• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Emlak yatırımcısının yeni adresi: Yalova

Yeniakit Publisher
2015-10-11 18:53:00 -
Emlak yatırımcısının yeni adresi: Yalova

Körfez Geçiş Projesi, Yalova ve çevresindeki gayrimenkul piyasasını canlandırdı.

Konuyu dosya yapan Ekonomist dergisinde, Yalova'nın dünden bugüne gelişimi ve Körfez Geçiş Projesinin hizmete girmesiyle yaşanabilecek beklentilere yer verildi.

Yalova, 1999 depreminde aldığı yaraları İzmit Körfez Geçiş projesiyle sarıyor. Proje ile İstanbul'a ulaşımı kolaylaşan kent, yerli-yabancı yatırımcıların cazibe merkezi olmaya başladı. Çok sayıda yerli inşaat devinin art arda proje geliştirdiği kent, Arap yatırımcının da ilgi merkezi oldu. Lüks konut projeleri, termal oteller derken kent merkezinde büyük ölçekli arazi kalmadı.

Yalova'nın kaderi, önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde açılması planlanan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu projesi ile birlikte değişti,İstanbul- İzmir arasının 3,5 saatte inmesini sağlayacak projenin Yalova üzerinde geçecek olması yerli-yabancı yatırımcıların kente yönelmesini sağladı.


Ağaoğlu, Taşyapı, Demir İnşaat gibi markalı konut üreticileri kenti mercek altına almış durumdalar. Kente ilgi gösteren Arap yatırımcılar da arazi alma yarışında. Yalova'nın son bir yılda iki katı prim yaptığına dikkat çeken TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, "Körfez Geçiş projesi, Yalova'ya gelen Arap yatırımcısının ilgisinin iklim koşulları ve termal sularının varlığı ile kente kayması, İstanbul'a ulaşımın kolaylığı kentin gelişmesini sağlıyor. Arap yatırımcılar özellikle arazi alarak villa pro

FİYATLARDA SON DURUM

Kent merkezinde ikinci el konutlar metrekaresi 2.250-2.750 lira, yeni konutların metrekaresi ise 3 bin ile 4500 lira arasında değişen fiyatlardan satılıyor. Yalova'ya özellikle Arap yatırımcıların yoğun ilgisi olduğunu belirten Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, "2016 Mart ayında açılacak olan Körfez Geçiş Köprüsü ile Gebze Dilovası ile Yalova arası 6 dakikaya. İzmir-Yalova arası 3,5 saate inecek. Yenikapı, Eskihisar ve Pendik'ten sürekli gerçekleştirilen arabalı vapur ve hızlı feribot seferlerine Avcılardan yeni seferler eklenecek. Yalova önümüzdeki ilkbahardan itibaren İstanbul ve İzmir'in en yakın hinterlandı olacak. Bu da emlak yatırımlarına yüzde 60'lar civarında prim olarak yansıyacaktır" diyor. Termal turizmde Termal ve Armutlu ilçelerinin talep aldığını vurgulayan Erilkun, bu bölgelerde arsa metrekare fiyatlarının arsanın özelliklerine göre 100 ile 190 lira arasında değişirken satışların yüzde 20'sinin Arap yatırımcılara yapıldığını söylüyor. Yalova'da yeni yatırımların hayata geçmesinin kentin değerini artırdığını belirten Erilkun, "Yalova'nın merkezi, Tavşanlı ve Çavuşçiftlik bölgeleri en çok talep alan diğer bölgeler. Burada D - 100 Karayolu'na yakınlık arsa ve arazilerde fiyatı etkileyen en önemli unsur. Bu bölgelerde arsa metrekare fiyatları 700 ile 1.000 lira arasında iken Çiftlikköy ve Altınova'da 100 metrekare bir dairenin satış fiyatı 160 bin ile 200 bin lira aralığında" diyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO


YALOVA'YI ÖNE ÇIKARAN 5 NEDEN

Tarihi ve doğal güzellikleri ve termal kaynakları ile turizm potansiyeli.

Körfez Geçişi ile Gebze-Orhangazi İzmit Otoyolu'nun etkisi.

226 bin 514 kişilik nüfusa sahip kentin nüfusunun 2020 yılında 240 ile 270 bin kişi seviyesinde olması beklentisi.

İstanbul, Kocaeli ve Bursa illerine kolay ulaşımının olması.

Arap yatırımcı ilgisi.

İKİ BİN DUBAİLİ YAŞIYOR


Yalova'ya Arap yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiğine dikkat çeken Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) Başkanı Tahsin Becan, kentte geçmişte 300 ile 500 bin lira arasında satılan gayrimenkullerin fiyatlarının milyon liralara yükseldiğini söylüyor. Arapların kentten arsa ve villa alma eğiliminde olduklarını belirten Becan, "Dubai'den üç belediye başkan yardımcısının Yalova'da villası bulunuyor. Dubai'den yoğun talep alıyoruz. Öyle ki yılın başında Arap kökenliler günde ortalama 20 mülk alıyordu. Yabancıya satışta kora olduğu için merkezde Arap kökenlilerin kotası doldu. Yer almak isteyenler Çiftlikköy'e yönlendiriliyor' diyor. Becan, doğal güzellikleri ile birlikte Körfez Geçiş Köprüsü ile ulaşımı kolaylaşan kentte arsa fiyatlarının son bir yılda iki kaü artarak metrekarede 150 liralara çıktığını vurguluyor.

Arap ülkelerinden ve Ortadoğu'dan turist çeken kentte, yaklaşık iki bin Dubaili yaşıyor. Hatta Dubai'nin belediye başkan yardımcılarının dördünün ve emniyet müdürünün Yalova'da villası bulunuyor. Yüzde 59'u ormanlık alandan oluştuğu için bölgeye yatırım yapmak isteyenlere yer göstermekte zorlandıklarına dikkat çeken Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, kentte büyük çaplı arazi bulmakta zorlandıklarını Jokey Kulübü'nün fazla eğimli olmayan 450 bin metrekarelik yer talebine cevap veremediklerini açıklamıştı. Yalova nüfusunun giderek arttığına işaret edilirken, Körfez Geçiş Köprüsünden sonra 3-5 yıl içinde şu an 230 binlerde olan kent nüfusunun ikiye katlanması öngörülüyor.

OTEL YATIRIMLARI


Kentin Termal ilçesinde termal otel ve butik otel sayısında patlama yaşandığı, bölgenin Araplara çok cazip geldiğine dikkat çekiliyor. Yalova'daki tesislerin toplam yatak kapasitesi 7 bine ulaşmış durumda. Termal ilçesinde 704 yatak kapasiteli Zem Zem Otel bu yıl açılırken, Tuan Otel'in yıl sonuna kadar faaliyete geçmesi planlanıyor. Yerli -yabancı yatırımcıların ilgisinin kentte farklı yatırımlan beraberinde getirdiğini belirten Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, "Yerli yatırımcı, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu projesi güzergahı üzerindeki ilçeler ile tatil bölgelerinde tarla ve arsa yatırımı yaparken daha çok ticari gayrimenkullere yöneliyor. Yerel geliştiriciler ise, villa ve konut projeleri geliştirerek yabancı yatırımcılara pazarlıyor. Termal, Çınarcık, Altınova ve Armutlu Körfez yatırımcısının ilgisini çekiyor' diyor. Yazıcı, savaş nedeniyle Türkiye'ye yerleşen Suriye ve Iraklıların burada yaşadıklarını. Körfez ülkelerinin zenginlerinin yazlık amaçlı yatırım yaptıklarını vurguluyor.


emlakrehberi / 11 Ekim 2015

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23