• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ev hanımları desteklensin

Yeniakit Publisher
2019-11-13 09:22:00 - 2019-11-13 09:23:23
Ev hanımları desteklensin

Uzmanlar uyardı: AB’nin oyununa gelinmesin, evler annesiz kalmasın... Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın, “Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi”ni hayata geçirmesi tartışmaları da beraberinde getirdi. Uzmanlar, yardım yapılırken anneler arasında bir ayrıma gidilmemesi ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan annelere öncelik verilmesi gerektiğine işaret etti.

 Hakkı Bilir  İstanbul 

Avrupa Birliği’nin desteklediği ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın bugün hayata geçirileceğini duyurduğu “Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi” daha başlamadan tepki çekti. 0-24 aylık çocuk sahibi çalışan annelere her ay olmak üzere bin 300 lira destek öngören projenin, hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve sadece evladına bakan anneyi görmezden gelmesi tartışma konusu oldu. Evde, evladına bakan annenin çabasının ve fedakarlığının yok sayıldığı projenin, aile hayatını olumsuz etkileyeceğini belirten uzmanlar Akit’e özel açıklamalarda bulundu.

Maraşlı’dan sert tepki

Araştırmacı yazar Sema Maraşlı, projenin büyük bir tehlike taşıdığına dikkat çekerek, “Kadın istihdamını artırmak için Avrupa Birliği Fonu katkısıyla verilecek olan bakıcı yardımı için özellikle 0-24 ay bebekleri ve küçük çocukları olan kadınların seçilmiş olması ilginç gelmedi. Kadın istihdamı için bebekler kurban edilmiş gibi görünüyor. 0-2 yaş bebeklerin anneye en çok ihtiyacı olduğu, anne sütü aldığı zamandır. Bu dönemde çocuk güvenli bağlanmayı öğrenir, sevgiyi doyasıya hisseder” dedi. AB fonunun aileden değerli olmadığını vurgulayan Maraşlı, “Pek çok çalışan anne en az bir yıl olmak üzere bebeklerini bırakmaya kıyamayarak ücretsiz izin alır bu dönemde. AB’nin verdiği rüşvet paralarıyla anneler bebeklerini bırakıp gitmesi için desteklenmiş olacak. Geriye de hiç tanımadığı yabancıların elinde sevgisiz büyüyen şiddete meyilli çocuklar olacak” ifadelerini kullandı.

Nesiller zarar görür

Anne sevgisinden mahrum çocukların sağlıklı gelişemediğini kaydeden Maraşlı, “Ayrıca işin toplumsal cinsiyet eşitliği politikaları ile ilgili bir boyutu da var. Yapılan araştırmalar çalışan annelerin çocuklarının, cinsiyet rollerinin zihinlerinde tam oturmadığı ve cinsiyet eşitliği politikalarının çalışan annelerin çocukları tarafından daha kolay benimsediğini gösteriyor. Bu yardımlar bu açıdan bakıldığında da toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının da bir parçası oluyor” dedi.

Devlet ev hanımlığını özendirmelidir

Aile Bilim Kültür ve Eğitim Derneği Başkanı Psikoterapist Adnan Kalkan, söz konusu projenin ev hanımlığını itibarsızlaştırma tehlikesi olduğuna dikkat çekerek, “Çalışan annenin zaten ekonomik problemi olmamakta, asıl ihtiyaç sahiplerinin ise ev hanımları olduğu göz ardı edilmektedir. Çalışan kadına sürekli haklar tanınıp ev hanımlarına yönelik mahrumiyetler oluşturmak ev hanımlığını itibarsızlaştırmaya çalışmaktır. Nesil anneyle yetişir. Anne rol modeldir. Devlet anneliği ve ev hanımlığını özendirmelidir. Yardım ve destek sağlanacak ise ev hanımlarına sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı. İslam’ın kadına büyük bir önem verdiğini kaydeden Kalkan, “Annelik, hakkıyla yerine getirildiğinde öyle kutsal bir meslektir ki, Allah cenneti ayaklarının altına sermiştir. Çocuk his ve duyguyu anneden alır. İlk 3 yıl çocuk anne ile beraber olmak durumundadır. Nesil anneyle yetişir. Anne rol modeldir. Devlet anneliği ve ev hanımlığını özendirmelidir” şeklinde konuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Yeni Akit Gazetesi

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Mikiforov

Her şey b.ka sarıyor göz göre yapiyorlar bunu hemde isteye bile gönüllü olarak ...

Ali

Bu konuyu Tayyip Erdoğana iletecek hiçbir kimse yok mu
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23