• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Her şey Allah'ı tesbih eder

Yeniakit Publisher
2018-06-11 11:01:00 -
Her şey Allah'ı tesbih eder

Tesbih, Allah’ı noksan sıfatlardan tenzih etme, ululama, Allah’a seri bir şekilde ibâdet ve “sübhânellah” deme. Namazdan sonra 33 defa sübhanellah, 33 defa elhamdülillah ve 33 defa Allahuekber dualarını okumaya da tesbih denir. Bunların ilki subhanellah olduğu için, hepsine birden bu isim verilmiştir.

Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de, tesbihi zikirle berâber anmıştır: “Ey inananlar! Allah’ı çok zikredin (anın) ve O’nu sabah akşam tesbih edin” (el-Ahzab, 41, 42).
Bu ayette Yüce Allah, imân sahibi olan insanlardan hem Allah’ı zikretmelerini ve hem de tesbihte bulunmalarını taleb etmiştir. Zikir ve tesbih, berâber işlenmiştir. Zaten tesbih, zikrin bir çeşididir. Zikir kelimesi, çeşitli tasavvufi kavramları kapsamaktadır. Bunlardan biri de tesbihtir.

Yine Kur’an’da, yerde ve gökte bulunan her şeyin Allah’ı tesbih ettiği haber verilmiştir: “Göklerde ve yerde bulunan her şey Allah’ı tesbih etmiştir. O, Aziz’dir, Hakîm’dir” (el-Hadîd 1).

“Yedi gök, arz ve bunların içinde bulunanlar, O’nu tesbih ederler. O’nu övgü ile tesbih etmeyen hiçbir şey yoktur, ama siz onların tesbihlerini anlamazsınız. O, Halîm’dir, çok bağışlayandır” (el-İsrâ, 44).

Tesbih ile ilgili diğer bazı ayetlerin meâli şöyledir:

Sen Rabb’ini hamd ile tesbih et (O’nu övecek sözlerle an, subhânellâhi velhamdulillâhi de) ve secde edenlerden ol” (el-Hicr, 98).
Melekleri görürsün ki, arşın etrafını çevirmiş olarak Rabb’lerini övgü ile tesbih ederler, anarlar. (O gün) aralarında hak ile hükmedilmiş ve Hamd âlemlerin Rabb’ine mahsustur denmiştir” (ez-Zümer, 75).
“(Ey Muhammed, sen) sabret. Allah’ın va’di mutlaka gerçektir. Günahına da istiğfar et ve akşam sabah Rabb’ini överek tesbih et. (O’nun şanının yüceliğini an)” (el-Mü’min, 55)
“Rabb ‘inin yüce adını tesbih et (O‘nun eksikliklerden uzak olduğunu an)” (el-A’lâ 1).
Hz. Muhammed (s.a.s) de, her hususta olduğu gibi tesbih konusunda da ümmetine tavsiyelerde bulunmuş, onlara örnek olmuştur. Tesbih hakkında söylediği bazı hadisler şöyledir:
“Dile hafif, mizanda ağır ve Rahman’a sevimli iki cümle (vardır): Allah’ı noksan sıfatlardan tenzih ve hamd ile tesbih ederim. Büyük olan Allah’ı tesbih ederim, O’nun şanı ne yücedir!”
“Allah’a göre sözlerin en sevimlisini sana haber vereyim mi? Allah’a göre sözlerin en sevimlisi, şüphesiz ki: Sübhânellâhi ve bihamdihi cümlesidir”
Ebu Hureyre (r.a)’ın anlattığına göre, Hz. Muhammed (s.a.s) şöyle buyurmuştur:
“Kim her namazın peşinden otuz üç defa Allah’ı tesbih eder, otuz üç defa Allah‘a hamd eder ve otuz üç defa da Allah‘ı tekbir eder, yüzü tamamlamak için de: Lâ ilâhe illallahu vahdehu lâ şerike leh, lehülmülkü ve lehülhamd ve huve ala külli şeyin kadîr, derse, hata ve günahları deniz köpüğü kadar çok olsa bile bağışlanır” (Müslim, Mesacid, 144, 145, 146).
ÖNE ÇIKAN VİDEO

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23