• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Filistinli Hena oyuncak bebekleri renkli kartonlarla giydiriyor

Yeniakit Publisher
2019-02-11 13:42:18 -
Filistinli Hena oyuncak bebekleri renkli kartonlarla giydiriyor

Filistinli ev hanımı Hena es-Sedudi: "Daha önce yaptığım iş sağlığıma zarar veriyordu. Başka bir iş bulmak zorundaydım. Daha sonra pek bir maliyeti olmayan bu el işi ürünleri yapmaya başladım. İnternetten videolar izledim. Yeni ve farklı şeyler denedim. Ortaya güzel sonuçlar çıktı"

GAZZE (AA) - MUSTAFA HABBUŞ - Filistinli ev hanımı Hena es-Sedudi, renkli ve ışıltılı kartonlardan hazırladığı kıyafetlerle giydirdiği oyuncak bebekleri satarak ailesine bakmaya çalışıyor.

İsrail'in 2006'dan bu yana uyguladığı abluka nedeniyle işsizliğin had safhada olduğu, hayatın hemen her alanında büyük sıkıntı ve mahrumiyetin yaşandığı Gazze'de aileler çocuklarına bakabilmek için yeni iş alanları bulmak hatta oluşturmak durumunda kalıyor. Temel ihtiyaçlarını dahi karşılamada zorluk çeken Gazzeliler ellerindeki kısıtlı imkanlarla ablukanın oluşturduğu dar boğazda nefes almanın yolunu arıyor.

Gazzeli kadınlar da bu bağlamda ev ekonomisine katkı sağlamak için ellerinden gelen tüm gayreti gösteriyor. Renkli ve parıltılı kartonlardan hazırladığı dikkat çekici kıyafetlerle giydirdiği oyuncak bebekleri, hazırladığı rengarenk tatlı ve çiçek kutularını satarak ailesine bakmaya çalışan Hena es-Sedudi de bu kadınlardan yalnızca biri. Rahatsızlığı nedeniyle eşinin çalışamadığını söyleyen Hena, 13 kişilik ailesine tek başına bakıyor.

- "Kullandığım malzemeleri almakta güçlük çekiyorum"

Daha önce ev temizlik malzemeleri üretip satan ancak doktorların kendisine pulmoner fibrozis (akciğer sertleşmesi) teşhisi koymasının ardından bu işi bırakmak zorunda kalan Hena, ailesini geçindirmek için başka arayışlar içine girdiğini belirtiyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Hena, biraz araştırma sonucu bulduğu ve internetten izlediği videolarla geliştirdiği bu işe başlama hikayesini ise şöyle anlatıyor:

"Daha önce yaptığım iş sağlığıma zarar veriyordu. Başka bir iş bulmak zorundaydım. Daha sonra pek bir maliyeti olmayan bu el işi ürünleri yapmaya başladım. İnternetten videolar izledim. Yeni ve farklı şeyler denedim. Ortaya güzel sonuçlar çıktı. Ancak kullandığım malzemeleri maliyetleri az da olsa almakta güçlük çekiyorum. Bu nedenle artık müşterilerin talepleri doğrultusunda yapacağım işe göre malzeme alıyorum."

- "Hayalim bir atölye sahibi olmak"

Ayda sadece 5 ya da 6 parça satabildiğini, her birinin fiyatının ise 1,5 ile 2 dolar arasında değiştiğini dile getiren Hena, yaptığı işleri sadece yaşadığı Refah kentinde pazarladığını henüz diğer kentlere açılma imkanı bulamadığını söylüyor.

Daha fazla satış yapabilmek için destek beklediğini kaydeden Hena, "Hayalim bunları üretebildiğim ve Filistin'in tüm kentlerine satış yapabildiğim bir atölye sahibi olmak. Ancak şu an için imkanlarım çok sınırlı." diye konuşuyor.

Eşinin astım ve böbrek hastası olduğunu ve çalışamadığını anlatan Hena, ailesine daha iyi bir hayat sağlayabilmek için bu işi büyütmek istediğini vurguluyor.

İsrail, yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze'yi 2006'dan bu yana abluka altında tutuyor.

Uluslararası tepkilere rağmen yıllardır aralıksız süren abluka nedeniyle Gazze Şeridi'nde halkın neredeyse yarısı yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23