bir bölümünde yerel kelimeler kullanmayı tercih eden Mursi hitabında, “Meşruiyetten vazgeçmeyin yoksa büyük bir felakete gideceğiz. Gelin meşruiyeti beraber koruyalım. Gelin birlikte olalım. Hem bizi destekleyenler hem de karşımızdakilere bu çağrım. Gelin hep beraber meşruiyeti koruyalım” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23