• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kudüs'ü Şerif tarihinin en zor gününü yaşayacak!

Yeniakit Publisher
2018-05-14 07:44:00 - 2018-05-14 07:57:55
Kudüs'ü Şerif tarihinin en zor gününü yaşayacak!

Yarım asırdır işgal altındaki Kudüs bugün tarihinin en zor günlerinden birini yaşayacak. Filistinlilerin Nekbe olarak andıkları günde Kudüs’e taşınacak ABD Büyükelçiliği’nin açılışıyla şehirdeki işgal yeni bir boyut kazanmış olacak. Girişim, başta Kudüs ve Filistin’in diğer şehirlerinde olmak üzere dünya genelinde 46 ülkede protesto edilecek.

Yarım asırdır işgal altında olan Kudüs bugün tarihinin en zor günlerinden birini yaşıyor. Filistinlilerin Nekbe olarak andıkları günde düzenlenecek törenle Kudüs’e taşınacak olan ABD Büyükelçiliği’nin açılışıyla şehirdeki işgal yeni bir boyut kazanacak. Açılış, başta Kudüs ve Filistin’in diğer şehirlerinde olmak üzere dünya genelinde 46 ülkede protesto edilecek.

İngilizler tarafından bir asır önce işgal edilen Filistin ve Filistin davasının kalbi Kudüs, bugün en zor günlerinden birini yaşayamaya hazırlanıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanıma kararı, bugün Amerikan Büyükelçiliğinin bu kente taşınmasıyla hayata geçiyor. İsrail’in onlarca yıldır gayri hukuki ve gayri insani yöntemlerle yürüttüğü Kudüs’ü Yahudileştirme çabaları yeni bir boyut kazanacak. Büyükelçiliğin taşınmasıyla şehirdeki işgale “uluslararası meşruiyet” devşirmenin kapısı aralanacak.

TELEKONFERANSLA KATILACAK

Filistinlilerin Nekbe (Büyük Felaket) olarak andıkları günde düzenlenecek bir törenle Kudüs’e taşınacak olan ABD Büyükelçiliğinin açılışına Trump, telekonferans yöntemiyle katılarak bir konuşma yapacak. Kudüs’ün bir çok caddesi şimdiden “Siyonist dostu Trump” ve “Trump Kudüs’ü muhteşem kılıyor” gibi ifadelerin yer aldığı afişlerle donatıldı. Büyükelçilik binasına giden yola ABD ve İsrail bayrakları asıldı. İsrail polisi, ABD’nin Kudüs’teki elçiliğini taşıyacağı binanın bulunduğu cadde ve Doğu Kudüs’teki “Eski Şehir” çevresine ilave ekipler yerleştirdi. İsrail hukuk dışı işgalini Kudüs sokaklarında kutlarken, şehrin asıl sahipleri olan Filistinlilerde ise büyük bir hayal kırıklığı hakim.

FİLİSTİN’DE PROTESTO HAZIRLIĞI
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Filistinlilerin işgal altındaki Doğu Kudüs ve ablukanın sürdüğü Gazze’nin yanı sıra Filistin’in diğer şehirlerinde büyük gösteriler düzenlemesi bekleniyor. Filistinli Güçler ve Faaliyetleri Genel Koordinatörü İsam Ebu Bekir ise ABD’nin Tel Aviv’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşınmasının bugün 46 ülkede düzenlenecek gösterileriyle protesto edileceğini açıkladı. Ebu Bekir, başta tarihi Filistin topraklarına komşu olan Ürdün ve Lübnan’dan göstericilerin sınır şeridi yakınında gösteri düzenleyeceğini belirterek, “Arap ülkeleri de dahil, dünyanın 46 başkentinde insanlar ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasını ve Tel Aviv’deki Büyükelçiliğini buraya taşımasını protesto edecek.” dedi.Bekir, Filistinli grupların dünya kamuoyunun dikkatini İsrail işgaline çekmek amacıyla büyük gösteriler düzenleyeceğini aktararak, İsrail tarafından göçe zorlanmış milyonlarca Filistinlinin geri dönüş hakkını talep edeceğini söyledi.

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ali Muhyiddin el-Karadaği da Filistinlilerin evlerine geri dönüş hakkının zaman aşımına uğramayacağını ve Müslümanların bu mesele üzerine eğilmeleri gerektiğini belirtti.

BÜYÜK BİR HATA

İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin Arapça yayınına bölgedeki gelişmeleri değerlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Trump’ın ABD’nin İsrail Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşıması büyük bir hata” dedi. Erdoğan, İsrail’in Suriye’ye karşı gereksiz bir saldırgan tutum sergilediğini ifade ederken, “İsrail Ortadoğu’yu korkutuyor ve bölgeyi savaşın eşiğine getiriyor” ifadesini kullandı. Aynı ifadeyi geçen hafta CNN’e konuştuğunda da kullanan Erdoğan, “Doğu Kudüs Filistin’in başkenti ve bir gün Filistin eyaleti kurulduğunda Türkiye elçiliği oraya açılacaktır” dedi. Erdoğan bu hareketin ABD’yi diplomatik açıdan izole ettiğini söylerken, “ABD, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyarak, müttefiklerini kaybetme riskini göze aldı” dedi.

MESCİD-İ AKSA’YA BASKIN

ABD’nin büyükelçilliği’nin Kudüs’e taşınacak olması sebebiyle şehirde oluşan gergin hava Fanatik Yahudilerden Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemesi ile daha da büyüdü. Kudüs İslami Vakıflar İdaresi Basın Sözcüsü Firas Dibs, İsrail polisinin koruması altındaki yüzlerce Yahudi yerleşimcinin Mescid-i Aksa’nın avlusuna girdiğini söyledi. İsrail polislerinin ise Aksa muhafızlarına saldırdığı belirtildi. Filistin Vakıflar ve Dini İşler Bakanı Şeyh Yusuf Edis, Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlallerin ise “büyük tehlike aşamasına” geldiğini söyleyerek Arap ve İslam dünyasını acilen harekete geçmeye çağırdı. (Yeni Şafak)

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23