• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Esenyurt'tan daire satın alan ne kazanır?

Yeniakit Publisher
2015-06-19 00:49:00 - 2015-06-19 01:05:10
Esenyurt'tan daire satın alan ne kazanır?

Esenyurt yakın zaman önce kurulan bir ilçe olmasına karşın, bölgeye prestij kazandıran projeler ile bilinirliğini arttırdı.

Değerleme şirketlerinin raporlarına göre 2008 yılında ilçe statüsü kazanan Esenyurt, doğusunda Avcılar, batısında Büyükçekmece, kuzeyinde Arnavutköy ve güneyinde Beylikdüzü ilçeleri ile komşu olan Esenyurt, Tüyap Fuar Alanı'na, Atatürk Havalimanı'na ve Ambarlı Limanı'na yakın olup, Bahçeşehir, Beylikdüzü ve Avcılar üçgeninin merkezinde yer alıyor.

 


Esenyurt yakın zaman önce kurulan bir ilçe olmasına karşın, bölgeye prestij kazandıran projeler ile bilinirliğini arttırdı. D-100 Karayolu'ndan TEM Otoyolu'na kadar uzanan ilçenin, D-100 Karayolu-TEM Otoyolu bağlantı koridoru oluşturması, bölgenin gelişiminde önemli rol oynadı.

 

 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Esenyurt'un nüfusu ve genel profili hakkında ne söylenebilir?

 

Esenyurt, TEM ve D-100 bağlantı yollarına yakın konumu nedeniyle değer kazandı. Tabi ki bu süreçte markalı konut projelerinin de etkisi var. 7 üniversitenin yerleşkelerinin aynı bölgede yer alması nedeniyle genç nüfusun da çekim noktası olan Esenyurt son yıllarda en çok mülk alım satımının yapıldığı ilçe olmuştur.

 

Esenyurt, 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda büyük çoğunluğu “meskun alan” fonksiyonunda kalmakta olan bir ilçe olup, günümüzde de bölge bu fonksiyona uygun bir yapılaşma gösteriyor. İlçede kısmen “sanayi alanı” fonksiyonu da görülmekte olup, bu fonksiyon, Kıraç bölgesinin ilçe sınırlarında kalan kısmını gösteriyor.

 

Ağustos 2008'de onaylanarak yürürlüğe giren 1/1000 ölçekli imar planı yürütmesinin durdurulmasından sonra 2010 yılı Mart ayında planın iptal edildi. Daha sonra Kasım 2010'da yeni bir nazım imar planı hazırlanarak İBB'nin onayından geçti. Bu sırada inşaatları süren, ruhsatlarını 2008 yılındaki imar planına göre almış olan projelerin inşaatlarının son onaylanan planlara uygun şekilde devam etmesi şartı getirildi. Bu süreçte Esenyurt'taki gayrimenkul sektörü bir kaosa sürüklendi. İptal olan imar planı kapsamında ruhsatları alınıp inşaatına başlanan projelerde inşaatlar durdu, proje sahibi inşaat firmalarının yanı sıra, bu projelerden inşaat aşamasında gayrimenkul satın alan kişiler de zor durumda kaldı. Mağdur sayısının 18 bini bulduğu iddia edildi.

 


2011 yılı sonunda başlayan mağduriyet aylar sonra İBB tarafından onaylanan yeni nazım imar planları ile son buldu.

 


Esenyurt'ta arsa stoğunun fazla ve jeolojik yapının uygun olması dolayısıyla; “modern konut” olarak tanımlanan, içerisinde açık ve kapalı yüzme havuzları, çocuk oyun alanları, yeme-içme birimleri, rekreasyon alanları, rekreatif yeşil alanlar vb. sosyal alanlar barındıran, etrafı çevrili, otopark imkanı bulunan güvenlikli siteler şeklinde gelişim gösterdi.

 


Bölgedeki nitelikli konut projeleri arasında Terrace Mix, Dumankaya Modern, Modern Vadi, Collection, Hİ FİT, Flex Ofis, Koza Parki Hep İstanbul, Gül Park Yaşam, Sembol İstanbul, Future Park, Newista, Star Towers'ı sayabiliriz.

 


Esenyurt'taki yeni ve nitelikli konut projelerindeki dairelerin metrekare birim fiyatları 2013 yılında 1.500 – 2.000 TL/m2 aralığında iken 2014 yılında 2.000 – 3.000 TL/m2 bantlarında yoğunlaştı.

2015 yılında ise bu değerin 2.500 - 4.200 TL/m2 bantlarında seyrettiğini söyleyebiliriz.

 


Genellikle orta gelir grubu tarafından tercih edilen bölgedeki konut fiyatları, konumuna, bulunduğu projeye ve kat, manzara, cephe gibi şerefiye kriterlerine göre değişkenlik gösteriyor.

 


Bölgedeki konut stoğuna bakıldığında, 2+1 ve 3+1 tip dairelerin çoğunlukta olduğu dikkat çekmektedir. Bölgede yer alan üniversite yerleşkeleri dolayısıyla, ilçedeki 1+0, 1+1, 2+1 daire tipleri de öğrenciler tarafından talep görüyor. Kira değerleri ise 500 liradan başlıyor. (30 metrekarelik 1+0)

 

Esenyurt'ta ağırlıklı olarak konut projeleri yer alsa da ofis ve AVM projeleri de inşa ediliyor. Eskule ve Torium'un ardından 2011 yılı sonunda Akbatı AVM ve 2012 yılı sonunda, oldukça büyük bir yatırım değerine sahip olan Marmara Park hizmete girdi. Bazı konut projelerinde de home-ofis ve ofisler yer alıyor.

 

 

Esenyurt'ta satılık daireler ikinci el dahil 95 bin ile 650 bin lira arasında değişiyor.

 


Satışı devam eden markalı proje

HİFİT - Dumankaya İnşaat - Esenyurt

Flex Ofis - Dumankaya İnşaat - Esenyurt

İnanlar İnşaat – Terrace Mix / Esenyurt

Koza Park - Garanti Koza - Esenyurt

Özyurtlar Konut Projeleri

Tekfen – HEP İstanbul / Esenyurt

Gül Yapı – Gül Park Yaşam / Esenyurt

Bak Yapı – Prestij İstanbul / Esenyurt

Hiper Gayrimenkul – Future Park / Esenyurt

Karden İnşaat – Sembol İstanbul / Esenyurt

Yeşil İnşaat – İnnovia 4 / Esenyurt

İhlas Holding – Kristalşehir / Esenyurt

Deira İnşaat - Milpark Plus / Esenyurt

Düzlem Yapı – Papatya Vadi Evleri / Esenyurt

Durak Plus Gayrimenkul – West Wall /Esenyurt

 

Bu projelerde daire fiyatları 139 bin lira ile 600 bin lira arasında değişiyor.

2014 yılında satışa sunulan Tekfen – HEP İstanbul ile Gül Yapı – Gül Park Yaşam projeleri Esenyurt’da değer kattı. Ulaşım yatırımları devam eden bölgede konut sahibi olmak isteyenler yüzde 80- 100’leri bulan eski prim değerlerini elde edemese de oturum amaçlı düşünceleri varsa alım yapabilirler. Kira çarpanları açısından bakıldığında markalı konut projelerinden daire satın alanların daha şanslı olduğunu söyleyebiliriz.

 

Yabancı dopingi

Türkiye’de gayrimenkul yatırımına yönelen yabancıların 2015’in ilk 5 ayındaki rotası İstanbul oldu. Yabancılara konut satışı bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 17 artarak 4 bin 268 yükselmişti. Son rakamlarla birlikte Türkiye‘de yabancıların satın aldığı konut adedi ise 27 ayda 35 bini buldu. İstanbul’da yabancıların edindiği konut sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,6 arttı. İstanbul‘da yabancıların taleplerine karşılık verebilecek konut stokunda ise Beylikdüzü ile Esenyurt öne çıkıyor. Anadolu yakasında ise Kartal başı çekiyor.

 

 

 


Mehmet Canıtatlı - emlakrehberi / 19 Haziran 2015

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23