• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İngiliz-Rus krizi: Bayrağı indirdiler!

Yeniakit Publisher
2018-03-15 07:22:00 - 2018-03-15 07:39:01
İngiliz-Rus krizi: Bayrağı indirdiler!

Eski casus Sergey Skripal ve kızı Yulia’nın Salisbury’de Rus yapımı sinir gazıyla zehirlenmesi, iki ülke arasında büyük krizin çıkmasına neden oldu. İngiltere, 23 Rus diplomat için ‘sınır dışı’ kararı verdi, Skripal soruşturmasıyla ilgili BMGK'yı acilen toplantıya çağırdı.

İngiltere hükümetinin eski casus Sergey Skripal ve kızı Yulia’nın Salisbury’de Rus yapımı sinir gazıyla zehirlenmesine ilişkin soruları yanıtlaması için Moskova’ya verdiği süre Salı gece yarısı sona ermesinden sonra dün İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası’nda konuşan Başbakan Theresa May, istihbaratçı olduğunu iddia ettiği 23 Rus diplomatın sınır dışı edileceğini söyledi. Rus diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için bir hafta süre tanınacağını kaydeden May, bunun Soğuk Savaş döneminden bu yana gerçekleştirilen en büyük ihraç olacağını açıkladı.

BMGK’YA ACİL TOPLANMA ÇAĞRISI

Rusya ile planlanan tüm üst düzey görüşmelerin askıya alınmasını Skripal olayı nedeniyle Moskova’ya karşı alınacak tedbirler arasında sıralayan May, İngiliz bakanların ve Kraliyet Ailesi üyelerinin 2018 FIFA Dünya Kupası için Rusya’ya gitmeyeceğinin altını çizdi.

“Rus diplomatların ihracı, Rus istihbaratının İngiltere topraklarındaki faaliyetlerini uzun yıllar sekteye uğratacak” iddiasında bulunan İngiltere Başbakanı, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a yaptığı ziyaret davetini de geri çektiğini belirtti. May, İngiliz vatandaşlarının hayatlarını ve mülklerini tehdit etmek için kullanılabileceği yönünde kanıt elde etmeleri halinde Rus devlet varlıklarını donduracaklarını da kaydetti.


ÖNE ÇIKAN VİDEO

ZAHAROVA: YANIT VERECEĞİZ!

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, May’in konuşmasından dakikalar önce resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamayla, Skripal’in zehirlenmesine yönelik soruşturmayla ilgili üye ülkeleri bilgilendirmek üzere BMGK’yı acilen toplantıya çağırdığını bildirmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, May’in Rusya’ya yönelik yaptırımlarına en yakın zamanda bakanlık düzeyinde yanıt verileceğini söyledi. Zaharova “Rusya Dışişleri Bakanlığı en yakın zamanda Theresa May’in parlamentoda yaptığı konuşmaya ilişkin yazılı açıklama yapacak” dedi. Sky News’un aktardığına göre, Rusya’nın İngiltere Büyükelçisi Aleksandr Yakovenko da Londra’nın eylemlerini çok ciddi bir provokasyon olarak nitelendirdi.

RUS MUHALİF LONDRA’DA ÖLÜ BULUNDU

İngiliz Guardian gazetesi, Rus muhalif iş adamı Nikolay Gluşkov’un Pazartesi günü Londra’daki evine yakın bir adreste ölü bulunduğunu yazdı. Olayın, Salisbury’de eski casus Sergey Skripal ve kızı Yulia’ya Rus yapımı sinir gazıyla düzenlenen saldırının bağlantılı olduğuna dair bir kanıt olmadığı belirtildi. Gluşkov, 1999’da Putin ile ters düşüp İngiltere’ye kaçan ve 2013’te ölen Rus oligark Berezovski ile yakın arkadaştı. Evinin banyosunda asılı halde bulunan Berezovski’nin intihar etmediğine inanan Gluşkov, “Boris’in öldürüldüğünden eminim. Medyada yayınlananlardan çok farklı bilgilere sahibim” ifadelerini kullanmıştı.YENİŞAFAK

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23