• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Jagland: Türkiye ayrılmak istiyor

Yeniakit Publisher
2017-11-09 07:54:00 - 2017-11-09 08:01:27
Jagland: Türkiye ayrılmak istiyor

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland, Türkiye'den mektup aldığını ve Türkiye'nin büyük donörlük statüsünden ayrılma talebinde bulunduğunu açıkladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Strazburg’da Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile görüştü. Kılıçdaroğlu ve Jagland görüşme sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Jagland, Türkiye'nin 2015'te kabul ettiği Avrupa Konseyi'ndeki büyük donörstatüsünden ayrılma talebini içeren bir mektup aldığını açıkladı. 

Konuya ilişkin bir soru üzerine Jagland, "Sayın Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan bir mektup aldım. Mektup, Türkiye’nin artık (Avrupa Konseyi’nde) büyük donör olarak kalmayı sürdürmeyeceğini ifade ediyordu. Avrupa Konseyi’nde büyük donör olarak Büyük Britanya, Fransa, Almanya, İtalya, Rusya Federasyonu ve Türkiye en çok maddi katkı sağlayan ülkelerdir. Şu anda nasıl bir takvim işleyeceğini henüz bilemiyorum." ifadelerini kullandı.

"TÜRK YETKİLİLERLE MÜZAKERELERİMİZ DEVAM EDECEK"

Jagland, Avrupa Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) finansal açıdan her türlü desteğe ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi. Jagland, Türkiye’nin bu kararla Avrupa Konseyi’ne taahhütlerini yerine getirmeyeceğine dair bir işaret görmediği ve Türk yetkililerle karara dair müzakerelerin devam edeceği yorumunda bulundu.

Avrupa Konseyi bütçesine en fazla katkı sağlayan ülkeler arasına 2016 yılından itibaren dahil olan Türkiye bu kararla, yıllık katkı payını 13 milyondan 33 milyon avroya çıkarmıştı. Bu değişiklikle ayrıca AKPM'deki üye sayısı da 12'den 18'e çıkarılmış ve Türkçe, Avrupa Konseyi'nin çalışma dili haline gelmişti.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

KILIÇDAROĞLU: BEN DE BURADA ÖĞRENDİM

Türkiye’nin büyük donörlükten ayrılma kararını Strazburg’da öğrendiğini kaydeden Kılıçdaroğlu ise, "Burada öğrendim. Sağduyunun egemen olmasını isterim. Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nde büyük donör olarak yer alması bizim açımızdan çok önemli." diye konuştu.

FETÖ, PKK ve DHKP/C'nin üs olarak gördüğü Avrupa Birliği ülkeleri terör örgütlerine kucak açmaya devam ediyor. Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz aylarda Avrupa Konseyi çalışanlarının kullandığı araç parkını, terör örgütü PKK yandaşlarının kullanması için kapatan Strazburg' da kendini evinde gibi hissettiğini söyledi.

"STRAZBURG'DA EVİMDE GİBİYİM"

Kılıçdaroğlu, "Strazburg’un, Avrupa Konseyi’nin demokrasi için, demokrasi kültürü için ne kadar önemli bir yer, bir kent olduğunu biliyoruz. Türkiye de Avrupa Konseyi’nin kurucuları arasında, dolayısıyla burada kendi evimizde, kendi sorunlarımızı rahatlıkla tartışabileceğimiz bir mecra olarak görüyoruz." dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23