• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İzmir Göç İdaresi avukatından skandal talep: Göçmenleri sınır dışı edin

Yeniakit Publisher
2018-05-22 16:35:00 - 2018-05-22 16:48:18
İzmir Göç İdaresi avukatından skandal talep: Göçmenleri sınır dışı edin

Savaşın ve katliamın olduğu topaklara gelerek ülkemize sığınan mültecilerden rahatsız olan İzmir Göç İdaresi avukatı, mültecilerin sınır dışı edilmesini istedi.

Fırat Kalkanı operasyonu sonrasında Anayasa Mahkemesinin mültecilerle ilgili verdiği ‘Geri gönderilemez’ kararlarının uygulanmamasını isteyen İzmir Göç İdaresinin avukatı, hukuka ve vicdana aykırı gerekçeler ileri sürerek, mahkemeden Suriyelilerin sınır dışı edilmesini talep etti.

Avukat, Suriye’nin bazı şehirlerinin güvenli olduğunu ileri sürdü ve Suriyeli mültecilerin bu bölgelere gönderilebileceğini belirtti.

İzmir’de haklarında ‘güvenlik gerekçesiyle’ sınır dışı kararı verilmiş ve geri gönderme merkezlerinde (GGM) zorla tutulan Suriyeli mültecilerin avukatları aracılığı ile açtıkları “yürütmenin iptali” davalarında Göç İdaresi İzmir İl Müdürlüğünün avukatının vermiş olduğu savunmalar dikkat çekti.

Dava dosyalarına giren dilekçelere göre mültecilerin “Suriye’nin güvensiz olduğuna” yönelik beyanlarını mesnetsiz bir iddia olarak nitelendiren göç idaresinin avukatı, Fırat Kalkanı operasyonunu gerekçe göstererek Anayasa Mahkemesinin geri gönderme konusunda verdiği kararların dikkate alınmamasını istedi.

‘SURİYELİLER İYİ NİYETİMİZİ FAZLASI İLE KULLANDI’
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Avukatın bir başka gerekçesi de “Kurban Bayramlarında yaşanan kısa süreli ve sınırlı Suriye’ye geçişler.” Oysa ki bayramlardaki geçişler devletin izni ve kontrolü altında yapılıyor.

Vahim olan diğer bir gerekçe ise ‘Suriye uyruklu yabancılar devletin ve vatandaşların iyi niyetini fazlası ile kullandı’ şeklindeki ifadeler.

Ayrıca, söz konusu savunmalar Suriyeli mültecilerin yanı sıra Afgan mülteciler için de geçerli. Göç idaresinin avukatı Afgan mültecilerin güvenli 3. bölge olarak Suriye’nin Cerablus kentine gönderebileceği önerisinde bulundu. 

Göç İdaresinin savunmaları, Türkiye’nin de taraf olduğu 1951 tarihli Mültecilerin Hukuki Durumuna İlişkin Cenevre Sözleşmesi’ndeki geri göndermeme ilkesine aykırı. Mültecileri ‘yabancı uyruklu kişiler’ olarak tanımlayan Başbakanlığa bağlı Göç İdaresi bir kez daha mültecilerin haklarını savunmaktan uzak olduğunu gösterdi.

SÖZ KONUSU SAVUNMALARDAN SATIRLAR:

*Suriye uyruklu yabancı ülkesine gönderilmesi halinde can güvenliğinin tehlikeye gireceği iddiası da kabul edilebilirlikten uzaktır. Kamuoyunun malumu olduğu üzere binlerce Suriye uyruklu yabancı Kurban Bayramı sebebiyle ülkesine gidip dönmüştür.

*Suriye ülkesinin genelinde bir savaş ortamının bulunduğu bu sebeple ülkenin güvenli bir yer olmadığı iddiasıyla yabancıların ülkemizde kalabilme arzuları için kullandıkları mesnetsiz bir iddiadır.

*Suriyedeki savaş ortamının kişiler için öznellik arz etmediği bu sebeple yabancının geri göderilemeyecek kişilerde olduğu iddasında olan yabancu vekilinin geçen yıl Kurban Bayramında ülkesinde bayramlaşıp bayram sonrasında ülemize kitleler halinde geri döndüklerini ilişkin haberleri izlememiş ve izlemesini tavsiye ederiz.

*Fırat Kalkanı operasyonu kapsamında Türk askerinin bulunduğu ve güvenli bölge haline getirilen Azez, El-Rai, Cerablus kentlerinde normal bir yaşam süren Suriyeliler bulunmaktadır. Ülkemizden yapılan sınır dışı işlemlerinin neredeyse tamamı da buralara yapılmaktadır. Dolayısıyla davacı yabancının sınır dışı edilemeyecek kişilerden olduğu iddiasının hiç bir tutarlı yanı da yoktu. 

*Somut olayımızla AYM kararında açıklanan olaya ilişkin yaşanılan süreç, toplanan deliller, hukuki durum, verilen mahkeme kararları, yaşanılan olayların yeri ve tarihi anlamında büyük farklar bulunmaktadır. AYM kararının bir kısmının kopyala yapıştır yapmak suretiyle müvekkili lehine hak çıkarmaya çalışmak bu sebeple uyanıklıktır.11.11.2015 tarihli AYM kararının ardından sonra 24.08.2016 tarihinde başlayan Fırat Kalkanı operasyonunun olumlu neticileri yukarıda açıklanmıştır.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23