• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Halep mezar kent olmasın

Yeniakit Publisher
2016-12-02 06:42:00 -
Halep mezar kent olmasın

Rusya, Esed ve İran’a bağlı teröristlerin soykırım yaptığı Halep’in sokakları cesetlerle doldu. İnsani yardımın ulaşmadığı, ölümün kol gezdiği tarihi kent için Birleşmiş Milletler acil olarak toplandı. BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Stephen O’Brien, “Halep’in doğusunun devasa bir mezara dönüşmemesi, insanlık adına sivillerin korunması ve kuşatma altındaki kente erişim sağlanması için yalvarıyoruz” dedi.

BM Güvenlik Konseyi (BMGK) Halep'te artan çatışmalar ve “alarm verici” insani durumu görüşmek üzere acil toplandı. Oturumda konuşan, BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien, BMGK'nın Suriye'de 5 yıldan uzun süredir devam eden savaşın milyonlarca kişi üzerindeki yıkıcı etkisini, insani yardım, sivillerin korunması ve siyasi çözüm için yapılan çağrıları görmezden geldiğini söyledi.

150 GÜNDÜR KUŞATMA ALTINDA

Son birkaç günde Halep'in doğusunda artan saldırılar nedeniyle yerinden edilenlerin sayısının 25 bine ulaştığını belirten O'Brien, binlerce insanın daha yerinden edilme riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti. Halep'in doğusunun 150 gündür kuşatma altında olduğuna dikkati çeken O'Brien, insanların abluka, çatışma ve hava saldırıları altında daha fazla hayatta kalamayacakları uyarısında bulundu. O-Brien, “Halep'in doğusunun devasa bir mezara dönüşmemesi, insanlık adına sivillerin korunması ve kuşatma altındaki kente erişim sağlanması için yalvarıyoruz.” dedi. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, telekonferans yoluyla katıldığı toplantıda, daha önce terör örgütü El-Nusra üyelerinin silahlarını da alarak Halep'i terk etmeleri teklifinin hala masada olduğunu söyledi.


İNGİLTERE VE ABD'DEN RUSYA'YA ELEŞTİRİ


Oturumda konuşan İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft ve ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, Rusya'ya yüklendi. Rycroft, Rusya'nın BMGK'daki Suriye'ye yönelik kararları veto etmesini ve sivilleri aç bırakmayı bir savaş taktiği olarak kullanan rejimi desteklemesini eleştirdi. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Power da BMGK'da oylanacak İspanya, Mısır ve Yeni Zelanda tarafından hazırlanan 10 günlük “insani mola” tasarısının kabul edilmesi çağrısında bulundu.

İKİ YÜZLÜ RUS TEMSİLCİ

Power, Rusya'nın BMGK'da oylanacak karar tasarısını veto etmesinden endişe duyduğunu sözlerine ekledi. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin ise Batılı ülkeleri iki yüzlülükle suçladı.

5 gündür ekmek yok

Esed rejimi ve destekçilerinin 15 Kasım'dan bu yana Halep kent merkezinin doğusunda muhaliflerin kontrolündeki semtlere
havadan ve karadan saldırıları tüm şiddetiyle sürüyor. Yoğun saldırı altındaki yüzbinlerce sivil, son fırınların da hizmet verememesi nedeniyle ekmeksiz kaldı. Cumartesi gününden bu yana Halep'e tek bir ekmek bile girmedi.

400 bin kişi yerinden edildi

Saldırılardan kaçan binlerce Halepli, kentin güneyinde muhaliflerin kontrolündeki semtlere göç ediyor. Halep'teki sivil savunma yetkilisi Babiris Meşal, yaptığı açıklamada, “Son 3 gündür 50 binden fazla sivil, muhaliflerin kontrolünde olan ve yoğun biçimde bombalanan Tarik el Bab, Şear, Cezmetli, Müyesser, Eski Halep, Bustan el Kasr, Seyf el Devle, Selahaddin ve Sükkeri semtlerine göç etti” dedi.

GÜNLERDİR YARDIM ULAŞMIYOR

Göçün sürdüğünü kaydeden Meşal, sivillerin harabeye dönmüş sokaklardan yürüyerek, bisiklet, at arabası ve tekerlekli sandalye kullanarak göç ettiğini bildirdi. 4 Eylül'den beri Haleplilerin kuşatma altında yaşadığını belirten Meşal, “Halep 98 gündür yakacak ve temel gıda malzemesinden mahrum olarak yaşıyor. Geçen cumartesi itibariyle hizmet veren yalnızca 3 fırın vardı. Ancak o fırınlar 5 gündür, hava saldırıları ve un sıkıntısı nedeniyle çalışmıyor” dedi. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Ekim ayında yaptığı açıklamada, 7 Temmuz'dan bu yana Halep'in doğusuna hiçbir BM konvoyunun giremediğini söylemişti.

  1. Yoğun hava saldırısı altındaki Halepliler, muhaliflerin kontrolünde bulunan güvenli semtlere göç ediyor. Binlerce Halepli Tarik el Bab, Şear, Cezmetli, Müyesser, Eski Halep, Bustan el Kasr, Seyf ed Devle, Selahaddin ve Sükkeri semtlerine gitmek zorunda kaldı. BM verilerine göre kentte 400 bin kişi yerinden edildi.


AVRUPA'DAKİ SIĞINMACILARIN SAYISI KADAR

Rejim, BM'nin abluka bölgelerine ulaştırmak istediği yardımları onaylarken, Halep'in doğusunu bunun dışında bırakıyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye'nin Halep kentinde 400 bin kişinin yerinden edildiğini açıkladı. Uluslararası Suriye Destek Grubunun İnsani Erişim Çalışma Grubu toplantısı sonrasında, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ve özel danışmanı Jan Egeland, BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenledi. De Mistura, “Suriye'nin Halep kentinde 400 bin kişi yerinden edilmiş durumda. Halep'te yerinden edilenlerin sayısı, Avrupa'nın tamamındaki Suriyeli sığınmacı sayısına eşit belki de o sayının da üstünde.” dedi.
(Yeni Şafak)

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23