• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İlahiyatçı yazar Osman Ünlü: “Dört türlü zekât malı vardır”

Yeniakit Publisher
2019-05-22 14:21:40 -
İlahiyatçı yazar Osman Ünlü: "Dört türlü zekât malı vardır"

İlahiyatçı yazar Osman Ünlü, zekât hakkında bilgi vererek, “Dört türlü zekât malı vardır” dedi.

İlahiyatçı yazar Osman Ünlü, zekât hakkında bilgi vererek, “Dört türlü zekât malı vardır” dedi.

“Nelerden, hangi mallardan zekât verilir daha doğrusu neler zekâta tabidir” sorusu üzerine Osman Ünlü, şu bilgileri verdi:

“Dört mezhepte de dört türlü zekât malı vardır ki bunlar:

1- Senenin ekseri zamanında, çayırda parasız otlayan dört ayaklı hayvanlar.

2-Altın ile gümüş. Dürr-ül-müntekâda deniliyor ki:
ÖNE ÇIKAN VİDEO


“Altın ile gümüşün on iki ayardan yukarısı, para olarak, kadınların süsü gibi helal olarak, erkeklerin altın yüzük takması gibi haram olarak kullanılsın, ev, yiyecek, kefen satın almak için saklanılsın, kılıç ve altın diş gibi ihtiyaç eşyası olsalar da, zekât nisabının hesabına katılacaklardır.”

3- Ticaret için alınıp, ticaret için saklanılan ticaret eşyası. İbni Âbidîn’de deniyor ki:

“Eşyanın ticaret niyeti ile satın alınması lazımdır. Uşur vermesi lazım gelen topraklardan hasıl olan ve miras olarak ele geçen veya hediye, vasiyet gibi kabul edince mülk olan şeylerde, ticarete niyet edilse de, bunlar ticaret malı olmaz. Çünkü ticaret niyeti, alışverişte olur. Mesela, tarlasından buğday alıp uşrunu veren veya mirastan eline mal geçen kimse, satmak niyeti ile saklasa, nisap miktarından fazla olsa ve bir seneden fazla kalsa, zekâtlarını vermek icap etmez.”

Satmak için satın aldığı buğdayı tarlasına ekse veya ticaret için aldığı hayvanı, kumaşı kendi kullanmaya niyet etse, ticaret malı olmaktan çıkarlar. Sonra bunları satmaya niyet ederse, ticaret malı olmazlar. Bunları satınca veya kiraya verince, eline geçen mal ticaret malı olur. Kullanmak için satın aldığı malı, aldıktan sonra ve miras olarak eline geçeni veya hediye, vasiyet, sadaka gibi kendinin kabul etmesi ile malik olduğu malı alırken veya tarlasından aldığı buğdayı satmaya niyet etse, ticaret malı olmazlar. Bunları satsa ve satarken bedellerini ticarette kullanmaya niyet etse, bu bedelleri ticaret malı olurlar. Çünkü ticaret bir iştir. Yalnız niyet ile olmaz, başlamak da lazımdır. Ticareti terk etmek ise, yalnız niyetle olur.

4-Yağmur suyu veya nehir, dere suyu ile sulanan bütün topraklardan çıkan şeylerdir. Bunların zekatına uşur denir. Uşur vermek, Kur’ân-ı kerimde, En’âm sûresinin 141. âyetinde emredilmiş, onda birinin verilmesi de hadîs-i şerifte bildirilmiştir. Uşur, mahsulün onda biridir. Kul borcu olan, borcunu düşmez, uşrunu tam verir.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23