• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kronik hastalığı olanların Ramazan ayında dikkat etmesi gerekenler

Yeniakit Publisher
2018-05-15 12:57:00 - 2018-05-15 13:00:03
Kronik hastalığı olanların Ramazan ayında dikkat etmesi gerekenler

Oruç tutmak vücudumuz için oldukça faydalıdır. Vücut bu zamanda dinlenmeye geçer ve metabolizmayı yeniden düzenler. Fakat kronik hastalığı olan kişiler için bu durum biraz farklıdır. Kronik hastalığı olan kişilerin Ramazan ayına girmeden mutlaka doktorlarına danışmaları gerekir.

KRONİK HASTALARA RAMAZAN AYI ÖNERİLERİ:

- Uzun ve sıcak günlere denk gelen Ramazan ayında mide hastalarının dikkat etmesi gereken en önemli nokta yemek yeme süresi ve şeklidir. Orucun ilk zamanlarında mideyi rahatlatmak için hafif besinler tüketilmelidir. Mide ülseri olan kişiler sahurda tuzlu yiyecekler tüketmemelidir. Devamlı mide asidinden rahatsız olan kişiler ise oruç tutmadan önce mutlaka doktoruna başvurmalıdır.

- Tansiyon hastaları kan basıncını dengeleyen besinlere ağırlık vermelidir. Ayrıca ilaç kullanımı sahur ve iftar saatlerine göre ayarlanmalıdır. İlaç saatleri tüm kronik hastaların dikkat etmesi gereken önemli bir durumdur.

- Diyabet hastalarının Ramazan ayında; uzun süre aç kalma nedeniyle kan şekerinin düşmesi ve ilaç alma düzensizliğinden kaynaklı, şekerin yükselmesi gibi riskler karşısında doktorlarına başvurmalarında fayda var. Uzmanlar insülin ilacı kullanan hastaların bayılma durumlarından dolayı oruç tutmamalarını söylüyor.

- 16 saatten fazla susuz kalma durumundan dolayı böbrek hastaları için de uzmanlar oruç tutmamalarını önerir. Fakat risk taşımayan böbrek hastaları ise, iftar ve sahurda bol su tüketmelidir. Ayrıca sıvı oranı yüksek besinler tüketmesinde fayda var.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

- Kalp hastalarının bir kısmının ilaçları ağır olduğundan uzmanlar, oruç tutmamalarını söyler. Ancak doktorlar, kalp ritim bozukluğu ve panik atak gibi çok ciddi olmayan kalp rahatsızlığı yaşayanların, ilaç saatlerini sahur ve iftara göre ayarlayıp, yeme içmelerine dikkat etmeleri dahilinde, oruç tutmalarında bir risk olmadığını belirtir.

 

 

Yasemin.com'dan alınmıştır.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23