• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Dünyada örneği yok! İşte Akıncı TİHA'nın merak edilenleri

Yeniakit Publisher
2019-12-10 13:36:00 -
Dünyada örneği yok! İşte Akıncı TİHA'nın merak edilenleri

Türkiye’nin en gelişmiş özelliklerine sahip insansız hava aracı Bayraktar Akıncı TİHA, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Akıncı TİHA'nın merak edilenlerini anlatan Savunma Sanayii Analisti Yusuf Akbaba, “Akıncı için sınıfının ilki diyebiliriz. Akıncı TİHA, teknik özellikleri ve kabiliyetleri açısından dünya çapında örneği bulunmayan bir İHA platformu olacak. Akıncı’nın bir yerli ve iki Ukrayna menşeli motor kullanan üç farklı versiyonu olacak.” dedi.

Türkiye yerli ve milli savunma sanayisini geliştirerek askeri gücünü artırıyor. 24 saat havada kalabilen Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), seyir füzesi atabilme yeteneği ile büyük bir güç çarpanı olacak. İnsan gözüyle tespit edilemeyen kara hedeflerini tespit edebilecek olan yapay zekâ sistemi, Akıncı’nın daha etkin kullanımını sağlayacak.

TM Dijital Haber Merkezi’nin haberine göre; açıklamalarda bulunan Savunma Sanayii Analisti Yusuf Akbaba, “Türk savunma sanayiinin gelişmesi ve ortaya koyduğu ürünlerin sahada Türkiye’nin elini güçlendirmesi Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekâtlarında fazlasıyla hissedildi. Bu harekâtlarda ve Türkiye’nin terörle mücadelesinde İHA ve SİHA’lar önemli güç çarpanları oldular.” ifadelerini kullandı.

Türkiye kazandığı başarıyı ileriye götürecek

Türkiye’nin İHA ve SİHA’larla kazandığı başarıyı ileriye götürdüğünü belirten Yusuf Akbaba, “Anlık hedef takibi ve imha kabiliyetleri ile birçok önemli görev gerçekleştirdiler. Türkiye İHA ve SİHA’lar ile kazandığı başarıyı bir adım ileriye taşımak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmaların en büyük örneği BAYKAR firması tarafından geliştirilen Bayraktar Akıncı TİHA olarak önümüzde duruyor.” dedi.

“Akıncı için sınıfının ilki diyebiliriz”

TİHA’nın teknik özellikleri ve kabiliyetleri açısından dünyada örneğinin olmadığını söyleyen Akbaba, şunları kaydetti:

“Akıncı TİHA, 6 Aralık tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Uçuş 16 dakika sürdü ve ilk defa otomatik inişi de gerçekleştirildi. Akıncı TİHA teknik özellikleri ve kabiliyetleri açısından dünya çapında örneği bulunmayan bir İHA platformu olacak. Akıncı için sınıfının ilki de diyebiliriz. Akıncı; 40 bin feet irtifaya çıkabilme, bir tondan fazla faydalı yük taşıyabilme ve farklı tiplerdeki konfigürasyonları ile Türkiye için önemli kuvvet çarpanı olacak.

“Dünyada ilk ördün içerisindeyiz”

Akıncı TİHA’nın Türkiye’nin geliştirdiği yerli füzeleri kullanacağını belirten Yusuf Akbaba, “Akıncı, ASELSAN tarafından geliştirilen AESA radarının yanı sıra Türkiye’nin yerli olarak geliştirdiği Bozdoğan (görüş içi 25 km menzil) ve Gökdoğan (görüş ötesi 65 km menzil) füzelerini kullanabilecek. Bu da dünyadaki diğer İHA platformlarının çoğunda olmayan havadan havaya imha kabiliyetini Akıncı TİHA’ya kazandırıyor.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin özel önem gösterdiği bölgelerde uçabilecek

Bozdoğan füzesinin seyir füzelerini imha kabiliyetine de dikkat çeken Akbaba, “Akıncı’nın AESA radarını göz önünde bulundurursak Türkiye’nin özel önem gösterdiği bölgelerde 24 saat uçup alçak irtifadan gelebilecek herhangi bir seyir füzesi tehdidini önlemek için kullanılma olasılığı var.” dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

“Akıncı TİHA’nın üç farklı kabiliyeti olacak”

Akıncı TİHA’nın SATCOM ve SOM seyir füzesi kullanabilme kabiliyetleri sayesinde Türkiye’nin yurt dışı operasyonlarına farklı bir soluk getireceğini sözlerine ekleyen Yusuf Akbaba, şöyle konuştu:

“Türkiye’nin Katar ya da Somali’de bir İHA üssü olduğunu varsayalım. Bu üslerden kalkan SOM yüklü bir Akıncı, 600 kilometre mesafedeki hedefe SOM füzesini bırakabilir. Füzenin menzili de 250 kilometreden fazla olduğu için Türkiye 850 kilometre mesafedeki hedefe insansız harekât düzenleyebilir.

Akıncı’nın SOM seyir füzesi taşıyabilme kabiliyeti ve uzun menzilde görev icra edebilme kabiliyetleri Ege ve Doğu Akdeniz’de Türkiye’ye karşı donanma bazlı tehditlere de cevap olabilecek niteliktedir. Akıncı’nın bir yerli ve iki Ukrayna menşeli motor kullanan üç farklı versiyonu olacak. Proje hala geliştirilme aşamasında olduğundan bu versiyonların net özellikleri belli değil.”

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Cemşit

Selçuk bayraktar candır.... Helal olsun sana selçuk bayraktar. 

Alper

Okurken gururlandım... Sahiden de bunu biz yaptık ha...?
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23