• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Konut üreticileri Dubai ile gaza bastı

Yeniakit Publisher
2014-09-29 13:24:00 - 2014-09-29 13:49:15
Konut üreticileri Dubai ile gaza bastı

Başta Ortadoğu olmak üzere Türkiye ve Avrupa'dan gayrimenkul alanında hizmet veren şirketleri bir araya getiren Dubai Cityscape Global 2014, Türk inşaat firmalarını Körfez yatırımcısıyla buluşturdu. Türkiye'den 31 firmanın katıldığı fuara üst düzey yöneticiler de ilgi gösterdi.

Cityscape Küresel Dubai Emlak Fuarı Türk inşaat firmalarının görsel şöleniyle renklendi.Dubai Dünya Ticaret Merkezi’nde gerçekleşen organizasyona dünya genelindeki emlak geliştiriciler, şehir yöneticileri, emlak yatırımcıları, mali müşavirler, bankalar, fon yönetimleri, finansal kurumlar, yatırım şirketleri, emeklilik fonlarının temsilcileri, gayrimenkul yatırım ortaklıkları, özkaynak yatırımcıları, varlık yönetim şirketleri, mimarlar, tasarımcılar katıldı.

Dünya gayrimenkul sektörünün dev oyuncularını aynı çatı altında buluşturmayı hedefleyen Cityscape Dubai 2014’e katılan Türk inşaatçılar, Türkiye’ye yüzleri gülerek döndü. Türk firmalarının patronları, “İşte organizasyon dediğin böyle olmalı, sektörümüzün yurtdışında tanıtımı için sadece gidip fuarlara katılmak yetmez. Benzer organizasyonları Türkiye’de de yapmalıyız” mesajı verdi.

Patronlardan ortak mesaj

- Körfez’deki yatırımcılar Türkiye’ye akın ederken tanıtımlarımızı kendi el yordamımızla yapıyoruz. Genel bir tanıtım stratejisinin oluşturulmalıdır.

- Bireysel satışlar kadar artık daha büyük fonları ilgisini çekmekzorundayız.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

-Fuarlardan hemen sonuç beklenmemeli. Dubai’de tanıştıklarımızıTürkiye’ye davet edeceğiz. Asıl kazancımız işte o zaman netleşecek.

-Türkiye’nin de gayrimenkul potansiyelini yükseltebilmek için arsa seçiminden, lokasyonların özelliklerine, hitap edilen müşteri kitlesinden reklamına her adımda güçlü mesajlar verilmelidir. Aramızdaki çürük elmaların daha çok kazanma hırsıyla pahalıya iş yapmaya kalkanların bir bir ayıklanması gerekir.

-Türkiye’nin de Fransa’da düzenlenen MIPIM ve Dubai’deki Cityscape gibi etkili gayrimenkul buluşmalarına imza atması içinhemen organize olmalıyız.

DUBAİ’de kimler buluştu?

Sadece stantlarıyla değil ziyaretleriyle Dubai’deki fuar atmosferini soluyan isimler arasında Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanvekili Barış Dumankaya, DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, Sinpaş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çelik, DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, Eroğlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, Servet GYO Genel Müdürü Mahmut Çelik, İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, Ağaoğlu Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Ağaoğlu Şirketler Topluluğu CEO’su Hasan Rahvalı, Ege Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, Garanti Koza Yönetim ekibi, TEKFEN Genel Müdürü Ömer Egesel, NEF Satış ve Pazarlama Direktörü Selçuk Çelik, Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, Hiper Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Genç, Beyttürk Yönetim Kurulu Başkanı  Muhammet Uğurcan Barman da vardı.. Bu isimlerin bir kısmı fuarın ikinci gününde dünyanın ilk 7 yıldızlı oteli Burj al Arab’da düzenlenen yemekli toplantıda bir araya gelip sektörün sorunları ve beklentilerini konuşma fırsatı buldu.

Hangi Projeler Öne Çıktı?

Kuzu Grup’tan” SEA PEARL” Şovu

Kuzu Grup’un Ataköy sahilinde Kat Gayrimenkul ile geliştirdiği Sea Pearl projesi ilk kez Dubai Cityscape Global’de görücüye çıktı. 2 milyar 700 milyon dolarlık yatırımla hayat bulması beklenen proje Ataköy’de toplam 127 bin 600 metrekarelik arsa üzerindeyükselecek. Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, 8 residence blok ve bir otelden oluşacak projede 1.401 adet bağımsız bölüm,17 adet ticari ünite ve otele ait 113 odanın yer alacağını açıkladı. Sea Pearl’de; yeşil alan, gölet alanı ve yollara 81 bin 357 metrekare alan ayrılacak. Hemen hemen hepsi teraslı planlanan dairelerin metrekare birim fiyatı ise 7 bin 200 dolar ile 10 bin 550 dolar arasında değişiyor. Bu arada inşaatına Mart 2014 tarihinde başlanan projenin şantiyesi Bakırköy Belediyesi tarafından mühürlendi. Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu “Yeni bir karar alınıncaya kadar inşaat yapılmasına müsaade etmeyeceğiz” dedi. Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu da, “Tüm mevzuata uygun olarak gerekli izinler ve belgeler alınarak başlayan Sea Pearl projemizin inşaat faaliyetleri açılan dava neticesinde süreç gereği şu an için durdurulmuştur. Yapılacak incelemeler sonucunda projenin hukuka aykırı hiçbir tarafı olmadığı anlaşılacak ve inşaat faaliyetlerimiz kaldığı yerden devam edecektir” açıklamasında bulundu.

Nef’ten İmaj Atağı

Nef markasıyla öne çıkan Timur Gayrimenkul, Merter 13 ve Nef Ataköy 22 projelerini Cityscape Dubai 2014′te uluslararası yatırımcılarla buluşturdu. Nef Satış Pazarlama Direktörü Selçuk Çelik, gördükleri ilgiden memnun olduklarını belirterek, ’’Cityscape Dubai uluslararası fuarlar anlamında Nef için önemli bir yere sahip.Dubai’de yeni satış ofisimizi ziyaret edenler, özel sergi alanlarıyla Nef’in bugüne kadar sunduğu proje ve keşiflerin yanı sıra dünyaca ünlü tasarımcıların özel olarak tasarladığı objeleri ve bir çok detayı yerinde görme imkanına sahip olacak. Gerçekleştirdiğimiz isabetli girişimlerle yurt dışındaki yatırımcıların dikkatini çektik. New York’ta en az 60 katlı olacak bir otel ve konut binası yapmaya hazırlanıyoruz’’ dedi.

Koza Park’ın yüzde 40’ı yabancılara satıldı

Global 2014 Fuarı’na katılan Turk firmaları arasında yer alan GARANTi KOZA’ Arap dünyasının en fazla ilgi gösterdiği stantlardan birisine ev sahipliği yaptı. Firma, Bahçesehir’de yükselen 4.200 daireli KOZA PARK projesindeki son 1000 dairesini Dubai’de satışa sundu. Toplam 7 adet residence’ten oluşan proje 1+1 ‘den 5+1′e kadar farklı tip dairelerden oluşuyor. 26 ay önce başlayan satışlarda Körfez yatırımcıları network yoluyla oturum ve yatırım için binin üzerinde daire satın aldı.160 adet cadde dükkanin oldugu projenin ortasında 40.000 m2 lik yüzülebilir iki gölet ve 64 adet tenis kortundan oluşan bir tenis akademisi yer alacak.

Dumankaya Projeleriyle Ailece Katıldı

Fuara satışta olan projeleri ile katılan Dumankaya İnşaat sürprizlerde yaptı. Ugur Dumankaya ve ekibinin tam kadro yer aldığı grubun standında Ritim Istanbul’un dev maketi yer aldı. Dumankaya Mozaik, Dumankaya Horizon, Dumankaya Ritim İstanbul, hi-Fit ve Dumankaya Miks projelerinin tanıtımı da yapıldı. Grubun bu yıllansman yaptığı Hi-Fit projesinin ikinci kulesi icin de kampanyalısatışa start verildi. 32 katlı kulede 300′un üzerinde daire dayalı döşeli ve kira garantili olarak pazarlanacak. 20 bin metrekarelik alanda hafriyati devam eden projede stüdyo, 1+1 ve 2+1 tipi daireler bulunuyor. Spor ve sağlık odaklı konseptle ilgi gören projede hayat 2016 sonunda başlayacak.

NISSA Q2′den yeni blok

Nissa İnşaat imzasıyla Bahçeşehir’de hayata geçirilen Nissa Q2 Residence’nin yatay bloğu Dubai’de satışa çıktı. 1+1 ve 2+1 tipi dairelerin yer aldigi projenin E bloğundaki fiyatlar 215 bin dolardan başlıyor. Projenin 4 kuleli etabında ise satışlar yüzde 80 sınırını aştı.Proje 100 milyon dolarlık yatırımla hem Bahçeşehir göletine hem de Kayabaşı’nın belli bir bölümüne hakim konumda 37 kat olarak inşa edildi.Kiptaş’ın inşa ettiği Vaditepe konutlarına komşu konumda yükselen Nissa Q2’de teslimler aralık ayında başlayacak.

Ağaoğlu’ndan Dev Projeler

375 metrekarelik özel  stantta misafirlerini ağırlayan Ali Ağaoğlu, ‘İstanbul’a Yatırım Yapın’ sloganıyla Körfez yatırımcılarını İstanbul’a davet etti. Şirketin CEO'su Hasan Rahvalı ve ekibi İstanbul Uluslararası Finans Merkezi, Ağaoğlu My Newwork ve Ağaoğlu Maslak 1453 projeleri hakkında bilgi aldı.

DAP Yapı’ya İstMarina İlgisi

Arap yatırımcıların ‘tam bana göre’ diyebileceği ve Kartal sahiline paralel konumda yükselen İstMarina'nın ilk etabında yer alan bin konutun 950'sini 1.5 ayda satıldı. DAP Yapı, ikinci etapta yer lan 500 konutun satışını Dubai'deki lansmanıyla başlattı. Altından hızlı tren geçen proje bir çok özelliği bir arada barındırıyor. Helikopter pisti, marina, otel, hastane, cami, sosyal alanlar ve meydanların yer aldığı İstMarina'da metrekare fiyatları 5 bin ila 9 bin dolar arasında değişiyor. Grubun bir yıllık satış grafiğinde ise yabancıların yüzde 55 rolü bulunuyor.

Ege Yapı Group 4 koldan geliyor

Fuara satışta olan Batışehir projesiyle katılan Egeyapı Group, projenin son etabı LOCA’nın yanı sıra 2015′te Yedikule ve Kağıthane’de inşa edeceği karma projesinin tanıtımını yaptı. Fuarın en yoğun stantlarından olan Ege Yapı Group Emlak Konut’la geliştirdiği projenin son aşamasında yabancı yatırımcılardan tam puan aldı. Grubun gelecek yıl Yedikule ve Kağıthane’nin yanı sıra Yenisahra ve İstinye’de kentsel dönüşüm odaklı konut projeleri yer alacak.

Fuar İçin Ne Dediler?

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya:

’’Satışlarımızın yüzde 30’u yabancılara’’

’’Hem inşaat sektörü açısından hem de Dumankaya markası adına bir değerlendirme yapmam gerekirse; biz kendimizi artık ülke dışına değer taşıyan ve yatırım çeken bir organizasyon olarak görüyoruz. Bugün baktığımızda, Dumankaya İnşaat’ın yabancı yatırımcıya yaptığı satış oranı, toplam satışların yüzde 30’unu oluşturuyor. Bu oran bizim açımızdan oldukça önemli. Cityscape Global 2014 fuarını da bu çerçeveden değerlendirmek gerekiyor. Özellikle bölgesel ve uluslararası platformlarda düzenlenen bu tarz organizasyonlar aracılığıyla sektörümüzün yabancı yatırımcılarla buluşması çok verimli oluyor. Dumankaya markası olarak da burada, kendimizi yatırımcılara iyi ifade edebildiğimizi düşünüyorum. Gelecek planlarımız, dünyayı tanıma ve sektörün trendlerini öğrenme açısından bu tarz organizasyonlar oldukça önemli.’’

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan:

‘Fuar Dubai’ye yaradı’

‘’Dubai’yi çok iyi gayrimenkul geliştirme emirliği olarak görüyorum. Fuara 170 yerli firma, 31 adet Türk firması, 8 İngiliz şirketi, ABD’den 5 firma katılmış. Türkiye katılım sıralamasında ikinci olsa da uluslararası boyutu yüksek olmayan bir fuar gördüm. İspanya’dan katılımın olmaması beni şaşırttı. Sonuçta bu organizasyon önce Dubai’ye ve Dubaili şirketlere yaradı.  İstanbul’a gidip projeyi yerinde görmek varken, kimsenin Dubai’ye gelip de İstanbul’daki bir projeden daire satın alacağını düşünmüyorum. Satın yapan firmalarımız olsa da bunların sayısı çok değildir. Fuarın en önemli faydası gayrimenkulün nasıl satıldığını gösteren bir platform olmasıdır.’’

Neşe Can Çekici / EPOS Gayrimenkul Danışmanlık Değerleme

‘Firmalar sınıfı geçti’

Fuarcılık öğrenilmesi ve organize olmayı gerektiren bir alan. Bu konuda şirketlerimiz yol katetmeye başladı. Dubai’de direkt hedefe dönük bir organizasyona şahit olduk. Sadece fuar alanının değil şehrin de organizasyona hazır olduğunu gördük. Gittikçe artan ivmesi ile Dubai’den başarılı bir sonuçla ayrıldıklarını düşünüyorum. Bu tür fuarlarda daha organize olmamız gerekiyor. O zaman Türkiye özelinde bir sinerji oluşabilir. Bunun ilk yansımasını Dubai’de gözlemledik. Expo 2020’ye Dubai’nin ev sahipliği yapacak olması da bu fuara değer katmış.

Murat Uzun / Proje Beyaz Yönetim Kurulu Başkanı

’’Daha fazla pay alabiliriz’’

Fuarlar ilk etapta kartvizit alışverişinin yapıldığı alanlardır. Hem rakipleri ölçmek hem kendini değerlendirme alanıdır. Dubai fuarında milyar dolarlık bütçe döndü. Bu gibi fuarların ‘Satıyorum ve gidiyorum’ mantığından uzak bir konumda olduğunun fark edilmesi gerekir. Fuarlar yabancıları kazıklama yeri olmamalı. Türk firmaları bu mantıktan uzak durmalı. Devlet de bu ciddiyetle sektörü desteklemeli. O vakit pastadan daha fazla pay alabiliriz’’

Ağaoğlu Şirketler Topluluğu CEO’su Hasan Rahvalı:

’’Cari açığın ilacıyız’’

’’Sektörün önemli bir fuarına üç yıldır katılmak ve yatırımcılardan ilgi görmek memnuniyet verici. Fuarlarda sadece projelerimizi değil Türkiye’yi de anlatıyoruz. Bölgede açtığımız ofis sayesinde 20 ayda 1.5 milyar dolarlık satış gerçekleştirdik. Diğer Türk firmalarının da benzer girişimlerde bulunmasını doğal karşılıyoruz. Bu gibi girişimler cari açığımızın azalmasına katkıda bulunmaktadır. Bu açıdan bakarsak inşaat sektörü cari açık için bir ilaçtır. 30 bin metrekarelik kapalı olan T4 bloku 130 milyon dolara Sudi kökenli bir fona satma konusunda görüşmeler yapıldı. Ayrıca ilk iki günde bireysel olarak 100’e yakın sözleşme imzalandı.’’

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu:

’’Grup olarak bu sene Dubai Ciytscape Fuarı’na tam anlamıyla bir çıkartma yaptık ve satışlarımız geçmiş yıllara oranla daha da yüksek oldu. Fuara katıldığımız her sene gördüğümüz ilgi daha da artıyor. Bu durum bizi son derece mutlu ediyor. Dünyanın sayılı finans merkezlerinden biri olacak İstanbul Uluslararası Finans Merkezi, 2015 yılında ilk iki etabının tamamlanacağı Maslak 1453 ve yeni ofis projemiz My Newwork’la ilgili bilgi alanların İstanbul’a ciddi yatırım planları var.’’

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz:

Başarılı bir projenin hazırlığının da çok iyi olması gerekiyor. Projelerimizin tümünde detaylı bilimsel araştırma yapıyoruz. İstMarina’da da 24 bin insana dokunduk. Çözümleri buna göre geliştirdik. Yabancı yatırımcıların da dikkatini çeken projelerimizle uluslararası fuarlarda yer almak kadar benzer fuarları bizlerin de yapması gerekiyor. İstanbul’un Londra ve Roma gibi olmasını istiyorsak planlı bir hazırlık ve başarıya odaklı çalışma ile sonuca varacağımızdan eminim. İstMarina bunun en güzel örneğidir.

 Dayanışma mesajı

Fuara katılan İş GYO, yeni projesi Kartal Manzara Adaları ile görücüye çıkarken, Eroğlu Gayrimenkul SKYLAND ISTANBUL'la, Bak Yapı Prestij İstanbul ve Modern Bursa ile katıldı. Emlak Konut GYO çözüm ortakları ile fuarda yer bulurken, VIATRANSİstanbul’daki dev projesinin tanıtımını yaptı. GYODER ise mini bir stantla temsil edilirken Beyttürk gibi Bursa- Yalova bölgesinde villa projeleri geliştiren yerli firmalar da fuara renk kattı. Torunlar GYO ise planlamada yer aldığı halde Torun Tower şantiyesinde ölümle sonuçlanan iş kazası nedeniyle fuara katılmadı. Bu yilki fuarda yaşanan bir diğer renklilik de, aralarında Genel Müdür Murat Kurum'un bulunduğu Emlak Konut GYO ekibinin fuara Türkiye’den katılan eden şirketlerin stantlarını ziyaret etmesi oldu. Ziyaretlere Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Yetim, Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Vedat Demiröz ve diğer yetkililer katıldı. Bu arada Şeyh Ahmed bin Saeed Al Maktoum ile Dubai Belediye Başkanı Hüssein Lootah’ın Türk stantlarına ilgi göstermesi de dikkat çekti.


Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23