• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Hazineden piyasaya 18 milyar kaynak! Şimdi sıra bankalarda

Yeniakit Publisher
2018-11-15 08:48:00 - 2018-11-15 10:01:22
Hazineden piyasaya 18 milyar kaynak! Şimdi sıra bankalarda

Hazine ve Maliye Bakanlığı, uyguladığı yeni strateji ile ülkenin borçlanma maliyetini azaltıp, piyasaya 18 milyar TL kaynak bıraktı. Bankaların elini rahatlatan kaynakla, paranın reel sektöre kredi olarak dönmesi bekleniyor.

Ağustosta başlayan kur saldırısını alınan önlemlerle bertaraf eden, Yeni Ekonomi Programı ile yatırımcılara güven sağlayan, kamuda 70 milyarlık tasarrufla bütçeyi rahatlatan Hazine ve Maliye Bakanlığı, borçlanmada da farklı bir stratejiye geçti. Bu stratejiyle, hem ülkenin borçlanma maliyeti azaltıldı hem de bankaların piyasaya likidite enjekte etmesinin önü açıldı. Şöyle ki, kasımda 21.8 milyar TL iç borç ödeyecek olan Hazine, kamuda başlatılan tasarruf tedbirlerinin etkisiyle 6 ihale yerine 3 ihale yaptı. Uzun vadeli tahvil ihalelerini iptal ederek borçlanma vadesini kıstı. Gerçekleşen üç ihaleye yüksek teklif gelmesine rağmen borçlanma miktarı sınırlı tutularak, faizde düşüş sağlandı. Hazine üç ihaleyle piyasadan 3.1 milyar TL borçlandı. Böylece, piyasada 18 milyar TL kaynak bırakıldı. Piyasada sağlanan güven sayesinde bu para dolara da gitmedi.

Bankaların eli rahatladı

Hazine, piyasaya bıraktığı parayla bankaları likidite açısından rahatlattı. Bankaların, Merkez Bankası'ndan daha az para alması anlamına gelecek bu yeni stratejiyle yaratılan kaynağın reel sektöre dönmesi bekleniyor. Analistler, bankaların 18 milyar liralık likiditeyi kredi olarak piyasaya vereceğini belirtiyor. Hazine'nin bu adımının kredi faizlerini de düşürmesi bekleniyor.

Faizler düştü

Hazine'nin pazartesi günü gerçekleştirilen 5 yıl vadeli tahvil ihalesinde faiz yüzde 17.67'ya indi. Bu oran temmuzdan beri Hazine ihalelerinde aynı vadede görülen en düşük faiz. Eylülde 13 ay vadeli tahvilin faizi yüzde 25.05 iken hafta başında yapılan ihalede oran yüzde 19.73'e geriledi. İki yıllık tahvilde de faiz oranı 23 Ekim'deki yüzde 25.98'e göre 7.19 puan gerileyerek yüzde 18.79 oldu. Hesaplamalara göre, faizdeki 100 baz puanlık artış Hazine'ye ortalama 1.6 milyar TL ilave yük getiriyor. Faiz düşüşünde de bu miktarda yükten ülke kurtulmuş oluyor.

İşte adım adım yeni strateji

Kasımda uluslararası piyasalardan 1.5 milyar euro borçlanıldı. Yılbaşından bu yana yurtdışı piyasalardan yapılan toplam ihraç tutarı 7.7 milyar dolar oldu.

Yeni Ekonomi Programı'nın yerli ve yabancı yatırımcılara güven vermesinin ardından yurtdışı piyasalarda başarılı ihraçlar gerçekleştirildi. Yurtdışında rahat borçlanan Hazine, bütçe gelir ve giderlerine ilişkin olumlu gelişmeler, kamuda başlatılan tasarruf tedbirleri sayesinde içeride finansman ihtiyacını azalttı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İç piyasada uzun vadeli tahvil ihaleleri iptal edildi. 6 ihale yerine 3 ihale düzenleneceği, daha az borçlanılacağı duyuruldu. Kasım iç borçlanma programını değiştirip 3 ihale düzenleyen Hazine, burada da piyasada tok alıcı rolünü üstlendi. İhalelere yüksek teklifler gelmesine rağmen borçlanma miktarı sınırlı tutularak, piyasaların rahatlatılması amaçlandı.

(Sabah)

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23