• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'İyilikte Yarışan Sınıflar' 20 bin yetimin yüzünü güldürüyor

Yeniakit Publisher
2017-10-02 14:08:00 - 2017-10-02 14:12:39
'İyilikte Yarışan Sınıflar' 20 bin yetimin yüzünü güldürüyor

2013 yılından beri devam eden “Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var – İyilikte Yarışan Sınıflar” projesi dördüncü yılında da devam ediyor.

İHH İnsani Yardım Vakfı, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Eğitim-Bir-Sen sendikası ile işbirliği halinde 2013 yılından beri sürdürdüğü “Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var – İyilikte Yarışan Sınıflar” projesi dördüncü yılında da devam ediyor.

“Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var - İyilikte Yarışan Sınıflar” projesiyle birlikte 2017- 2018 eğitim öğretim dönemi itibariyle 8 bin 39 okulda 1 milyondan fazla iyiliksever öğrenci Türkiye ve dünya genelinde 20 binden fazla yetim çocuğun bakımını üstlendi.

“Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var” projesi ile eğitim öğretim müfredatı içerisinde bulunan çocuklarımız ve gençlerimizle Türkiye ve dünya üzerindeki yetim çocuklarımız bir araya geliyor. Her sınıfın bir yetim akranlarının eğitim, sağlık, gıda, kıyafet ve kısmen de barınma ihtiyaçlarını karşıladığı “Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var” projesi, çocuklarımızı küçük yaşlardan itibaren bilinçli, yardımsever, duyarlı, fedakâr ve başkalarının dertleriyle dertlenen karakterli nesiller olarak yetiştirebilmeyi esas almaktadır. Erken yaşta yapılan küçük fedakârlıklar çocukların karakter oluşumuna direkt etki edeceğinden, bencil, duyarsız, merhametsiz bir nesil değil; nitelikli, paylaşmayı seven, yardımsever nesillerin yetişmelerinde projenin katkısının çok olacağı düşünülmektedir.

Kişisel gelişime katkı

Bu çalışma ile asıl hedeflenen ise; çocuklarımızın huzurlu, güvenli, sağlıklı ortamlarda yaşarken; Türkiye’de ve dünyanın herhangi bir bölgesinde zorluklar içerisinde yaşam mücadelesi veren başka bir yaşıtıyla paylaşma ve yardımlaşma bilincinde olması ve bir empati geliştirebilmesini sağlamaktır. Bilinçli yapılan yardımlar çocukların kişisel/duygusal gelişimine ciddi bir katkı sağlayacaktır.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

“Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var” projesi, geleceğin “İyiliksever Türkiye”si projesidir. Proje geleceğin iyiliksever Türkiye’sini bugünden inşa etmeyi hedefliyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın olurlarıyla anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde özel okul ya da devlet okulu ayırımı yapılmaksızın gönüllülük esasıyla uygulanabilmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın olurlarıyla da tüm Kur’an kurslarında uygulanabilmektedir. Ayrıca ülke çapında en etkili ve geniş çalışmalar yürütmekte olan Eğitim-Bir-Sen de kampanyanın proje ortağıdır.

Toplamda 90 bin yetime bakılıyor

Değerler eğitimi kapsamında 4 yıldır gönüllülük esası ile yürütülen proje ile öğrenciler ayrıca yetim kardeşlerinin fotoğraf ve kişisel bilgilerini bilmekte, arkadaşları ile mektuplaşabilmektedirler. 2017 eğitim dönemi sonu itibariyle Türkiye ve dünya genelinde 20 bini aşkın yetim çocuk 1 milyonu aşkın öğrenci tarafından desteklenmekte, savaş ve çatışmalarla sarsılan dünya üzerinde adeta bir kelebek etkisi ile bir merhamet halkası ve umut oluşturmaktadırlar. İHH ayrıca dünya genelinde 52 ülkede yaklaşık 90 bin yetim çocuğun her ay düzenli olarak bakımını üstleniyor.

Proje materyalleri yenilendi

İyilikte yarışan Sınıflar projesi, 2017 – 2018 yılına çeşitli yeniliklerle giriyor. Okullara gönderilen saatler yerini kültür haritasına bırakıyor. Kültür haritasıyla, yaşadığı bölgelerde önemli izler bırakan öncü şahsiyetlerin hayatlarını ve yaptıkları çalışmaları yeniden anımsatması hedefleniyor. Öğrenciler, Tarık Bin Ziyad, Selahaddin Eyyubi, Malcom X, Aliya İzeetbegoviç, Evliya Celebi, Ali Kuşçu, İbni Sina ve Biruni gibi önemli tarihi şahsiyetlerin yanında Mekke, Medine, Kudüs, İpekyolu, Baharat Yolu ve Hicaz demiryolu gibi önemli mekânlar hakkında detaylı bilgi bulabilecekler. Bu çalışma ile öğrencilerin kültürel olarak bilgi birikimlerinin de arttırılması hedefleniyor.

Projenin yasal zemini nedir?

Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var projemiz İHH İnsani Yardım Vakfı’nın başvurusu ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın 88013337/821.99-E.12723887 sayılı 23/08/2017 tarihli onayıyla “Türkiye geneli tüm resmi/özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde özel ve devlet okulu ayırımı yapılmaksızın gönüllülük esası çerçevesinde ilgili projeye desteğin sağlanması” kaydıyla kabul edilmiştir.

PROJE HAKKINDA

Proje savaş, doğal afet, yoksulluk, hastalık vb. sebeplerle hem Türkiye’de hem de dünyanın başka ülke ve bölgelerinde babasını veya anne/babasını kaybetmiş olan yetim çocukların günlük ihtiyaçlarının Türkiyeli arkadaşları/öğrencilerimiz tarafından karşılanmasını ve bu yolla dostluk ve kardeşliğin kıtalar arasındaki yegâne köprü hâline gelmesini hedefliyor.

“Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var” kampanyasına katılan sınıflar bir yetimi desteklemeye karar verdikten sonra en az bir yıl boyunca (birden fazla yetim kardeş edinmek de mümkün) her ay düzenli olarak 100 TL toplayacak. Çocuklar/gençler kardeşlerini İHH’nın Sponsorluk Destek Sistemi kapsamında yetim çalışmalarını yürüttüğü ülke ve bölgelerden seçecek. Sponsorluk süreci başlatıldıktan sonra sınıflar adına eşleştirilen yetimlerin ülkesi, adı, yaşı ve fotoğrafını içeren “Yetim Özet Bilgi Formu” posta veya e-posta yoluyla her sınıfa ayrı ayrı gönderilecek. (Gönderilen yetim bilgi formları sınıf panolarına asılabilir, böylece çocuklar destekledikleri yetim kardeşlerini her an hatırlama imkânı bulabilirler.) Sınıflar dilerse yetim kardeşlerine mektup yazabilir ve destek verdikleri yetim kardeşlerinden mektup alabilirler. Böylece Türkiye’den dünyaya uzanan yetim kardeşliği, mektup arkadaşlığı ile de pekiştirilebilir. Bir yılın sonunda dileyen sınıflar sponsorluklarına aynı yetim kardeşleri ile devam edebilirler.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23