• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Milli tank Altay için geliştirilecek yerli motor projesinde yeni ortak aranıyor

Yeniakit Publisher
2017-01-27 09:38:00 - 2018-09-05 14:16:13
Milli tank Altay için geliştirilecek yerli motor projesinde yeni ortak aranıyor

Milli tankımız Altay için geliştirilecek yerli motor projesi ortağı Avusturyalı firma AVL ile sözleşme iptalinin ardından, projenin devamı için yeni ortak aranıyor.

Milli tank Altay için geliştirilecek yerli motor projesi ortağı Avusturyalı firma AVL ile sözleşme iptalinin ardından yeni ortak aranıyor. SSM, kabul testleri süren Altay’a motor arama çalışmaların devam ettiğini açıkladı

Türkiye’nin milli tankı Altay için Güç Grubu Geliştirme Projesini üstlenen TÜMOSAN, projeye destek sağlayacak Avusturyalı firma ile imzalanan sözleşmenin 17 Ocak’ta iptal edildiğini açıkladı. TÜMOSAN, Avusturya hükümetinin Türkiye’nin iç işlerine müdahale amaçlı ihracat lisansında ısrar ettiğini dikkat çekti.

 

 

İLK SİPARİŞ 250 TANK

Avusturyalı firma AVL ile sözleşmenin iptal edilmesinin ardından Altay tankının motorsuz kaldığı iddia edildi. Ancak ilk etapta üretilecek 250 adet Altay tankı için zaten yerli motor söz konusu değildi. Bu 250 tankta prototiplerde görev yapan ve tam anlamıyla bir motor devi olan Alman MTU firmasının motorları kullanılacak. Türkiye sonrasında kademeli olarak yerli motora geçmek için çalışıyor.

İHRACAT İZNİ YOK

AVL firması yerli motoru yapacak olan TÜMOSAN’a teknik destek sağlayıcısı firma olarak seçilmişti. Ancak Avusturya hükümetinin ihracat izni vermemesi nedeniyle iptal yoluna gidildi. Altay tankının seri üretim sürecinde şimdilik bir sorun görünmüyor. Problem Türkiye’nin Altay tankını ihraç etmeyi düşündüğü aşamada başlıyor. Çünkü motorun üreticisi olan firmaların bulunduğu ülkeler genelde bu aşamada gerekli izinleri vermiyor. Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM), bu sorunu aşabilmek için TÜMOSAN’la yerli motor projesini başlattı.

ALTERNATİFLERİ VAR

TÜMOSAN şu anda hem yerli hem de yabancı teknik destek sağlayacak firmaları araştırıyor. Finlandiya, İngiltere, Ukrayna, Rusya, Japonya gibi bir çok tank motoru üreten ülke bulunuyor. Böyle bir durumda MTU ve benzeri 1500 hp’lik motora göre dizayn edilen tankın performans parametreleri değişeceği için atış kontrol gibi bazı sistemleri modifiye edilecek. Bu da sürenin biraz daha uzaması anlamına geliyor. Ancak şu anda kullanılan bir çok ünlü tank başka ülkelerden alınan motorlarla yürüyor. Fransızların Leclerc tankının motorunu Finlandiya firması Wartsila, İsrail’in Merkava tankının motorunu Alman MTU, Pakistan’ın Çin’den aldığı lisansla ürettiği kendi tankı Al-Khalid’in motorunu ise Ukrayna firması Malyshev üretiyor. Ayrıca Altay için teknik destek aldığı Güney Kore, K2 tankları için motor üretiminde son aşamaya yaklaştı.

‘KABUL TESTLERİ SÜRÜYOR’

Türkiye sadece tank değil, seyir füzesinden jete, helikopterden İHA’lara kadar geniş bir ölçekte yerli motor üretimi için çalışıyor. Motor projelerinin en önemli öncelikleri arasında olduğunu belirten Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, kritik teknoloji olarak adlandırılan motor konusunda çalışmalarının devam ettiğini belirterek şöyle konuştu: “Seri üretim ile motor çok bağımlı değil. Seri üretim tekliflerini aldık, almaya devam ediyoruz ve değerlendiriyoruz. Tankımızın kabul testleri devam ediyor. Bunların tamamlanmasıyla birlikte nihai karar verilecek” dedi.

 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23