• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye'nin diplomasi trafiği sonuç verdi! Tel Rıfat'ı terk edecekler

Yeniakit Publisher
2018-06-15 09:01:00 - 2018-06-15 09:02:10
Türkiye'nin diplomasi trafiği sonuç verdi! Tel Rıfat'ı terk edecekler

2,5 yıldır terör örgütü PKK işgalindeki Tel Rıfat'ın asli sahiplerine devredilmesi için Rusya ile yürütülen müzakeeler sonuç verdi. PKK’lı teröristler, Esed şebbihaları ve İran milisleri Afrin-Halep arasındaki kritik bölgeyi birkaç gün içinde terk edecek.

Türk askeri, 2016 yılı şubat ayından buyana PKK işgalinde olan Halep'in Tel Rıfat kasabasına giriyor. ABD'li yetkililerle PKK'nın Münbiç'ten çıkarılmasına yönelik görüşmeleri devam ettiren Türkiye, bir yandan da Rusya ile Tel Rıfat ve beraberinde 30 yerleşim biriminin asli sahiplerine devrine yönelik müzakereleri sürdürdü. Heyetler arasında son görüşme 12 ve 13 Haziran tarihlerinde yapıldı ve PKK, Esed askerleri ve İran destekli Şii milislerin bölgeden tamamen çıkarılması konusunda ön uzlaşı sağlandı. Varılan anlaşma uyarınca bölgede güvenlik ilk aşamada Türk ve Rus askerleri tarafından sağlanacak.

60 BİN SİVİL EVEDÖNÜYOR

Rusya ve Türkiye arasında varılan mutabakat çerçevesinde bölgede işgal unsuru olarak bulunan PKK, Şebbiha unsurları ve İran destekli Şii milisler önümüzdeki birkaç gün içerisinde bölgeden tamamen çıkarılacak. İşgal unsurlarının terk etmesi sonrası atılacak ikinci adım ise Tel Rıfat halkının evlerine dönmesi olacak. Halen kamplarda yaşayan 60 bin sivilin bayramı evinde geçirmesi konusunda çalışmalar devam ediyor.

55 KİLOMETRELİK HAT

Doğuda Şeale ve Taana köylerinden başlayarak Afrin sınırlarına uzanan ve Marenaz, Malikiye köylerine uzanan hattın terör ve yağmacı Şebbiha unsurlarından temizlenmesiyle 55 kilometre uzunluğundaki koridorun temizliği bitmiş olacak. Yapılan anlaşmanın birkaç gün içerisinde uygulanması ve PKK işgali sonrası evlerini terk eden 60 binden fazla mültecinin Tel Rıfat'a dönmesi bekleniyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

YÖNETİM YEREL MECLİSTE

Türk ve Rus heyetlerinin terörden arındırılma konusunda anlaştığı Tel Rıfat'ta yönetim, yeni kurulacak yerel meclise devredilecek. Tel Rıfat'ta ilk aşamada güvenlik Türk ve Rus askerleri tarafından sağlanacak. Daha sonrasında ise kasaba merkezi ve çevre köylerden seçilen gençler Türkiye tarafından eğitilerek yerel meclise bağlı güvenlik birimi olarak görevlendirilecekler. ÖSO birliklerinin kasaba ve çevre köylere girişlerine ise bir süre izin verilmeyecek.

Yeni Şafak

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23