• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Döviz yükseldi, yabancı kazandı

Yeniakit Publisher
2015-08-28 08:55:00 - 2015-08-28 23:24:08
Döviz yükseldi, yabancı kazandı

Türk Lirasının son üç ayda yüzde 30’un üzerinde değer kaybetmesi konut sektörüne de yansıdı.

Yerli yatırımcılar beklemeye geçerken, döviz kurunda yaşanan artış yatırım yapma planı olan yabancılar için gizli iskonto olarak yansıyor.

Gayrimenkul uzmanları, bu gelişme karşısında konuta gelen ve gelecek olan zamların yabancı yatırımcıları fazla etkilemeyeceği görüşünde. Hatta doların Türk lirası karşısındaki artış hızına göre yabancıların nezdinde konut fiyatların yüzde 15-22 daha da ucuzladı. Bu arada yabancı yatırımcıların Türkiye’den gayrimenkul edinirken yaptıkları tercihlerdeki farklılaşma da göze çarpıyor. Mesela şehir merkezinde, banka garantili ve fiyat şeffaflığı olan projeler artık daha fazla tercih ediliyor. Ayrıca apart otel konsepti tercih edilir hale gelmeye başladı. Öte yandan inşaatlarda 80 liralık maliyet kur nedeniyle 115 liraya kadar çıktı. Bu durum iç piyasada konut talebini düşürdü. Uzmanlar yüzde 18’lik KDV’yi yüzde 1’e düşürüp, müteahhitler için Fiyat Farkı Kararnamesi çıkarılması durumunda kaybın önlenebileceğini dile getiriyor.

 


Bu projeler dolarla satılıyor, değeri yükseliyor

Konut projelerinin fiyatlanmasında lokasyon, nitelik ve donatılar büyük etki yapıyor. 2008 yılında baş gösteren global ekonomik krizin Türkiye’de dövizle konut satın alan vatandaşlara etkisi beraberinde yasal düzenlemeleri de getirmişti. Özellikle Japon Yeni ve İsviçre Frangı ile konut satın alan, sayıları 200 binin üzerinde olduğu iddia edilen vatandaşların girdiği yüksek kur girdabı büyük bir sorun haline dönüşmüştü. Benzer krizi 2001 yılında yine dövizle borçlanarak konut sahibi olmak isteyenler yaşadı. Peki buna rağmen dövizle konut,ofis v.s. gayrimenkul satışı yok mu? Tabi ki var. Sadece cebinde dövizi bulunanlar ya da kazancı döviz üzerinden olanlara cazip gelebilecek konut projeleri şunlar:
ÖNE ÇIKAN VİDEO

 


NEF ATAKÖY 22

Timur Gayrimenkulün Nef markasıyla İstanbul Ataköy’de 420 milyon liralık yatırımla inşa ettiği Nef Ataköy 22 projesinde satış süreci son bulmak üzere. 6 blokta 1.269 konut, ofis, alışveriş üniteleri ve otelden oluşacak Nef Ataköy 22’de resmi satış 2014 baharında başladı. 2014 rakamlarıyla dairelerin başlangıç fiyatları şöyle belirlenmişti.( Amerikan doları) 1+1 tipi daire: 150 bin - 2+1 tipi daire: 318 bin -3+1 tipi daire: 386 bin - 4+1 tipi daire: 700 bin…Dairelerin ortalama metrekare birim fiyatı ise 8 bin dolar düzeyinde.

 


SELENİUM ATAKÖY

Aşçıoğlu İnşaat’ın 130 milyon dolarlık dev konut projesi olan Selenium Ataköy’de hayat buluyor. 72 bin metrekarelik alan üzerinde yükselen Selenium Ataköy’de 1+1, 2+1, 3+1, 4+1, ve 5+1 tipi daireler yer alıyor. Projedeki dairelerin ortalama metrekare birim fiyatı ise 8 bin dolar düzeyinde.

 


NİDAKULE LEVENT

Türkiye’nin yüksek katlıl binalarının merkezi haline gelen Levent’te hayat bulan Levent Nida Kule, Tahincioğlu Gayrimenkul’ün imzasını taşıyor. Bu yıl sonunda tamamlanacak olan proje 30 kattan A plus ofis projesi olarak lanse edilmişti. Projedeki ofislerin metrekare birim fiyatı ortalama 10 bin dolar.

 


KETEN BOMONTİ

Keten İnşaat’ın 2014 yılında başlattığı iddialı projesi Keten Bomonti’de metrekare fiyatı ortalama 3.600 dolar olarak belirlenmiş ve yatırımcılardan ilgi görmüştü. Modern yapılarla şehrin dönüşümüne katkı sağlayan grubun 76 dairelik bu projesinde 1+1 ( 70m2), 2+1 (90-130m2) ve 3+1 tipi daireler (135-220m2) yer alıyor.

 


TORUN CENTER

Şişli’de inşa edilen Torun Center lokasyonu itibariyle büyük ilgi görüyor. Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın imzasıyla hayat bulan proje, 42 katlı iki rezidans kulesi ile 36 katlı ofis kulesinden oluşuyor. 241 bin metrekarelik inşaat alanında yükselen projede 1+1, 2+1,3+1 ve 4+1 tipi daire seçenekleri yer alıyor. Dairelerin büyüklükleri ise 100 ile 425 metrekare arasında değişiyor. Metrekare birim fiyatı 5 bin 500 dolar ile 7 bin 500 dolar arasında değişen daireler yatırımcılardan büyük ilgi görürken ofislerin metrekaresi 5-6 bin dolar seviyesinden başlıyor.

 


İSTANBUL İNN LEVENT

Ünal İnşaat – Özler İnşaat Ortak Girişiminin en gözde projesi Levent’te hayat buluyor. lk etabı 15 katlı tek blok olan projede 135 konut ve ofis yer alıyor. Projenin diğer etabı ise 5 bloktan oluşuyor. 650 konut ve ofisten olacak blokların ilk üçer katında ofisler yer alacak. Modüler sistemli olan projenin teslim aşamasında akıllı çözümler üretilecek.2014’te küresel mimarlık etkinliği olan Dünya Mimarlık Festivali’nde (WAF) finale kalan İstanbul İNN Levent lokasyonu gereği büyük ilgi gördü. Satışlar ise metrekare başına 5 bin dolar seviyesinden başlıyor.

 


TARLABAŞI 360

150 bin metrekarelik alanda inşa edilen Tarlabaşı 360, Beyoğlu’nun kaderini değiştirecek nitelikte uluslararası yatırımcıların ilgi gösterdiği bir proje. Ön talep sürecinde 4 katı ilgi gören projedeki ofislerin metrekare birim fiyatı 7 bin 500 dolardan başlıyor. Dokuz ada üzerinde hayat bulan projede rezidans daireler, ofisler ve otel konsepti yer alıyor.76 ile 360 metrekarelik ünitelerin yer alacağı projenin ofis üniteleri 2016’da teslim edilecek. Proje eylülde Dubai’de de görücüye çıkacak.

 


NUROL LİFE ASLANTEPE

Seyrantepe’de Nurol GYO imzasıyla inşa edilen Seyrantepe Nurol Life’de satış sürecinin büyük bir kısmı tamamlanmak üzere. Lansman döneminde metrekare birim fiyatı 2 bin 800 dolardan başlatılan 50 katlı projede tek kule ile kuleyi zenginleştirici donatılardan oluşuyor. 502 dairenin yer aldığı projede 50 ofisle ve iki ticari alan yer alıyor.

 


VADİSTANBUL BULVAR

3 etaptan oluşan Vadistanbul projesinin ikinci etabı olan Vadi İstanbul Bulvar’da teslim süreci Mart 2016’da başlayacak. Artaş Grup, Aydınlı Grup ve Keleşoğlu İnşaat ortaklığı imzasıyla hayat bulan projede metrekare birim fiyatı 4 -5 bin dolar seviyesinde.

 


SEA PEARL ATAKÖY

İstanbul Ataköy’de inşa edilen gayrimenkul projesi Sea Pearl’de konutlar 2014 yılının bahar aylarında satışa çıkmış ve yerli yabancı yatırımcılardan büyük ilgi görmüştü. Projede evlerin ortalama metrekare satış fiyatı minimum 7.200 dolar. Deniz incisi anlamına gelen Sea Pearl gayrimenkul projesini daha önce Dubai ve Fransa’da tanıtan yapılan Kuzu Grup, bu dev projeye Qatar Diyar, Sinpaş Holding ve Eksim Holding’in ortak olduğu Kat Gayrimenkul ortaklığıyla inşa ediyor.

 


ECLİPSE MASLAK

Avrupa Konutları markasının mimarı Artaş Grubu’nun geçen yıl Maslak’ta satışa sunduğu Eclipse Maslak Business projesi yoğun ilgiyle karşılaştı. Projenin tamamına bakıldığında konutların satılabilir alanı 63 bin metrekare, ofislerinki ise 34 bin metrekare olarak belirlenmişti. Satış grafiklerine bakıldığında her ikisinde de yüzde 75’in üzerinde performans söz konusu. Projede metrekare birim fiyatı ise minimum 4 bin dolar seviyesinde.

 


Kim Ne Dedi?

 


Balance Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çoban:

 

‘’Ekonomideki daralma, siyasi belirsizlik, kur savaşları Türkiye’yi etkiliyor. Ama 2015 ne gıda ne de inşaat için ölü yıl değil. İnşaatta 20 şantiyesi olan için zor bir süreç olabilir. Dolardaki artış yabancı yatırımcı için avantaj haline geldi. Bu dönemde yerliden çok yabancı gayrimenkul alıcıları aktif.’’

 


Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya:

“Siyasi belirsizlik ve erken seçim kararı ile hafif bir tırmanışa geçen euro ve dolar, küresel piyasalarda yaşanan değişimler neticesinde tırmanışını hızlandırdı. Bu noktada Çin merkezli yaşanabilecek bir küresel ekonomik yavaşlama endişesinin riskli varlıklardan çıkışları artırması önemli bir etken oldu. Dövizin artışı dalga boyunu ve mevcut dengeleri değiştirebilir.”

 


Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir:

‘’Yatırımcı bazen geri duruyor ama oturumcuda böyle bir durum yok. Bu ara biz oturumcuya satıyoruz. Kendi satışlarımızda da bunu gözlemliyoruz. Nakit ödeme yaparak alım yapan oturumcu sayısının artması da bizi sevindiriyor. Altın düşme eğilimdeyken altınını bozduran, döviz yükselince dövizi bozduranlar nakit alımı artırdı.’’

 


Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) Başkanı Alp Önder Özpamukçu:

Döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak perakende sektöründe maliyetler yükselip, kârlılık düştü. Bozulan kira/ciro oranları nedeniyle AVM'lerde TL bazlı kira ya da kur sabitlemesine gidilmeli.’’

 


Temmuzda 2027 yabancı mülk aldı

Yabancılar zorunlu seçimden çıkacak sonucu bekliyor gibi görünse de piyasayı yoklamaya devam ediyor. Dövizdeki yükseliş ve piyasanın durgun olması bu kesimin elini kuvvetlendiriyor. Özellikle arazi satın alma niyetinde olanlar fiyatlarda gevşeme olduğunda bu fırsatı değerlendirmek istiyor. Temmuz ayında Türkiye genelinde yabancılara 2.027 adet konut satıldı. Uzmanlar, bu sayının resmi işlemlerin sonuçlanmasına göre olduğu görüşünde. Buna rağmen yabancılara yapılan konut satışları, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 37,6 artarak 2 bin 27 oldu. Bu alanda ilk sırayı 686 konut satışı ile Antalya aldı. Antalya’yı 541 konut ile İstanbul, 127 konut ile Yalova, 119 konut ile Aydın, 112 konut ile Bursa, 89 konut ile Muğla izledi. Irak vatandaşları geçen ay 362 konut satın aldı ve bu alanda ilk sıraya yerleşti. (S. Arabistan: 233 konut -Rusya: 195 konut - Kuveyt: 147 konut -İngiltere:101 konut) Konut satışlarındaki durgunluğun yaz dönemi olmasına rağmen hâlâ devam ettiği şehirlerde emlakçılar ümitlerini sonbahara erteledi.

 


Mehmet Canıtatlı - emlakrehberi / 28 Ağustos 2015

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23