• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kayı Boyu damgalı mezar taşları bulundu

Yeniakit Publisher
2016-04-13 19:27:00 -
Kayı Boyu damgalı mezar taşları bulundu

Hatay'ın Hassa İlçesi'ndeki Karapınar Türkmen Mezarlığı'nda yapılan temizlik ve koruma çalışmaları sırasında, Kayı Boyu'nun sembollerinin yer aldığı mezar taşları bulundu.

Hatay'ın Hassa İlçesi'ndeki 17 Türkmen mezarlığının en büyüğü Karapınar Türkmen Mezarlığı'nda Kayı Boyu'nun sembolüne rastlanması, bu boyun bölgeye yerleşme izni aldığını ve yerleşimini Islahiye'ye doğru oba oba sürdüğünü ortaya koydu.

Hatay Arkeoloji Müzesinde görevli arkeolog Demet Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hassa ilçesi Aktepe Mahallesi'ndeki Karapınar Türkmen Mezarlığı'nda 2014 yılı kasım ayından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle temizlik ve koruma çalışmaları yaptıklarını, bölgede Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Sanat Tarihi bölümünün de bilimsel faaliyet yürüttüğünü kaydetti.

Mezarlık alanlarının yaşanan kültürün tapuları olduğunu belirten Kara, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Mezarlık alanında tespit edilmiş kültür bölümleri o insanların, medeniyetin burada yaşadığının bir ispatıdır. Burası bölgenin en büyük mezarlığı, yüzeysel bakıldığında ot ve çalılarla kaplıydı. Değişik boylara ait damgalar gördük. Damgalar o boyların kendi kimliğini anlatan işaretlerdir. Burada Orta Asya'dan kopup gelen Türkmen boylarının damgalarını, sembol ve işaretlerini tespit ettik. Şu an çalışma devam ettiği için daha çok boyların işaretlerini bulacağımızı düşünüyoruz.

Kısa süre önce Kayı Boyu'nun damgalarını tespit ettik. Kayı Boyu'nun damgasının yer aldığı mezar taşlarını bulduğumuz için bu bölgenin, Halep beyinin, Kayı beyi Süleyman Şah'a oturma izni vermiş olduğu bölge diye düşünüyoruz. Şu an gündemde olan Diriliş Ertuğrul dizisinden de takip ettiğimizde bu bölgenin onların yurtlukları olduğunu anlıyoruz. Kayı işaretli damgalı taşları bulduğumuz için bu coğrafyada Kayı Boyu yerleşti ve Islahiye'ye doğru oba oba sürekli yerleşmelerini devam ettirdiler.''
ÖNE ÇIKAN VİDEO

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23