• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Emine Erdoğan'dan "Sıfır Atık" mesajı

Yeniakit Publisher
2018-03-29 17:39:00 -
Emine Erdoğan'dan "Sıfır Atık" mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Gelin, bu meseleye sahip çıkalım, topyekün bir sistem kuralım.

Cumhurbaşkanı  Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Çevre ve Şehircilik  Bakanı Mehmet Özhaseki, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve eşi Hamdiye Soylu'nun  yanı sıra Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, İstanbul Büyükşehir  Belediye Başkanı Mevlüt Uysal,  Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin  gibi isimlerin de aralarında yer aldığı birçok ilin belediye başkanının  katılımıyla "Sıfır Atık" temalı yemekli bir toplantı düzenledi.

Konuklara, "Sıfır Atık" konusunun önemine dikkati çekmek amacıyla  Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlatılan kısa film izletildi.  Emine Erdoğan, burada yaptığı konuşmaya, "Ülkemizin dört bir yanından  gelen yerel yöneticilerimizi burada misafir etmekten büyük bir memnuniyet  duyuyorum. Sizler esnafımızın, köylümüzün, emeklimizin, sanayicimizin her türlü  sorununa başvurduğu mercilersiniz. Fakirimizin, yoksulumuzun sığınasınız. Dostça  ve kardeşçe yaşamanın sigortası, eşitlikçi, adil bir demokratik toplum düzeninin  teminatısınız. Sorunların muhatabı ama aynı zamanda çözüm adresisiniz. Milletimiz  her derdi için sizin kapınızı çalıyor. Bu nedenle nice duanın, hayalin, umudun  kahramanısınız." sözleriyle başladı.

 İnsanın yeryüzünün imar ve inşasından sorumlu bir varlık olduğunu  belirten Emine Erdoğan, bunu yaparken insan merkezli bir felsefeyle yaşlı, hasta  ve engellilere karşı duyarlı, sokak hayvanları konusunda da hassas olunması  gerektiğini söyledi.   Emine Erdoğan, şehirlerin sadece fiziki şartların ürünü değil,  toplumsal yapısı ve ruhuyla bir bütün olduğunu ifade etti.

 İbn-i Haldun'un "Şehirlerin ruhu vardır ve insanlar zamanla  yaşadıkları şehrin ruhuyla özdeş haline gelirler." ifadesini aktaran Emine  Erdoğan, işte bu nedenle yapılan belediyecilik hizmetiyle şehir sakinlerinin  ruhunun da inşa edildiğini kaydetti. Emine Erdoğan, bu gerçekten hareketle şehri bir bütün olarak ele  almanın, fiziki, sosyal ve çevresel şartlarını iyileştirmenin çabasında olunması  gerektiğine işaret etti.

  Hemşehrilerin, kaderleri ortak insanlar olduğunu belirten Emine  Erdoğan, herkesin birbirinden sorumlu, birbirini tamamlayan ve güçlendiren bir  zincirin halkaları olduğu toplumsal yapıların, gelişmişliğin önemli parametreleri  olduğunu dile getirdi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

 ÜLKE GENELİNDE SEFERBERLİK İLAN ETTİK 

 Emine Erdoğan, büyük meselelerin bu zincirlerin güçlü kılınarak  halledilebileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:   "Yaşadığımız çağın en büyük sorunlarından birisi çevre sorunudur.  Hızlı ekonomik büyüme, kentleşme, konfor anlayışındaki değişimlerle çevre konusu  tüm dünyada alarm veren bir mesele haline gelmiştir. Etkin bir çevre yönetimi ise  etkin bir atık yönetimiyle mümkündür. Doğal kaynakların sınırsız olmadığı, ham madde ihtiyacının sürekli  artış gösterdiği bir dünyada tasarruf, geri dönüşüm ekonomik bir tercih değil,  sorumluluktur. İşte bu nedenle 'sıfır atık' prensibini bir yaşam kültürüne  dönüştürmek için yola çıktık. Ankara ve kamu binaları başta olmak üzere ülke  genelinde bir seferberlik ilan ettik. Bu kampanyanın başarıya ulaşması çok yönlü  bir çabayla mümkündür."

Belediyelerin ise bu işin "motor gücü" olduğuna dikkati çeken Emine  Erdoğan, eylül ayında başlattıkları "Sıfır Atık" projesinin hızla yol almaya  devam ettiğini bildirdi.Birçok sektöre çağrılar yaptıklarını belirten Emine Erdoğan, "TRT,  Diyanet, Türk Hava Yolları, TOKİ, TSK gibi kuruluşlarımızın temsilcileriyle  yaptığımız özel toplantılarla etki alanımızı genişlettik. Çok şükür çağrımız  karşılık buldu ve 'sıfır atık kültürü' dalga dalga yayılmaktadır. İstiyoruz ki  sıfır atık konusunda bütüncül bir sistem kuralım." dedi.Emine Erdoğan, buradan bir ekonomik değer üretilip, bölgesel  planlamalar yapılması çağrısında da bulunarak, şunları söyledi: "Sizler de güzel yurdumuzun zengin çeşitliliğini temsil eden yerel  yöneticiler olarak bu meseleye sahip çıkarsanız başarıya ulaşabiliriz.   Mutfağında atıklarını özenle ayrıştıran bir kadının çabası, ancak sizin doğru  bir atık sistemi kurmanızla amacına ulaşabilir. Çok sayıda vatandaşımızdan  duydum, 'Biz atıkları ayrıştırıyoruz, fakat belediyeler atıkları bu ayrıştırmayı  dikkate alarak topluyor ve geri dönüştürüyor mu?' diye. Bu soru işaretini  gidermeliyiz.

 Bakanlığımız bu yıl projeyi Ankara ilimizde hayata geçirmeyi hedefledi  fakat bir yandan yürüttüğümüz kampanyayla sıfır atık duyarlılığı yurt çapında  hızla yayılıyor. Konunun Ankara sınırlarını çoktan aştığını söyleyebiliriz. Bu  noktada tüm belediyelerimiz, ihtiyaca uygun altyapı için şimdiden çalışmalara  başladılar.  Bu iş hepimizin çabasıyla ancak başarıya ulaşabilir."

Bu sorunun etrafında birlik olunabilirse, başarının meyvesinin  çocuklara yaşanılabilir bir dünya bırakmak olacağını belirten Emine Erdoğan,  "Sizler, belediyeler olarak vatandaşlarımıza bu güvenceyi verir, elde ettiğiniz  somut sonuçları gösterirseniz, vatandaşımız da bu meseleye evinde, iş yerinde,  fabrikasında daha çok sahip çıkar." diye konuştu.

   TOPYEKÜN SİSTEM KURALIM

Emine Erdoğan, sistemin uygulanabilir ve sürdürülebilir olmasının  belediyelerin sürece aktif olarak katılmasıyla mümkün olacağına işaret etti. Şehir parklarının, evsel atıklardan elde edilen kompost gübrelerle  yeşerdiği bir ülke düşünülmesi gerektiğini kaydeden Emine Erdoğan, "Plastik, cam,  kağıt atıkların geri kazanılmasından elde edilen gelirin, vatandaşlarımızın  bütçesine artı değer olarak geri döndüğü, elektronik atıkların değerlendirilerek  ihtiyaç sahiplerine verildiği bir ülke hayal değil." ifadesini kullandı. Emine Erdoğan, değerlendirilebilir 6 milyon ton atığın, 5 milyon  tonunun ne yazık ki çöpe gittiğini bildirdi.

 Diğer taraftan kağıt sektörü gibi alanlarda, çöp ithaline mecbur  kalındığına dikkati çeken Emine Erdoğan, "Gelin, bu meseleye sahip çıkalım,  topyekün bir sistem kuralım.  Atıkların hem çevreye zarar vermeden bertarafı hem  de alternatif enerji kaynağı haline gelmesi bizim için bir yaşam modeli  olmalıdır. Bu, hem dünyanın geleceği hem de bizim medeniyet anlayışımız adına bir  zorunluluktur." diye konuştu.

 Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bu projeyi etkin şekilde  başlattıklarını belirterek, şunları kaydetti:  "Binalarımıza atık kumbaraları yerleştirerek personelimizi eğittik.  Menülerimiz, sıfır atıktan oluşan yemeklerdir. Buna özellikle dikkat ediyoruz.   Sadece 3 ay içinde kayda değer kazanımlar elde ettik. 9 bin 180 kilogram kağıt  ve kartonu geri dönüştürerek, 156 ağacın korunmasını, 243 bin 270 litre suyun  tasarrufunu sağladık.

 Bin 675 kilogram camı dönüştürerek 168 litre petrol tasarruf ettik. 2  ton ham madde kazanımı sağladık. 3 bin 120 kilogram metali dönüştürerek 905 litre  benzin, 2003 kilovatsaat enerji tasarrufu sağladık. 5 bin 720 kilogram plastiği  dönüştürerek 92 varil petrol kazanımı elde ettik.  Organik atıklardan elde edilen  kompost gübre, şu anda bahçelerimizde kullanılıyor."

 Emine Erdoğan, salonda bulunan belediye başkanlarına yönelik,  "Sizlerin de bu seferberliğe katılacağına büyük bir içtenlikle inanıyorum."  ifadesini kullandı.  Emine Erdoğan, 2023 yılına gelindiğinde sıfır atıksız bir ülke  olunacağını ümit ettiğini belirterek, "Çevre ve Şehircilik Bakanımız başta olmak  üzere, özel bir ihtimamla projeye emek veren bakanlık bürokratlarımızı tebrik  ediyorum. İçişleri Bakanımıza ve sizlere konuya gösterdiğiniz alaka nedeniyle  teşekkür ediyorum." dedi.   Toplantıda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Atık Yönetim Dairesi Başkanı  Ahmet Varır, "Sıfır Atık" ile ilgili sunum yaptı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23