• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Erdoğan'dan, kadınlara 'Sıfır Atık' temasıyla davet

Yeniakit Publisher
2018-03-15 18:50:00 -
Erdoğan'dan, kadınlara 'Sıfır Atık' temasıyla davet

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, kadınlara seslenerek, "Ben merkezli' anlayıştan, 'insan merkezli' anlayışa geçmezsek her şey için çok geç olacak. İşte bu nedenle sizleri çevre sorunlarının çözümünde rol almaya davet ediyorum." dedi.

Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, geçen hafta kutlanan "8  Mart Dünya Kadınlar Günü" münasebetiyle iş, sanat, siyaset, medya, akademi ve  spor dünyasından oluşan kadın topluluğa davet verdi.

Çevre duyarlılığı projesi olan ve kendisinin himayesinde yürütülen  "Sıfır Atık" özel temasıyla gerçekleştirilen davette, Emine Erdoğan, konuklarına  hitap etti.

Emine Erdoğan, konuşmasına, "Yaşamak. Bir ağaç gibi tek ve hür. Ve bir  orman gibi kardeşçesine.' diyor ya Nazım, tıpkı onun dediği gibi tek tek her  biriniz, başarıları ve cesaretleriyle temayüz etmiş güçlü kadınlarsınız." diyerek  başladı.

Kadınların, bu ülkenin umudu, vicdanı ve geleceği olduğunu belirten  Emine Erdoğan, geçen hafta "Dünya Kadınlar Günü" dolayısıyla çok sayıda  toplantıya katılıp konuşmalar yaptıklarını ve temennilerde bulunduklarını  aktardı.

Emine Erdoğan, kadınların sorunlarını ele aldıklarını, kadınların  dünyanın hiçbir yerinde ne merhamet ne de lütuf beklediğine işaret ederek, şöyle  devam etti:
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"Kadınlar, en temel insani haklarını, eğitim ve çalışma haklarını  istiyorlar. Şiddetten, istismardan uzak bir yaşam hakkı talep ediyorlar. Hayatın  her alanında söz sahibi olmak istiyorlar. Yani insan olmanın gereğine talipler.  Kadın sorunları başta olmak üzere hemen her konuda temel meselemizin insanlık  meselesi olduğunu düşünüyorum.

21. yüzyılda yaşadığımız tüm krizler, ahlak temelli krizlerdir. Kadına  kötü yaklaşımdan tabiata hor muameleye kadar her biri, ahlaki bir zaafiyetin  neticesidir. Bu nedenle önce insana bakışımızı değiştirmek durumundayız. Mevlana,  'Her insan hayra açılan bir sonsuzluk kapısıdır' diyor. Bu hakikati  içselleştirebilirsek, insanlığın çözülmemiş meselesi kalmaz. Çünkü bu kapıdan  geçen, insana zulmetmez. Başkalarının hukukunu çiğnemez. Bize düşen insanlığın  faziletine, erdemine uygun hareket etmektir."

"ÇEVRE, ÇAĞIMIZIN ALARM VEREN KONULARININ BAŞINDA GELİYOR"

İnsanın özündeki temizliği muhafaza etmenin de büyük ölçüde kadınlar  eliyle mümkün olacağına inandığını vurgulayan Emine Erdoğan, kadınların  insanlığın muallimi ve Ademoğlu'nun içindeki cevherin muhafızı olduğunu bildirdi.

Emine Erdoğan, kadınların dünyayı değiştirme gücüne tüm benliğiyle  inandığını vurgulayarak, "Aklı, sezgisi, şefkati ve zerafetiyle kadın, insanlığın  inşasında baş roldedir. Tarih yazımında yeterince yer almasa da tarih boyunca  kadınlar, gönüllerin imarından şehirlerin imarına her alanda var olmuştur. Bugün  de Türkiye'nin demokrasi mücadelesinde, kalkınma yarışında kadının eli yine her  yere değmektedir. Kadınlarımız artık her zamankinden daha çok eğitim alıyor, daha  çok kendini geliştiriyor, daha çok 'biz varız' diyor. Çözüm süreçlerinde aktif  biçimde yer alıyor." ifadesini kullandı.

Emine Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu kadar seçkin kadını bir arada bulmuşken, sizleri dünyanın  geleceğini tehdit eden sorunlar karşısında bir çözüm sürecine davet edeceğim.  Hepinizin bildiği üzere, Birleşmiş Milletler'den Davos Zirvesi'ne hemen her büyük  buluşma artık çevre sorunları gündemiyle toplanıyor. Çevre, çağımızın alarm veren  konularının başında geliyor. Teknoloji, insanın tabiatla kurduğu ilişkide köklü  değişikliklere sebep oldu. Tabiatın dengesi bozuldu. Elbette bütün suçu  teknolojiye atıp biz aradan sıyrılamayız. Çünkü çevre sorunlarının altında  insanın bencilliği ve hırsı yatıyor.

Tabiatı hep hükmedilecek bir nesne olarak görüyoruz. Ona sınırsız bir  kaynak olarak bakıyoruz. Ne yazık ki insan yalnızca çıkarlarıyla ilgileniyor.  Sonu gelmeyen istekler uğruna türleri yok ediyoruz. 'Ben merkezli' anlayıştan,  'insan merkezli' anlayışa geçmezsek her şey için çok geç olacak. İşte bu nedenle  sizleri çevre sorunlarının çözümünde rol almaya davet ediyorum."

"KUMBARALAR YERLEŞTİRDİK"

Emine Erdoğan, küçük bir adım attıklarını, Çevre ve Şehircilik  Bakanlığının koordinasyonunda "Sıfır Atık" kampanyası başlattıklarını hatırlattı.

Kaynakları daha verimli kullanıp geri dönüşümle israfı azaltmayı  hedeflediklerine dikkati çeken Emine Erdoğan, "Kişisel yaşamımızda yapacağımız  basit değişikliklerle büyük etkiler yaratabiliriz. Nihayetinde çevre sorunları,  insan davranışlarının sonucudur. Bazen iklim değişikliği, küresel ısınma gibi bu  büyük sorunların bizi aştığını düşünür, 'hükümetler, büyük şirketler yapsın'  deriz. Ama aslında hükümetler, büyük şirketler biziz, hepimiziz." dedi.

Emine Erdoğan, salonda on binlerin hayatını etkileyecek güçte iş  kadınlarının bulunduğunu vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Toplumun ruhuna dokunan sanatçılarımız var. Aklımızı terbiye eden  öğretmenlerimiz, akademisyenlerimiz var. Yeter ki sorunların çözümünde rol almaya  niyet edelim. Ben, bir kişinin gücüne inananlardanım. Küçük çabaların bir  kartopuna dönüşeceğine, bir kelebeğin kanat çırpmasının dünyanın diğer ucunda  fırtınalara sebep olacağına gönülden inanıyorum. Sürdürülebilir kalkınma ancak  tasarruf kültürü ve atıkların kontrolüyle mümkündür.

Kaynağında ayrıştırılmış atıklar, geri dönüşüme imkan sağlayacak,  böylece tükettiklerimizin çevreye verdiği zararı minimize etmiş olacağız. Bu  kapsamda biz önce evimizden başladık. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne atıkların  ayrıştırılabileceği kumbaralar yerleştirdik, personelimizi eğittik. Ve sadece bir  ay içinde kayda değer kazanımlar elde ettik."

Verileri paylaşan Emine Erdoğan, "2920 kilogram kağıt ve kartonu geri  dönüştürerek, 51 ağacın korunmasını sağladık. 420 kilogram camı dönüştürerek, 50  litre petrol tasarruf ettik. 1660 kilogram metali dönüştürerek 100 wattlık bir  ampülü 2,5 milyon saat çalıştıracak enerji sağladık. Organik atıklardan elde  edilen kompost gübre, şu anda bahçelerimizde kullanılıyor." diye konuştu.

Bu ve benzeri kazanımların, küçük davranış değişikliklerin büyük  sonuçlar doğurduğuna dair umutlarını artırdığını belirten Emine Erdoğan, 2018  yılında tüm kamu kurumlarında "Sıfır Atık" kültürünü yerleştirme hedefinde  olduklarını aktardı.

"EZRA-TUBA KARDEŞLERİN ÇABALARI"

Emine Erdoğan, nihai amaçlarının bu bilinci tüm Türkiye'ye yaymak  olduğunu belirtti.

Okullarda ve kışlalarda bu projenin alt yapı çalışmalarının sürdüğüne  değinen Emine Erdoğan, "Yakın bir gelecekte birçok belediye, üniversite, restoran  zinciri de bu sürece katılacak." dedi.

Emine Erdoğan, dünya bankası raporlarına göre yılda 1,3 milyar ton  evsel atık miktarının 2025 yılında 2,2 milyar tona ulaşmasının beklendiğini  bildirdi.

Bu noktada, "kullan-at" esasına dayalı ekonomi modelinden, geri  dönüşüm ekonomisine geçilmesinin zaruri göründüğüne işaret eden Emine Erdoğan,  "Dünyada dev şirketlerin döngüsel ekonomiye geçme yolunda önemli adımlar attığını  biliyoruz. Nitekim Davos Zirvesi'nde 30 büyük şirket, sıfır atık ekonomisini  benimsediğini açıkladı." ifadesini kullandı.

Emine Erdoğan, Türkiye'de de güncel sorunlara güncel çözümler üretme  konusunda iş birliklerin yapılması gerektiğinin altını çizerek, şu görüşlere yer  verdi:

"Bu noktada kadın farkındalığının son derece önemli olduğunu  düşünüyorum. Nitekim bunun güzel bir örneği, teknolojiyi modayla buluşturan  Ezra-Tuba kardeşlerin çabaları. Salonumuzda sergilenen kıyafetler, onların geri  dönüşümden elde ettikleri kumaşlardan oluşuyor. Bu bilinçli girişimleri nedeniyle  kendilerini kutluyor, tüm sektörlerde benzeri çabaların artmasını temenni  ediyorum.

Dünyada ilgimizi bekleyen bu tür sorunlarla mücadele konusunda  gücümüzü birleştirelim. Toplumun örnek aldığı rol model kadınlar olarak 'Sıfır  Atık' seferberliğine vereceğiniz her destek, kampanyanın başarısını artıracaktır.  Çevre Bakanlığımızın ilgili birimleri bu konuya alakanızı ve somut bir adım  atmanızı bekliyor. Sonunda ülkemizin, milletimizin kazançlı çıkacağı bu  seferberlik, çocuklarımıza bırakacağımız en güzel mirastır."

Sözlerine son vermeden Zeytin Dalı Harekatı kapsamında vatanın bekası,  milletin selameti için canını feda eden tüm şehitleri rahmetle ve minnetle anan  Emine Erdoğan, "Masalarınızdaki Zeytin Dalı mendillerinin dokusunda bulunan  zeytin tohumlarıyla barış ağacına dönüşme sürecinde, inşallah coğrafyamızdaki  barış umudunun da güçlenerek artmasını temenni ediyorum." dedi.

KONUKLARA "ZEYTİN DALI MENDİLİ HEDİYE EDİLDİ"

Emine Erdoğan'ın konuşması sonrasında modacı kardeşler Ezra-Tuba Çetin  iş birliğiyle üretilen ve "çevreye duyarlı ilk giyinilebilir teknolojik kıyafet"  olarak kayda geçen "Kelebek" ismindeki elbise konuklara gösterildi.

Öte yandan modacı kardeşlerin geri dönüşüm malzemelerinden  hazırladıkları kıyafetler de sergilendi.

Ardından yemeğe katılan herkese günün anısı olarak üzerinde "Zeytin  Dalı" simgesi olan mendil hediye edildi.

Bakır ipeğinden üretilmiş geri dönüşüm özelliğine sahip mendil,  çevreye dair hassasiyetin nişanesi olarak sunuldu.

"Sıfır Atık" projesinin hatırası mendil, toprağa gömüldükten 3 ay gibi  kısa bir sürede çözünmeye başlayacak ve dokusunda bulunan zeytin tohumları  vasıtasıyla barışın simgesi zeytin ağacı olarak devam edecek.

Bu kapsamda Emine Erdoğan, modacı kardeşler Ezra-Tuba Çetin ile bakır  ipeğinden üretilmiş geri dönüşüm özelliğine sahip mendili toprağa gömdü.

Konuklara, şeker ve unun kullanılmadığı, katkı maddesi içermeyen  atıksız menü ikram edildi.

İŞ DÜNYASININ ÖNEMLİ İSİMLERİ DAVETTE HAZIR BULUNDU

Davete iş, sanat, siyaset, bürokrasi, sivil toplum, spor, akademi,  medya dünyasından isimler ve bazı girişimci kadınlar katıldı.

Demet Sabancı Çetindoğan, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Reyhan Kalyoncu,  Leyla Alaton, Semahat Arsel, Nurten Sancak, Sema Güral Sürmeli, Ayşe Cevahir,  Vuslat Doğan Sabancı, Ayça Dinçkök, Pelin Akın, Reyhan Demirören, Nevin Gür,  Semra Evyap, Berrin Zorlu, Lale Cander, Çiğdem Simavi, Kezban Hatemi, Emel Sayın,  Anjelika Akbar, Işın Karaca, Gülşah Alkoçlar, Yonca Evcimik, Bedia Akartürk, moda  dünyasından Dilek Hanif, Demet Şener, Tülin Şahin, milli sporcu Deniz Selin  Ünlüdağ ve Aslı Üstünkaya'nın yanısıra KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan  Bayraktar, TEMA Vakfı Başkanı Deniz Ataç, TÜRGEV Başkanı Fatmanur Altun, TİKAD  Başkanı Nilüfer Bulut, TOGEM Başkanı Saadet Gülbaran, Çalışma ve Sosyal Güvenlik  Bakanı Jülide Sarıeroğlu, TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, milletvekilleri  Belma Satır, Ravza Kavakcı, İlknur İnceöz ve Lütfiye Selva Çam gibi isimler  davette yer aldı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23