• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İran'ın Türkiye çıkışı sonrası dikkat çeken açıklama: ABD'nin hedeflere ulaşmasını engelleyecek

Yeniakit Publisher
2019-11-12 18:35:00 -
İran'ın Türkiye çıkışı sonrası dikkat çeken açıklama: ABD'nin hedeflere ulaşmasını engelleyecek

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Seyid Abbas Musevi'nin "Türkiye ile ilişkilerimiz zirvededir" açıklamasını değerlendiren Azeri siyaset uzmanı Farhad İbrahimov, "Türkiye-İran iş birliği, ABD'nin koyduğu hedeflere ulaşmasını engelleyecek" dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Seyid Abbas Musevi'nin "Türkiye ile ilişkilerimiz zirvededir" açıklamasını yorumlayan Azeri uzman Farhad İbrahimov, Musevi'yle aynı görüşü paylaşarak Ankara ve Tahran'ın bölgede nüfuzu artırma mücadelesini ikinci plana ittiğini belirtti.

Valday Uluslararası Tartışma Kulübü’nden siyaset uzmanı Farhad İbrahimov, Sputnik’e açıklamasında, "Türkiye ve İran'ın tutumunun nedeni, Washington'un İran'ın yanı sıra NATO müttefiki Türkiye'ye karşı yürüttüğü saldırgan politikaya dayanıyor. ABD'nin tehditlerine kulak asmayan Türkiye, İran'dan petrol almaya devam ediyor ve böylece Batı'ya meydan okuyor ve İran petrolü almak isteyip yaptırımlardan korkan ülkelere örnek oluyor. Her iki ülke de 30 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmayı hedefliyor. Bugünkü ticaret hacmi 7.5 milyar dolar. Türkiye, İran ile tarım konusunda da oldukça yakın işbirliği içinde. Ayrıca, Ankara'nın nükleer anlaşma konusunda İran'ı aktif olarak desteklediğine dikkat çekilmeli. Türkiye, bu anlaşmanın tarafı değil, ancak İran'ın tamamen yanındadır. Hem Ankara hem de Tahran, bu tür işbirliği formatlarının ABD'lilerin hem İran'a hem de Türkiye'ye yönelik tam tecrit hedeflerine ulaşmalarına izin vermeyeceğinden emin" ifadelerini kullandı.

'Baskı artarsa Türkiye-İran ilişkileri derinleşir'

Şu anda iki ülkenin ortak güçlü siyasi tutumda birleştiğini belirten İbrahimov, "ABD, Türkiye üzerindeki baskı yaratmaya devam ederse, İran-Türkiye ilişkileri daha da derinleşir" dedi. 

'İş birliği dış politikada da aktif olarak gelişiyor'

İbrahimov'a göre Astana sürecindeki iş birliği göz önüne alındığında, Türk-İran iş birliği dış politikada da aktif olarak gelişiyor.

İbrahimov, "Türkiye ve İran dışişleri bakanlarının Bakü'deki son görüşmesine bakıldığında, birçok konuda pozisyonların benzer olduğu görülebilir. Tahran'ın, Türkiye'nin Suriye harekatından memnun olmadığı iddiaları doğru çıkmadı. Aksine, İran'ın Türk ortakları anladığı, özellikle de Kürt güçler sorununun uzun vadede İran'ın başını ağrıtabileceği görüldü. Tahran, bu meseleyi hemen şimdi çözmek için en iyi seçeneğin, tüm Kürt gruplarına bağımsızlığı düşünmemeleri gerektiği mesajı verilmesi olduğunu düşünüyor" ifadelerini kullandı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İbrahimov, bunlara ek olarak, Türkiye gibi İran'ın da Astana sürecinin korunmasını kararlılıkla desteklediğini belirterek, zira Tahran'ın bu formatı tarafların tartışılan konular üzerinde uzlaşmaya varabilecekleri ve birbirlerini dinleyebilecekleri tek platform olarak gördüğüne dikkat çekti.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Zaza

Nihayet iran yeni yeni uyanıyor.bolgede nüfus artırmak askıya alındı. Ortak düşmana karşı harekat planlandı.bu acemler azcık zeki olsalar bunlar olmazdı.turkiyeyi hep rakip gorduler

Derman

İran kuran yemin etsin ortak ordu ortak ekonomi ortak bir çok alanda is birliği yapılabilir yeterli mezhep olarak. Bakmasını bak ABD bölgede nasıl kacacak
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23