Ek yerleştirme için fırsat haftası
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 31 Ağustos’ta açıkladığı 2018 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih sonuçlarının ardından geçen hafta başlayan kayıt maratonu cuma akşamı sona erdi. Üniversite yönetimleri, ÖSYM’ye boş kalan kontenjanlarıyla ilgili listelerini gönderdi. Sırada yüz binlerce öğrenci adayının umut bağladığı ek yerleştirme süreci var.
11 Eylül 2018 Salı 09:56
Mehmet Canıtatlı Bir yükseköğretim programına yerleşemeyen adaylar için üniversiteli olma şansı henüz bitmedi. Bu adaylar geçen hafta yapılan üniversite kayıtlarının ardından boş kontenjanlar için ek yerleştirmeye katılacak.
Bu yıl devlet, vakıf, KKTC ve yurtdışı olmak üzere 200’ü aşkın üniversitenin kontenjanında 67 bin azaltmaya gidilmesine rağmen kontenjan açığı 128 bin 508 oldu. Üniversiteye yerleşmede açıkta kalan adaylar için fırsat bu hafta sonuna kadar devam edecek.
EK YERLEŞTİRME NASIL YAPILIYOR?
Adayların ek tercih yapabilmesi için ilk adımda 2018 YKS sınavına girmiş olması ve bir yerleştirme puanının hesaplanmış olması gerekiyor. İkinci adımda ek tercih yapabilmek için herhangi bir yükseköğretim kurumuna yerleştirilmemiş olması gerekiyor. Ayrıca özel yetenek sınavı ile bir bölüme yerleştirilmiş adaylar ek yerleştirme için tercih yapabilecek. Adayların en çok 24 adet tercihte bulunma hakkı var.
Ek tercihte bulunmadan önce her bir aday; açık kontenjanları ve yerleştirme puanları ile sıralamalarını inceledikten sonra TC kimlik numarası ve şifresi ile ÖSYM resmi sitesi üzerinden elektronik olarak işlemlerini yapabilecekler. Ek yerleştirme listesinde ön lisans programlarına yer vermek isteyenlerin 2018-TYT’de 150 ve üzeri puan almış olması gerekiyor. Yükseköğretim programlarını tercih edecek olanlar ise 2018 AYT/YDT’de ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan almış olmalı.
15 TL ÖDENECEK
Ek yerleştirme tercih ücreti bu yıl da 15,00 TL olacak. Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınmayacak. Yerleştirme Sonuçları internet (https://sonuc.osym.gov.tr) aracılığıyla adaylara duyurulacak. Ardından da kayıtlar yapılacak.
AÜ’DEN SINAVSIZ İKİNCİ ÜNİVERSİTE
Anadolu Üniversitesi (AÜ), üniversite eğitimini tamamlayan ya da üniversitede okumayı sürdürenler için ikinci üniversite fırsatı sunuyor. AÜ, aynı alanda olmamak kaydıyla Anadolu Üniversitesi İktisat, İşletme ve Açıköğretim Fakültesi programlarından birini tercih ederek ikinci üniversite kapsamında bir bölüm okuma şansı veriyor. AÖF Diyarbakır Dicle Bürosu Yöneticisi Davut Turhan, ikinci üniversite okumak isteyenlere AÜ’nün şans tanıdığını söyledi. Turhan, “Farklı bölümlerde okuyan veya mezun olan öğrenciler için ikinci üniversite okuma şansı tanıyoruz. Buna göre, örgün-uzaktan eğitim, yükseköğretim programlarında kayıtlı öğrenciler ile bu programların mezunlarından, meslek yüksekokullarında okuyan-mezun olanlar ile örgün lisans programlarından ön lisans diploması alarak ayrılmış olanlar, lisans programlarında okuyan-mezun olanlar başvuru yapabilir. Ayrıca, Anadolu Üniversitesi açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerden mezun olanlar ve diğer yükseköğretim kurumlarının açıköğretim programlarında okuyan-mezun olanlar da başvurusunu yapıp ikinci üniversite okuyabilirler. Herhangi bir yükseköğretim kurumunun lisans programından mezun olan veya okuyan öğrenciler açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerin ön lisans-lisans programlarından birine, herhangi bir yükseköğretim kurumunun ön lisans programından mezun olan veya okuyan öğrenciler açıköğretim sistemine göre öğretim yapan Açıköğretim Fakültesi’nin ön lisans programlarından birine okumakta veya mezun oldukları alanlarda olmamak kaydıyla, sınava girmeden ve örgün-uzaktan öğretimdeki kayıtlarını sildirmeden doğrudan Anadolu Üniversitesi’ne başvurmak suretiyle kayıt yaptırabilirler” dedi.
KOBİ’LERE ÜCRETSİZ E-İHRACAT EĞİTİMİ
Ticimax E-ticaret Sistemleri bünyesindeki E-ticaret Akademisi, dünyaya açılmak isteyen KOBİ’LERE ücretsiz e-ihracat eğitimi verecek. Bugün ve 14 Eylül Cuma günü iki bölüm olarak düzenlenecek e-ihracat eğitimlerinin yıl boyunca devam ettirilmesi planlanıyor. E-ticarete başlamak isteyenler için iki yıldır ücretsiz e-ticaret eğitimlerinin verildiği İstanbul Ataşehir’deki merkez, 2018’de 7 bin kişiye ulaşmayı hedefliyor. E-ticaret Akademisi bünyesinde, e-posta pazarlaması, Google AdWords, e-ihracat, sosyal medya reklamcılığı, SEO ve site kurulumu gibi çeşitli alanlarda eğitimler uzmanlar tarafından veriliyor.
TÜRKİYE’NİN GURURU OLANLAR BİRUNİ’DE
Biruni Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Yüksel, 21. yüzyılın bilim insanlarını yetiştirmek için yola çıkan üniversitelerinin bu yıl beşinci kuruluş dönümü olduğunu belirterek, “5. yılımızda Türkiye’nin gurur kaynağı olan öğrencileri bizleri tercih etti’’ dedi.
GÜVEN DUYUP TERCİH ETTİLER
Prof. Dr. Yüksel’in verdiği bilgiye göre 2018 YKS sonuçları sıralamasında Türkiye’nin en başarılı öğrencileri arasından bulunan, Türkiye üçüncüsü, Türkiye 17.’si, Türkiye 35.’si, Türkiye 37.’si, Türkiye 63.’sü, Türkiye 65.’si, Türkiye 94.’sü olmak üzere ilk 100’den 7 öğrenci Biruni Üniversitesi’ne yerleştirildi. Rektör Yüksel, ‘’Biruni Üniversitesi adına tüm öğrencilere üniversiteye duydukları güvenden dolayı teşekkür ederek şu mesajı verdi: Sağlık alanındaki 45 branşın tamamında eğitim veriyoruz. Öğrencilerimizi, en iyi noktaya taşımak için çalışıyoruz. Eğitimin motor gücü heyecan ve enerjidir. Üniversitemiz tüm hocalarıyla birlikte Türkiye’nin geleceğini şekillendirmeye çalışıyor. Öğrencilerimizin severek öğrenmesini, araştırarak başarıya ulaşmasını sağlıyoruz. Bunun için yeterli heyecan ve enerjimiz var. Öğrencilere çalışmayı bir alışkanlık olarak kazandırmayı hedefliyoruz. Alışkanlık kazanan öğrenciler, çalışkan kişiliklere dönüşür ve bu durum Türkiye’nin yararınadır. Biz öğrencilerimize başaracaksınız ve akademisyen olacaksınız diyoruz. Bu ülke için faydalı gençlere ihtiyacımız var ve biz bu gençleri yetiştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz.“
DEHA YETİŞTİREN ÜNİVERSİTE
Biruni Üniversitesi, meslek eğitimi vermenin yanında, yeni bilgiye ulaşan öğrencilere yorumlama becerisi de kazandırıyor. Biruni Üniversitesinde; Eğitime başlayan öğrencilerin ilgi ve alakalarına göre bölüm seçtiklerini söyleyen Prof. Dr. Yüksel, “Bir öğrenci farklı bir bölüme ilgi duymuşsa, bölüm değiştirebiliyor. Modern teknolojilerle donatılan üniversitede, birçok laboratuvarda öğrenciler eğitim alanlarıyla ilgili tüm deneyleri yapıyor. Öğrenciler simülasyon, uygulama ve araştırma imkanlarıyla eğitim görüyor. Ayrıca yandal yapabiliyor, yine bir DeHa programımızdan yararlanabiliyor. Çift diploma elde edebiliyor. Biruni Üniversitesi’nde Türkçe eğitim alan öğrenciler, bir sene boyunca İngilizce eğitim de alıyor. Öğrencilerimiz Türkçe eğitim görmüş ancak yabancı dilini de öğrenmiş olarak mezun oluyor’’ diye konuştu.
DGS TERCİHLERİNDE SON GÜN 14 EYLÜL
Meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olarak lisans öğretimine geçmek isteyen adaylar için DGS tercih günleri devam ediyor. Üsküdar Üniversitesi Eğitim Uzmanı Dr. Ahmet Alkayış, adayların tercihlerini bireysel olarak elektronik ortamda yapacağını belirterek, “Zor bir sürecin başlangıcındayız, bu süreçte bilinçli ve doğru tercih çok önemlidir. Dolayısıyla bu sürecin ilgi odağı doğru tercih olmalıdır. Bu durumda tercih yapacak adayların açıkta kalmayıp, istedikleri bölüme ve üniversiteye yerleşmeleri için rehber öğretmen ve eğitim uzmanlarından destek almaları gerekir. Aksi durumda yanlış bir tercih listesiyle aday istediği üniversiteye yerleşemeyebilir” uyarısında bulunarak, “Adaylar DGS’de tercih yapmak istedikleri lisans programlarını; öncelikle puanlarına, üniversitelerin kontenjan sayılarına ve istek sırasına göre listelerini hazırlayabilirler” dedi.
İLK İŞİM GİRİŞİM İÇİN İŞTE FIRSAT
Çalık Holding, Yıldız Teknopark ve Yıldız TTO ortaklığında bu yıl dördüncüsü düzenlenen “İlk İşim Girişim” yarışması için başvurular başladı. “Yeni Girişimler’’ ve “Yeni Fikirler’’ olmak üzere iki kategoride gerçekleştirilecek olan yarışmanın başvuruları 7 Ekim’e kadar devam edecek. Girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılmasını, vizyoner genç girişimcileri ortaya çıkarmayı, yenilikçi ürün ve fikirlerin ticarileşmesine fırsat tanımayı ve uluslararası pazarlarda yer almalarını teşvik etmeyi hedefleyen yarışmada finale kalan projeler 24 Ekim’de açıklanacak.
HEM PARA ÖDÜLÜ HEM DE ÜCRETSİZ OFİS
“Yeni Girişimler’’ kategorisinde ilk 3’e giren yarışmacılar arasında birinci olan girişimci adayı 10 bin TL, ikinci 7 bin 500 TL ve üçüncü 5 bin TL ödül alacak. “Yeni Girişimler’’ kategorisinin kazananları sırasıyla Yıldız Kuluçka’da kapalı, açık ve sanal ofis imkânlarına da sahip olacaklar. “Yeni Fikirler’’ kategorisinde başarı göstererek dereceye giren yarışmacılar arasında birinci olan girişimci adayı 7 bin TL, ikinci 5 bin TL, üçüncü 3 bin TL para ödülü kazanacak.
Vakıf üniversitelerinin kayıtlar öncesinde duyurulan kontenjan açıkları şöyle:
Üniversite Adı Kontenjan açığı
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi 4
Özyeğin Üniversitesi (İstanbul) 49
İhsan Doğramacı Bilkent Üniv. (Ankara) 86
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi 55
Bezmialem Vakıf Üniversitesi (İstanbul) 21
Başkent Üniversitesi (Ankara) 142
Tobb Ekonomi ve Teknoloji Üniv. (Ankara) 62
Ted Üniversitesi (Ankara) 81
İstanbul Medipol Üniversitesi 494
Acıbadem Üniversitesi (İstanbul) 61
Kadir Has Üniversitesi (İstanbul) 130
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniv. (İstanbul) 124
Hasan Kalyoncu Üniversitesi (Gaziantep) 177
Bahçeşehir Üniversitesi (İstanbul) 488
Atılım Üniversitesi (Ankara) 287
Çankaya Üniversitesi (Ankara) 215
İstanbul Bilgi Üniversitesi 445
İstanbul Ticaret Üniversitesi 287
Yaşar Üniversitesi (İzmir) 305
Üsküdar Üniversitesi (İstanbul) 498
Yeditepe Üniversitesi (İstanbul) 747
Mef Üniversitesi (İstanbul) 195
Kto Karatay Üniversitesi (Konya) 391
İzmir Ekonomi Üniversitesi 335
Türk Hava Kurumu Üniversitesi (Ankara) 142
Çağ Üniversitesi (Mersin) 178
Maltepe Üniversitesi (İstanbul) 514
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi 81
Ufuk Üniversitesi (Ankara) 167
İstinye Üniversitesi (İstanbul) 530
Haliç Üniversitesi (İstanbul) 391
Yeni Yüzyıl Üniversitesi (İstanbul) 320
Biruni Üniversitesi (İstanbul) 358
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi (Kayseri) 179
İstanbul Kültür Üniversitesi 698
Işık Üniversitesi (İstanbul) 351
İstanbul Aydın Üniversitesi 1100
Yüksek İhtisas Üniversitesi (Ankara) 99
İstanbul Kent Üniversitesi 178
Antalya Bilim Üniversitesi 321
Doğuş Üniversitesi (İstanbul) 670
Okan Üniversitesi (İstanbul) 953
Nişantaşı Üniversitesi (İstanbul) 723
Sanko Üniversitesi (Gaziantep) 103
İstanbul Bilim Üniversitesi 188
İstanbul Şehir Üniversitesi 652
Beykent Üniversitesi (İstanbul) 1692
Piri Reis Üniversitesi (İstanbul) 292
Antalya Akev Üniversitesi 82
Beykoz Üniversitesi (İstanbul) 317
Lefke Avrupa Üniversitesi (Kktc-Lefke) 955
Yakın Doğu Üniversitesi (Kktc-Lefkoşa) 1341
Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniv. (Antalya) 90
Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniv. (Kktc-Lefkoşa) 301
İstanbul Gelişim Üniversitesi 1823
İstanbul Rumeli Üniversitesi 246
İstanbul Altınbaş (Kemerburgaz) Üniv. 628
Toros Üniversitesi (Mersin) 262
İstanbul Ayvansaray Üniversitesi 172
Avrasya Üniversitesi (Trabzon) 650
İstanbul Esenyurt Üniversitesi 540
Gedik Üniversitesi (İstanbul) 476
Uluslararası Kıbrıs Üniv. (KKTC-Lefkoşa) 1071
Uluslararası Final Üniversitesi 272
Girne Üniversitesi (Kktc-Girne) 543
İstanbul Arel Üniversitesi 912
Girne Amerikan Üniversitesi (Kktc-Girne) 1213
Kıbrıs Amerikan Üniv. (Kktc-Lefkoşa) 100
Günün Özeti