• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez: Hicret insanlığa medeniyeti öğretti

Yeniakit Publisher
2016-10-02 07:26:00 - 2016-10-02 12:45:03
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez: Hicret insanlığa medeniyeti öğretti

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, 1438. Hicri Yılbaşı münasebetiyle Yeni Akit’e özel açıklamalarda bulundu. Görmez, “Hicret sadece göç edecek yer ve yurt aramak değil; her durumda daha iyinin, daha güzelin, hakkın ve hakikatin peşinde koşmak, İslâm’ı daha bir samimiyet içinde yaşamaya çalışmaktır. Hicret insanlık ve medeniyettir. Hicret temiz bir toplumun nasıl oluşması gerektiğini göstererek insan onurunu, insanca yaşamı, Müslümanlığı ve medeniyeti öğretti” dedi.

İSMAİL UĞUR / ANKARA1438.Hicri Yılbaşı münasebetiyle Yeni Akit’e özel açıklamalarda bulunan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Ankara Haber Müdürümüz İsmail Uğur’un sorularını cevapladı. Görmez, “Bir hicri yılı daha geride bıraktık. Ancak İslâm coğrafyasında kan ve gözyaşı hiç dinmedi. Zalimlerin işledikleri cinayetleri ne yazık ki durduramadık. Hicret sadece göç edecek yer ve yurt aramak değil; her durumda daha iyinin, daha güzelin, hakkın ve hakikatin peşinde koşmak, İslâm’ı daha bir samimiyet içinde yaşamaya çalışmaktır” dedi.

- Muhterem Hocam, Hicret nedir, ne anlam ifade eder? 

Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla

İslam Âlemi olarak bugün Sevgili Peygamberimiz ’in (sas) Mekke’den Medine’ye Hicreti’nin 1438. Yılını idrak ediyoruz. Hicri yılbaşının, Muharrem ayının hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Hz. Peygamber (sas) ve sahabe için bir dönüm noktası olan hicret, tarihte yeni bir sayfa açmıştır. İkinci halife olan Hz. Ömer’in hilafetinde Hz. Ali’nin teklifiyle hicretin gerçekleştiği gün hicrî takvimin başlangıcı sayılmıştır. O günden itibaren de İslam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul görmüştür. İslâm’ın yayılmaya başladığı Mekke döneminde Sevgili Peygamberimiz (sas) ve ilk Müslümanlar sürekli baskı ve işkencelerle karşılaştılar. Sosyal, ekonomik ve kültürel ambargoya maruz kaldılar. Bu işkenceler sebebiyle ilk Müslümanlar önce Habeşistan’a, sonra da Medine’ye hicret ettiler. Peygamber Efendimiz (sas) ve ashab-ı kiram doğup büyüdükleri ve çok sevdikleri Mekke ve Kâbe’den ayrılmak durumunda kalmışlardır. İslam davasının büyük miladı olan hicret, Allah’a ve O’nun Kutlu Elçisi Rahmet Peygamberine gönülden bağlılığın bir ifadesi; hakka, hakikate, ilme, irfana ve medeniyete yolculuktur. Hicret, Allah rızası için; anadan, babadan, evlattan, yardan, diyardan, maldan, mülkten hatta candan vazgeçmenin ibretli ve meşakkatli bir öyküsüdür. Yardımlaşma, dayanışma, paylaşma, dostluk ve kardeşliğin ifadesi olan hicret, kardeşine kucak açarak onunla evini, yiyeceğini ve varlığını paylaşmanın; kardeşini himaye etme ve sahiplenmenin adıdır. 

HİCRET İNSANLIK VE MEDENİYETTİR
ÖNE ÇIKAN VİDEO

- Sayın Hocam, Hicret’in Müslümanlara kazandırdıkları nelerdir? İslam dünyasının bugünkü halini de göz önüne alırsak hicreti nasıl okumalıyız?

Aslında hicret, bir anlamda medeniyete hicrettir. Rasül-i Ekrem’i (sas) Taif yollarına revan eden bu arayıştır. İlk Müslümanları bugünkü Etiyopya’ya, Habeşistan’a göç ettiren de bu arayıştır. Zira Peygamberimizin (sas) hicretiyle Yesrib, Medine’ye dönüştü ve Medine de medeniyet üretti. Rahmet Elçisi (sas) kin, nefret ve intikam toplumundan bir sevgi ve merhamet toplumu meydana getirdi. Hem maddi hem manevi açıdan arındırdı onları. Çıkarcılığı, çapulculuğu ve fırsatçılığı revaçta olan bir topluma, kendisi için istediğini, kardeşi için de istemeyi, diğerkâmlığı ve kardeşliği öğretti. Komşusu aç iken tok gezilemeyeceğini gösterdi. Dürüstlüğü, güvenilirliği, aldatmamayı, helal kazancı, alın terini, eşitlik ve adaleti öğretti. İyiliği, güzelliği, hayrı, ahlâkı, samimiyeti, olgunluğu, takvayı gösterdi. İffetli, ahlaklı ve örnek bir nesil yetiştirdi. Fakirler, sahipsiz olmadıklarını; güçsüzler kimsesiz kalmadıklarını hep ondan, onun uygulamalarından öğrendi. Kısacası onlara temiz bir toplumun nasıl oluşması gerektiğini göstererek insan onurunu, insanca yaşamı, Müslümanlığı ve medeniyeti öğretti. 

HİCRET FİKİRLERİN DE GÖÇÜDÜR

- Bizler için hicret ne anlam ifade etmektedir?

Hicret, sadece bedenlerin hicreti demek değildir. Hicret, aynı zamanda fikir ve düşüncelerin göçüdür. Büyük, zengin ve egemen kültürlerin hep muhacir kültürlerden geldiği de unutulmamalıdır. Bugün bizim için de bir hicret söz konusudur. Fakat bu hicret sadece göç edecek yer ve yurt aramak değil; her durumda daha iyinin, daha güzelin, hakkın ve hakikatin peşinde koşmak, İslâm’ı daha bir samimiyet içinde yaşamaya çalışmaktır. Hz. İbrahim’in (as) dediği gibi, hepimiz Rabbimize hicret etmekteyiz. Geçici olan bu dünyadan, ebedi olan gerçek âleme doğru göç etmekteyiz. Hicret, Sevgili Peygamberimizin bir hadislerinde buyurduğu gibi, Allah’ın yasaklarını terk etmektir. Bir hayat tarzı olan Hicret, hiçbir zaman fani dünyaya ve dünyanın aldatıcılığına kanmamaktır. 

- Sayın Başkanım, nasıl bir muhasebe gerçekleştirmeliyiz? 

Bir hicri seneye daha veda ederken kendimize şu soruları sormalıyız: Ömrümüzün senelerini bir bir sayarken, acaba kaç güne secdelerle merhaba diyebildik? Kalabalıklar arasında yönümüzü kaybetmeden, yüzümüzü kıbleye çevirebildik mi? O’nun emirlerini tutabildik mi? Yasaklarından korunabildik mi? Rızkımızı, kazancımızı haramlara bulaşmadan helal yollardan sağlayabildik mi? Elimizi, dilimizi, gözümüzü, kulağımızı, zihnimizi, gönlümüzü haram ve günahlardan koruyabildik mi? O’na el açıp dua edebildik mi? Anne ve babalarımıza, eş ve çocuklarımıza, akraba ve komşularımıza karşı vazifelerimizi yerine getirebildik mi? Sofralarımızda fakirlere, yetimlere, mültecilere, kimsesizlere yer verip ekmeğimizi kardeşlerimizle paylaşabildik mi? 

Bir hicri yılı daha geride bıraktık. İslâm diyarlarında katliam, çatışma, açlık, yoksulluk, cehalet, tefrika hiç eksik olmadı. Ne yazık ki; bunlara mani olamadık.

DUA EDELİM Kİ KARDEŞLİĞİMİZ DAİM OLSUN

- Hocam neler yapabiliriz? 

Kaybettiklerimizi telafi etmek ve daha yaşanılabilir bir dünya kurmak için kendimize hedefler koyalım. Kendimiz için bir karar alalım ve Allah’a dua edelim. Dua edelim ki bize iyi yolları kolay kılsın. Dua edelim ki Allah bize güç-kuvvet versin. Dua edelim ki, Rabbimiz bizlere basiret ve feraset bahşetsin. Dua edelim ki, Rabbimiz ülkemizi ve âlem-i İslâm’ı her türlü bela ve tuzaklardan korusun. Dua edelim ki, birliğimiz, dirliğimiz, beraberliğimiz ve kardeşliğimiz kaim ve daim olsun. Dua edelim ki, İslâm coğrafyasında tutuşturulan fitne ateşi sönsün. Dua edelim ki gönül coğrafyamızda milletimize umut bağlayan kardeşlerimizin umutları boşa çıkmasın. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23