• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kudüs’te neler oluyor? Mescidi Aksa Gazze Filistin

Yeniakit Publisher
2018-05-15 10:10:00 - 2018-05-15 10:26:18
Kudüs’te neler oluyor? Mescidi Aksa Gazze Filistin

Siyonist İsrail, Gazze’de devlet terörü uyguluyor. ABD'nin Kudüs'te büyükelçilik açmasını protesto etmek için abluka altındaki Gazze sınırında neler oluyor?

Siyonist İsrail, Gazze’de devlet terörü uyguluyor. ABD'nin Kudüs'te büyükelçilik açmasını protesto etmek için abluka altındaki Gazze sınırında neler oluyor?

Müslümanların ilk kıblesi ve Hazreti Muhammed’in miraç yolculuğuna çıktığı yer olan Mescid-i Aksa'nın bulunduğu Filistin'de ABD önderliğinde sinsi bir plan uygulanmaya çalışılıyor. Trump yönetimi ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararını Gazze sınırında protesto eden Filistinlilere İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 59 Filistinli şehit oldu, 2 bin 771 Filistinli yaralandı.

KATİL İSRAİL 59 FİLİSTİNLİYİ ŞEHİT ETTİ

İsrail askerleri, ABD'nin Kudüs'te büyükelçilik açmasını protesto etmek için abluka altındaki Gazze sınırında düzenlenen gösterilere katılan 59 Filistinliyi şehit etti. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Han Yunus kentinin İsrail sınırı yakınlarında düzenlenen gösterilerde 21 yaşındaki Enes Hamdan Kıdeyh ile Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye bölgesi sınırındaki gösterilerde 29 yaşındaki Musab Yusuf Ebu Leyla isimli iki Filistinlinin İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu şehit edildiği belirtildi. Öte yandan Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında düzenlenen gösterilerde şu ana kadar 165'i gerçek mermiyle olmak üzere, şarapnel, gaz kapsülleri ve göz yaşartıcı gaz nedeniyle2 bin 771 Filistinlinin yaralandığı kaydedildi.


ÖNE ÇIKAN VİDEO

Katil İsrail, Gazze sınırını "kapalı askeri bölge" ilan etti

Bu arada İsrail ordusunun, Gazze sınırını "kapalı askeri bölge" ilan ettiği bildirildi. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, sınırda tel örgülerin olduğu bölgenin "kapalı askeri bölge" ilan edildiği ve buradaki herhangi bir hareketliliğin ordunun onayını gerektirdiği belirtildi.

ABD VE İSRAİL YİNE YANLIZ KALDI

Özellikle Avrupa ülkelerinin önemli bir kısmı karara tepki göstererek Kudüs'e merasim için temsilci göndermezken, toplamda 32 ülkenin törene katılacağı ifade edildi. İsrail merkezli Haaretz'in verdiği listeye göre Kudüs'e temsilci gönderen 32 ülke şunlar: Cezayir, Angola, Avusturya, Kamerun, Kongo, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Fildişi Sahilleri, Çekya, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Etiyopya, Gürcistan, Guatemala, Honduras, Macaristan, Kenya, Makedonya, Myanmar, Nijerya, Panama, Peru, Filipinler, Romanya, Ruanda, Sırbistan, Güney Sudan, Tayland, Ukrayna, Vietnam, Paraguay, Tanzanya ve Zambia.

Müslümanların ilk kıblesi ve Hazreti Muhammed’in miraç yolculuğuna çıktığı yer olan Mescid-i Aksa ile Hıristiyan ve Yahudilerin en kutsal mekânlarına ev sahipliği yapan Kudüs, 1917’de Osmanlı egemenliğinden çıktı. Doğu Kudüs’ü 1967’de işgal eden İsrail, yarım asırdır burayı Yahudileştirmek için yoğun çaba sarf ediyor. Batı Şeria’da yaşayan 3 milyona yakın Filistinli, İsrail’in etraflarına ördüğü duvardan dolayı Kudüs’e giremiyor. Abluka altındaki Gazze Şeridi’nde yaşayan 2 milyon Filistinlinin de Kudüs’e girişi yasak.

DÜNYA BASINI FİLİSTİN'DEKİ KATLİAMI NASIL GÖRDÜ?

Alman gazetesi Der Spiegel "Türkiye ve Güney Amerika İsrail'deki büyükelçilerini çağırdı. Yeni ABD Büyükelçiliği'ne karşı yapılan gösterilerde 58 Filistinli gösterici öldürüldü. Salı günü BM Güvenlik Konseyi toplanıyor. Ankara ve Pretoria büyükelçiliklerini geri çekme kararı aldı" ifadeleriyle haberi duyurdu.

Süddeutsche Zeitung ise "İsrail'in sınırınında şiddetli gün.. Gösteriler arasından Gazze Şeridi'nde 58 kişi öldü, 2700 kişi yaralandı. Güney Afrika ve Türkiye büyükelçilerini çekti. Filistinlilerin Nakba Günü'nde yeni şiddet olayları bekleniyor" ifadelerini kullandı.

Avusturya'nın önemli gazetelerinden Die Presse ise "Avusturya'nın İsrail Büyükelçisi İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndaki kutlamaya katılması nedeniyle eleştirilerin hedefi oldu. Avrupa Birliği, söz konusu etkinliğe katılmama kararı almıştı" diye yazdı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23