• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Merkel'den Ukrayna'ya destek

Yeniakit Publisher
2019-04-12 18:10:19 -
Merkel'den Ukrayna'ya destek

Almanya Başbakanı Angela Merkel: - "Biz Ukrayna’nın yanında duruyoruz" - Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko: - "Ukrayna’nın güvenliği olmadan Avrupa da güvenli olmaz"

BERLİN (AA) - Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkesinin Ukrayna’nın yanında durduğunu söyledi.

Merkel, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Almanya ile Ukrayna’nın yakın ilişkiler içinde olduğunu belirtti.

"Biz Ukrayna'nın yanında duruyoruz." ifadesini kullanan Merkel, bunun özellikle Ukrayna’nın toprak bütünlüğü için geçerli olduğunu kaydetti.

Demokrasiden yana olan Ukrayna halkının cesaretini öven Merkel, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) Ukrayna’da yapılan ilk tur başkanlık seçimlerini adil ve özgür olarak değerlendirdiğini, bunu ikinci tur için de beklediğini vurguladı.

Ukrayna'nın başladığı reformlara devam etmesini isteyen Merkel, özellikle yolsuzlukla mücadelenin sürdürülmesini talep etti.

ÖNE ÇIKAN VİDEO

Minsk sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan Merkel, bu süreçte Ukrayna’nın doğusunda ateşkes sağlanmasının başarılamadığını ancak ihtilafta gerilimin tırmanmasını biraz olsun durduklarını vurguladı.

Rusya’nın Minsk sürecine dahil olmasını önemli bulduğunu belirten Merkel, Minsk süreci kapsamında siyasi çözümün bulunmasını sürdürmek gerektiğini kaydetti.

Merkel, Rusya’nın Kerç Boğazı yakınlarında Ukrayna Deniz Kuvvetleri’ne ait gemilerde 24 personeli gözaltına almasına ilişkin de bu 24 personelin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko da göreve geldikten sonra Şansölye Merkel ile 16. kez görüştüğünü, iki ülke arasında bir stratejik ortaklık geliştirdiklerini belirterek, "Ukrayna’nın güvenliği olmadan Avrupa da güvenli olmaz." ifadesini kullandı.

Ülkesindeki ilk tur başkanlık seçimlerine işaret eden Poroşenko, seçimlerin demokratik standartlarda gerçekleştirildiğini ve Ukrayna’nın demokrasi sınavından başarılı şekilde geçtiğini kaydetti.

Kuzey Akım (Nord Stream) doğal gaz boru hattına ilişkin Almanya ile aynı fikirde olmadıklarını ifade eden Poroşenko, “Bizim tutumumuz aynı. Nord Stream’in inşasının durdurulması için mücadele ediyoruz. Ortaklığımız tüm konularda aynı görüşte olduğumuz anlamına gelmiyor. Tüm konuları açık bir şekilde konuşuyoruz." şeklinde konuştu.

Ukrayna krizinin çözümüne yönelik Almanya, Fransa, Ukrayna ve Rusya'nın dahil olduğu Normandiya Formatı’na ilişkin de açıklamalar yapan Poroşenko, Merkel ile bu konuyu da ele altıklarını belirterek, seçimlerden sonra Normandiya Formatı’nda bir zirve yapılması için hemen çağrıda bulunmaya hazır olduğunu vurguladı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23