• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İmzalar atıldı! Dengeleri değiştirecek ortaklık

Yeniakit Publisher
2018-07-21 14:45:00 - 2018-07-21 14:46:30
İmzalar atıldı! Dengeleri değiştirecek ortaklık

Suların sürekli ısındığı Uzakdoğu'da BAE ve Çin arasında dengeleri değiştirecek bir anlaşmaya imza atıldı. İki ülke arasında askeri konular dahil 8 alanda stratejik ortaklık konusunda anlaşıldı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Çin'in, ikili ilişkilerin daha yüksek seviyelere çıkarılması, askeri ve siyasi konular da dahil 8 alanda kapsamlı stratejik ortaklık kurulması konusunda anlaştığı bildirildi.

8 ALANDA STRATEJİK ORTAKLIK

BAE resmi haber ajansı ENA'nın haberine göre, Afrika-Arap ülkeleri turu kapsamında 29 yılın ardından BAE'ye gelen ilk Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı olan Şi Cinping'in ziyaretinin ardından yayımlanan ortak yazılı açıklamada şu ifadeye yer verildi:

"İki ülke arasında 2012'de stratejik ortaklık kurulmasından bu yana ikili ilişkilerde kapsamlı ve hızlı bir büyüme yaşandı. İkili ilişkilerin daha yüksek seviyelere çıkarılması, kapsamlı stratejik ortaklık ilişkileri kurulması konusunda anlaşmaya varıldı."

Ayrıca siyaset, ekonomi, eğitim ve askeri konular dahil 8 alandaki kapsamlı stratejik ortaklığın ayrıntılarına yer verilen açıklamada, siyasi alanda koordinasyonun, karşılıklı ziyaretlerin artırılması, siyasi istişare mekanizması tayin edilmesi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Arapların sesinin güçlendirilmesi ve içişlerine müdahale edilmemesi konusunda desteğin sürmesinin önemine vurgu yapıldı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Açıklamada, ekonomi, eğitim ve enerji alanlarına ilişkin iki ülke arasındaki ticaret hacmi ve karşılıklı yatırımların artırılması ve iyileştirilmesi, eğitim projeleri kurulması, uzay ve nükleer enerjinin barışçıl bir şekilde kullanımında işbirliği yapılması konularına değinildi.

SEYAHAT KOLAYLIĞI

Yenilenebilir enerji, su, petrol ve gaz alanlarında karşılıklı yatırımların genişletilmesi ve işbirliğinin artırılması gerektiği kaydedilen açıklamada, askeri alanda işbirliğinin güçlendirilmesi, bilgi paylaşımı, terör ve nükleer silahların yayılmasıyla mücadele tecrübesi aktarımının önemli olduğu belirtildi.

Açıklamada, kültürel alanda ortak projelerin desteklenmesi ve her iki ülke vatandaşlarının seyahatlerinin kolaylaştırılması gerektiği kaydedildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı, perşembe günü Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping'in Senegal, Ruanda ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin yanı sıra BAE'yi de ziyaret edeceğini duyurmuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23