• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Düşman kardeşler petrol için masada

Yeniakit Publisher
2017-11-13 19:27:00 -
Düşman kardeşler petrol için masada

Sudan ve Güney Sudan petrol zengini bölge için yeniden masaya oturdu.

Afrika Birliği Temsilcisi Boitshoko Mokgatlhe,  Sudan ve Güney Sudan arasında "tartışmalı bölge" konumundaki zengin petrol yataklarına sahip Abyei bölgesi için varılan anlaşmada tarafların taahhütleri  yerine getirmediğini söyledi. 

Tartışmalı bölge için Afrika Birliği öncülüğünde ve her iki tarafında  katılımıyla kurulan Abyei Ortak Denetim Komitesi, Etiyopya'nın başkenti Addis  Ababa'da toplandı.

Toplantıda konuşan Mokgatlhe, tarafların 2011'de yapılan anlaşmaya  sadık kalmadığını belirterek, "Abyei anlaşması konusunda ilerlemenin olmaması  endişe verici." diye konuştu.

Yapılan anlaşmaya göre, Abyei bölgesinde silahlı unsurların  temizlenmesi gerekiyor.

Bölgeye silah sevkiyatı yapıldığına dair delillerin olduğuna işaret  eden Mokgatlhe, "Durum bu şekilde devam edemez." ifadesini kullandı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Birleşmiş Milletler (BM) Abyei Geçici Güvenlik Gücüne (UNISFA) ait  raporlara göre her iki taraf da barış anlaşmasının uygulanması konusunda  işbirliği yapmıyor ve ihlallerde bulunuyor. Raporlarda, Sudan'ın Diaffra Petrol  Üretim Tesisi'nde, Güney Sudan'ın ise Agok kasabası çevresinde askeri varlık  gösterdiği belirtiliyor.

Sudan ile bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan arasındaki Abyei  bölgesi, zengin petrol yataklarından dolayı iki taraf arasında "tartışmalı bölge"  olarak biliniyor.

Sudan askerlerinin Haziran 2011'de Abyei bölgesini kontrol altına  alması üzerine Sudan ile Güney Sudan arasında çatışma çıkmıştı. BM Güvenlik  Konseyi, bunun üzerine Abyei bölgesini iki tarafın askerlerinden arındırmak  amacıyla BM Abyei Geçici Güvenlik Gücü'nü görevlendirmişti

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23