• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kamerun Başbakanı, Anglofon bölgesinde

Yeniakit Publisher
2019-05-15 22:25:01 -
Kamerun Başbakanı, Anglofon bölgesinde

Geçen hafta Anglofon ayrılıkçılarla diyalog amacıyla Kuzey-Batı bölgesine giden Başbakan Joseph Dion Ngute, bu hafta Güney-Batı bölgesini ziyaret ediyor

DAKAR (AA) - Kamerun'da Başbakan Joseph Dion Ngute, ayrılıkçılarla diyalog için Anglofon (İngilizce konuşulan) bölgesine ziyaretini sürdürüyor.

Yerel basındaki haberlere göre, Cumhurbaşkanı Paul Biya'nın Anglofon bölgesinde ayrılıkçı krizde diyaloga açık olduğunu bildirmesinin ardından geçen hafta Kuzey-Batı bölgesine giden Başbakan Ngute, bu hafta Güney-Batı bölgesini ziyaret ediyor.

Biya'nın barış mesajı ve ayrılıkçı krize son vermeyi amaçlayan bir diyalog teklifiyle Güney-Batı bölgesinin başkenti Buea'ya giden Başbakan Ngute, ziyaretinde bölgenin geleneksel giysilerini tercih etti.

Ngute, kent çarşısında konuştuğu kadınlara, hükümetin krizi sonlandırmak için Kamerun'un toprak bütünlüğüne zarar vermeyen her türlü konuyu konuşmaya hazır olduğunu söyledi.

- Anglofon krizi
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Kamerun'da hükümetin, Anglofon bölgesindeki okullara ve mahkemelere İngilizce bilmeyen öğretmenleri ve hakimleri atamasının ardından 2016'da bölgede gösteriler düzenlenmeye başlanmıştı.

Ayrılıkçılar, 1 Ekim 2017'de Sisiku Ayuk Tabe liderliğinde Kumbo kentinde "Ambazonya" adını verdikleri bir devlet kurduklarını ilan etmişti. Hakkında uluslararası yakalama kararı bulunan Tabe, Ocak 2018'de Nijerya'da yakalanmış ve Kamerun'a iade edilmişti.

Kriz Grubu'nun son raporuna göre, Anglofon krizinde bin 850 kişi yaşamını yitirdi. 530 bin kişi ülke içinde yerinden olurken, 35 bini komşu ülke Nijerya'ya kaçan onbinlerce kişi mülteci konumuna düştü.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23