• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Medreselerin önündeki engeller kaldırılsın!

Yeniakit Publisher
2017-10-03 10:42:00 - 2017-10-03 11:14:49
Medreselerin önündeki engeller kaldırılsın!

Talebelere İslami ve pozitif ilimlerin birlikte verildiği medreselerin tekrar açılmasının önündeki yasal engellerin kaldırılması bekleniyor.

YENİAKİT.COM.TR - Cumhuriyet'in ilanından sonra yeni bir eğitim sisteminin kurulması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 3 Mart 1924'te Tevhid-i Tedrisat (Öğretim Birliği) Kanunu kabul edildi. Bu kanunla, medreseler kaldırıldı ve Türkiye Cumhuriyeti sınırları içindeki bütün okullar, Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlandı.  2 Mart 1926'da maarif teşkilâtı hakkındaki kanun kabul edildi. Bu kanunla sözde lâik eğitim için, ilk ve ortaöğretim programları belirlendi. Bundan sonra, 'lâik eğitim' adına, hızla ilkokullar, ortaokullar, liseler ve yüksek okullar açıldı. Bunların yanı sıra meslek okulları da açıldı. İlkokul zorunlu hâle getirildi.

EĞİTİM SİSTEMİNİN TEMELİ ÇÜRÜK!

Ancak 100 yıla yakındır ülkemizde uygulanan bu sistem ne yazık ki tutmadı ve millet nezninde karşılık bulmadı. Bugün 'Milli Eğitim'de ortaya çıkan problemler; laiklik adına, dinden uzak ve tamamen materyalist(maddeci) felseye uygun olarak hazırlanan bu düzenin sakatlığının ispatı niteliğinde. Kökü sağlam olmayan sistem, tüm değişim ve yeniden yapılandırma girişimlerine rağmen dikiş tutmuyor.

MEDRESELER YENİDEN AÇILMALI!

Öte yandan; 3 Mart 1924 tarihindeki Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile kapatılan ve köküne kibrit suyu dökülen medreselerin yeniden açılması için hükümet tarafından çalışma yapılması bekleniyor. Mevcut sistemle devam edilemeyeceğini vurgulayan eğitimciler, Türk İslam tarihinde önemli bir yeri olan ve binlerce âlim yetiştiren medreselerin, modernleştirilerek tekrar yasal hale getirilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

28 ŞUBATVARİ MEDRESE BASKINLARI

Son günlerde kapalı kapılar ardında yapılan bazı planlar ile, mederese faaliyeti yürütmek isteyen bazı vakıf ve derneklere de baskın düzenlendiği öğrenildi. Bürokrasideki Perinçek'çi bazı gruplar tarafından, yasal zemin bahane gösterilerek, 15 Temmuz'da meydanlarda destansı bir mücadele veren cemaat ve tarikatler ile bazı STK'lara yönelik operasyonlar düzenleniyor. Bu kapsamda Zeytinburnu'nda faaliyet gösteren bir vakfa baskın yapıldığı ve 65 Bin TL ceza kesildiği belirtildi. İlk etapta 4-5 kursun da kapatıldığı ve ilerleyen günlerde İslami STK'lara yönelik baskının arttıralacağı da gelen bilgiler arasında. 



MEDRESLERİN TARİHİ

İlk müstakil medrese muhtemelen Abbâsî halifesi Memun zamanında açılmış, 10. yüzyılda NiŞabur'da açılan medreseye “Dârussünne” adı verilmiş. 11. yüzyıldan itibaren de meşhur Nizamiye medreseleri kurulmuştur.

Selçuklular Anadolu'ya geldikten sonra çeşitli şehirlerde çok sayıda medrese inşa ettiler. Osmanlılar devrinde ilk medrese Orhan Bey  zamanında İznik'te kuruldu. Daha sonra devletin sınırlarının genişlemesiyle beraber Bursa ve Edirne başta olmak üzere pek çok şehirde medreseler açıldı. İstanbul'un fethinden sonra üst seviyedeki eğitim kurumları başkentte yoğunlaştı.

Başlangıçta bütün eğitim faaliyetlerinin yapıldığı kurum olan medreseler, Tanzimat Döneminde yeni mesleki okulların açılması ile sadece din eğitimi verilen okullar haline geldi. Osmanlı devletinin son döneminde medreselerin ders programında ve teşkilat yapısında yeni düzenlemeler yapıldı. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümeti tarafından çıkarılan bir nizamnâme ile Anadolu'nun pekçok yerinde hatta büyük köylerde bile imam ve hatip ihtiyacini karşılamak için açılan medreselerin sayısı 465, talebesi de 16.000 civarında idi. Cumhuriyet'in ilânından dört ay sonra 3 Mart 1924 tarihinde Siirt mebusu Halil Hulki Efendi ve 50 arkadaşının teklifi üzerine Şer'iyye ve ve Evkaf Vekâleti lağvedilir. Aynı tarihte Saruhan mebusu Vâsif Bey ile 50 arkadaşının takriri üzerine görüşmesiz kabul edilen Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile bütün medreseler Maarif Vekâletine devredilmişti. O zamana kadar bu medreselerde egitimine devam eden ögrenciler, Dâru'l-fünûn bünyesinde açılan İlahiyat Fakültesine naklolunmuşlardı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Türk-İslam eğitim tarihinin en önemli eğitim kurumlarının başında gelen medreseler, kendine özgü yapısı ve işlevi ile İslam düşüncesi ve medeniyetinin şekillenmesinde büyük işlevler görmüşlerdir.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23