• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Merak edilen KOAH hastalığı belirtileri nelerdir?

Yeniakit Publisher
2018-09-24 16:49:00 -
Merak edilen KOAH hastalığı belirtileri nelerdir?

Merak edilen KOAH hastalığına neden olan sebepler ve KOAH hastalığın belirtilerini anlamak için nelere dikkat etmeliyiz?

İsminin baş harflerinden oluşan kısaltılmış bir hastalık ismi olan KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) uzmanlara göre dünyada en sık ölüme yol açan 4'üncü hastalıktan biridir.

İlerleyici ve tam olarak geri dönüşümlü olmayan, buna karşılık önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığıdır. Havayollarını daraltır, solunumu güçleştirir. KOAH genellikle kronik bronşit ( fazla miktarda mukusun oluştuğu sürekli öksürük durumudur) ve amfizem ( Kana oksijen taşınmasını sağlayan hava keseciklerinde harabiyete neden olan bir hastalık )zemininde gelişen KOAH’da hastalar, öksürük ve balgamdan kısa mesafeli yürüyüşde bile oluşan nefes darlığına kadar değişik semptomlara sahiptirler.

3 tip KOAH vardır. Bunlar; HAFİF KOAH, ORTA ŞİDDETTE KOAH ve AĞIR VEYA ÇOK AĞIR KOAH

HAFİF KOAH
Ağır bir iş yapıldığında veya hızlı yürüdüğünüzde nefes biraz sıkışabilir. Öksürük ve balgam vardır. 

ORTA ŞİDDETTE KOAH
Öksürük, balgam ve nefes darlığının şiddeti biraz daha artmıştır. Ağır bir iş yaparken veya günlük işleri yaparken zorlanılır. Bir soğuk algınlığı veya akciğer enfeksiyonu geçirildiğinde iyileşme süreci birkaç haftayı bulur.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

AĞIR VEYA ÇOK AĞIR KOAH
Öksürük ve balgam sıktır. Enfeksiyondan geç iyileşme olur. Evde günlük işler yapılamaz hale gelir. Merdivenler çıkılamaz veya oda içinde dahi yürünemez hale gelir. Hastalar çok çabuk yorulur. Sürekli nefes darlığı vardır. 

KOAH GELİŞİMİNE YOL AÇAN NEDENLER NELERDİR?

KOAH için en önemli risk faktörü sigara'dır. Pipo, puro ve birçok ülkede yaygın olan tütün tüketiminin diğer yolları da risk faktörüdür. Sigaraya pasif maruziyet de solunumsal semptomlara ve KOAH gelişimine neden olur. KOAH’nin diğer kanıtlanmış sebepleri; iş yeri ortamındaki tozlar ve kimyasal maddeler (buhar, iritan maddeler, dumanlar) ve iyi havalanmayan evlerde yemek pişirme ve ısınma amacıyla kullanılan organik yakıtların (odun, tezek vb) yol açtığı iç ortam hava kirliliğidir.

KOAH’NIN YAYGINLIĞI NEDİR?

WHO, tüm dünyada KOAH’nin en önemli dördüncü ölüm nedeni olduğunu tahmin etmektedir (koroner arter hastalığı, serebrovasküler hastalık, akut solunum yolu enfeksiyonundan sonra ve HIV/AIDS ile dördüncülüğü paylaşmaktadır). WHO’nun tahminlerine göre 2000 yılında KOAH'dan dünyada 2.74 milyon kişi hayatını kaybetmiştir. Türkiye’de ise 5 milyon civarında KOAH’lı hasta bulunduğu ve her sene bu hastalıktan 26 bin kişinin hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir.

KOAH' NIN BELİRTİLERİ

Nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma, göğüste tıkanma, hırıltılı solunum ve morarma gibi yakınmalara yol açar. Fakat bu yakınmalar ani başlayıp, kısa süren, gelip geçici bir şekilde olmayıp, aylarca, yıllarca devam eden ve giderek artan bir ilerleyiş gösterir.

KOAH TEDAVİSİ NEDİR?

KOAH tedavisinin iki ana amacı vardır. Birincisi hastalığın bulgularını düzeltmek ya da azaltmaktır. İkincisi ise hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaktır. Günümüzde KOAH’ı ortadan kaldıracak, tamamen düzeltecek bir tedavi seçeneği bulunmamaktadır. Fakat sigaradan uzak durmak bu hastalığı çok büyük ölçüde önlemektedir.

Koah hastalığını öğrenmeden önce akciğer nedir onu öğrenelim. Akciğer; Göğüs boşluğunda yüreğin sağ ve solunda az çok piramit şeklinde olan solunum organlarıdır. Kısa adı koah olan kronik Obstruktif Akciğer Hastalığıysa; Bizim için hayati öneme sahip olan akciğerlerimizin hastalanmasının ne kadar kötü bir şey olduğunun farkına varmışızdır. Koah aslında sadece Kronik Obstruktif Akciğer hastalığı anlamına gelmemektedir. Koah'ta K harfi; Kronik yani Sürekli olan, O harfi; Obstrüktif yani tıkanıklık oluşturan, A harfi; Akciğeri etkileyen, H harfiyse; Hastalık olduğunu tanımlamaktadır. Koah; Anfizem ve kronik bronşiti kapsayan, akciğerlere giren ve çıkan havayı nefes darlığına sebep olacak derecede kısıtlayabilen, mutlaka ilerleyen, tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. 

ANFİZEM NEDİR?
Kana oksijen taşınmasını sağlayan hava keseciklerinde harabiyete sebep olan bir hastalıktır. Bunun sonucunda akciğerde elastikiyet kaybı ve nefes darlığı görülür.

KRONİK BRONŞİT NEDİR?
Kronik bronşit, en az iki sene üst üste ve bu iki senenin en az üç ayında öksürük ve balgamla seyreden ilerleyici bir rahatsızlıktır.

KOAH HASTALIĞININ NEDENLERİ NELERDİR?
1- Mesleki zararlı gazlar, tanecikler(mikro parçacık) solunması.

2- Etkin biçimde sigara kullanımı.

3- Hava kirliliği.

KOAH HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
1- Öksürük
2- balgam çıkarma
3- Kan tükürme
4- Soluk darlığı
5- Kanın oksijen doymuşluğunda azalma
6- Kalp yetmezliğine bağlı, ayaklarda şişme
7- Göğüste tıkanma
8- Hırıltılı solunum

Koah hastalığının türleri nelerdir?
1- A tipi (Amfizem)
2- B tipi (bronşit)
3- C tipi (karışık)

KOAH HASTALIĞI ASTIMDAN NASIL AYRILIR?
İkisi de aynı kişide olabilir. Benzer belirtilere sahip solunum yolu hastalıklarıdır. Her ikisinde de akciğerlerde enflamasyon var. Fakat altta yatan enflamasyonun özellikleri her iki hastalıkta farklı. İki hastalığın da Tedaviye yanıtları da çok farklıdır.

KOAH HASTALIĞININ VÜCUDA NE GİBİ ETKİLERİ OLMAKTADIR?

1- Hava yolları daralır, yani akciğerlere daha az hava girer.
2- Hava yollarının duvaları kalınlaşır ve şişer.
3- Hava yollarının çevrelerindeki kaslar , kasılır.
4- Hava yollarının içinde sekresyon ( balgam) artması tıkanıklara neden olur.
5- Alveol içindeki hava tıkanıklıktan dolayı geri boşalamaz, göğüsümüzü sıkışık hissederiz.


Koah bulaşıcı bir hastalık mıdır?
Koah bulaşıcı bir hastalık değildir .

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23